Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Novoroční očistná kúra – proč a jak na ni?

8. 01. 2019 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

O svátcích si většinou dopřáváme, takže na úkor ovoce, zeleniny a lehce stravitelných pokrmů volíme spíše sladké, slané a smažené jídlo. Přidáme-li lenošení u pohádek a bujaré silvestrovské oslavy, není divu, že úplně fit se po vánočních prázdninách cítí jen málokdo. Zkuste proto svému tělu dopřát novoroční očistnou kúru, díky níž se snáze zbaví odpadních látek a načerpá novou energii.

Začátek očistného procesu si raději naplánujte na víkend, kdy nejste v práci a máte více klidu. Chcete-li přihlédnout i k jiným faktorům, pak je podle lunárního kalendáře nejvhodnější doba pro půst či očistu těla při úplňku a pokračuje ještě během ubývajícího měsíce až do novoluní.

Novoroční očistná kúra – proč a jak na ni?Staré dobré základy


Plánujete-li odlehčit svůj jídelníček, pak v něm samozřejmě vyhraďte více prostoru pro ovoce a zeleninu, které konzumujte ideálně syrové nebo dušené. Z příloh se nejlépe hodí brambory či rýže, z masa například ryby nebo kuřecí prsa. Důležitý je také pitný režim. Platí, že denní příjem tekutin by se měl pohybovat kolem dvou litrů, záleží ale na řadě faktorů, k nimž patří i tělesná hmotnost a fyzická zátěž. Při očistné kúře můžete zvýšit příjem tekutin, ale postupně, nikoliv nárazově. Neméně důležité je dopřát si v tomto období čas na relaxaci a odpočinek.


Půst může mít různé podoby


Užitečný návyk, který podporuje očistné procesy, je jednodenní půst. Pro někoho jde o den bez masa, někdo si místo půstu dopřává tzv. zeleninový a ovocný den, kdy jí pouze čerstvé ovoce a zeleninu a pije ovocné a zeleninové šťávy, vodu či bylinné čaje. I toto je možná forma očisty, kdy tělo dostane velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Ti, kteří dodržují půst důsledněji, se zcela zdržují jídla a pijí pouze vodu nebo bylinné čaje. Zvlášť pro ně je důležité dopřát si klidový režim a v rámci možností zůstávat v teple. Nezapomínejte ale, že půst, byť jednodenní, nemusí být vhodný pro každého. Nejste-li zcela zdraví nebo užíváte-li léky, konzultujte půst i očistnou kúru předem se svým lékařem. Nikdy s nimi nezačínejte v době, kdy je vaše tělo oslabené, například po nemoci, nebo když se nacházíte pod velkým psychickým tlakem.

Inspirace z přírody


Při novoroční očistné kúře můžete své tělo podpořit i přírodními látkami, které jsou obsaženy v bylinkách. Patří k nim ostropestřec mariánský, který je považován za antioxidant a je mu připisována celá řada pozitivních vlastností. Příznivě působí například na normální trávení a funkci jater, podporuje ale i pročištění a přirozenou obranyschopnost organismu.

Další v této souvislosti dobře známou bylinou je smetanka lékařská, která přispívá mimo jiné k normální činnosti jater a žaludku, ale i ke správné funkci močové soustavy. Podporuje i metabolismus sacharidů.

Liftea MetabolikZ oblíbených stálic jmenujme ještě zelený čaj. Rozsah příznivého působení tohoto antioxidantu na náš organismus je velmi široký, a to od podpory normální činnosti srdce přes kontrolu tělesné hmotnosti až po správnou funkci střevního traktu a vylučování vody z těla. 

Bylinky stále po ruce


Zimní měsíce sběru bylin v přírodě tolik nepřejí. Více tak musíte spoléhat na doma pěstované bylinky nebo na sušené zásoby, které se skvěle hodí například k přípravě čajů. Další možností jsou extrakty z bylin, které jsou ještě o něco silnější. Kombinaci extraktů z celé řady bylin, k nimž patří ostropestřec mariánský, smetanka lékařská, bříza bílá, zelený čaj nebo celík zlatobýl obsahuje spolu se šťávou z aronie černé a švestek tekutý doplněk stravy Liftea Metabolic, který je pro očistné kúry jako stvořený. Stačí si každý den rozmíchat doporučenou denní dávku 15 ml v 1,5 litru vody, kterou pak budete během dne po doušcích upíjet.
Více se o něm i obsažených bylinách dozvíte na www.zdravi-liftea.cz. Doplněk stravy nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !