Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Novorozenecký screening - třináct důvodů pro jedno píchnutí

5. 04. 2012 | Dětské nemoci
Pokud máte doma miminko nebo i větší dítě, asi vám není termín novorozenecký screening neznámý. Slovo screening v angličtině znamená prosévání, což dobře vystihuje fakt, že jeho úkolem je najít mezi všemi právě narozenými dětmi ty, které jsou ohroženy nemocí či vrozenou vadou. Jinými slovy jde o cílené vyhledávání závažných vzácných chorob u novorozenců.

Celoplošný novorozenecký screening se u nás provádí od roku 1975. Zpočátku se týkal pouze jedné choroby - fenylketonurie. V současnosti se pátrá celkem po 13 vrozených vadách. Jedná se o vrozenou sníženou funkci štítné žlázy, vrozenou nedostatečnost nadledvinek, 4 dědičné poruchy látkové výměny aminokyselin, 6 dědičných poruch látkové výměny mastných kyselin a cystickou fibrózu. Jsou to choroby vzácné. Některou z nich onemocní jedno ze 1150 dětí. Všechny jsou ale závažné a včasným odhalením a léčbou se sníží jejich dopad na dítě a v některých případech dokonce zachrání jeho život.

Vlastní novorozenecký screening probíhá tak, že se na novorozeneckém oddělení během třetího dne života odebere kapka krve z patičky novorozence na papírek - kartičku. Kartičky se pak zasílají do specializovaných laboratoří. Pokud je výsledek laboratorního vyšetření negativní, zpráva se nezasílá. Třináct důvodů pro jedno píchnutíV případě, že se zjistí výsledek, který by mohl znamenat hledanou nemoc, jsou kontaktováni rodiče a praktický pediatr dítěte. Následuje opakování odběru nebo jiná specializovaná vyšetření. U některých dětí se opakuje screeningové vyšetření automaticky. Zejména pokud matka nebo dítě byli léčeni léky, které mohou výsledek vyšetření ovlivnit, nebo pokud se jedná o děti s nízkou porodní hmotností. Pozitivní nebo nejasný výsledek novorozeneckého screeningu ještě neznamená, že dítě musí být nemocné. Znamená jen to, že dítě bylo zachyceno pomyslným sítem screeningu. Toto "síto" je totiž nastaveno tak, aby jím nemocné děti "nepropadly", a proto někdy zachytí i zdravé děti s přechodně zvýšenými laboratorními hodnotami. Do které z těchto dvou skupin dítě patří, odhalí jen další vyšetření.

Kromě nemocí zjišťovaných z kapky krve se u všech dětí provádí i vyšetření kyčlí vedoucí k odhalení jejich vrozeného vykloubení. Dále se všem novorozencům vyšetřují oči, aby byl včas odhalen vrozený šedý zákal, a pohmatem stehenní tepny se zjišťuje zúžení srdečnice. V některých nemocnicích se provádí i ultrazvuk ledvin a vyšetření sluchu. Informaci o tom, jaký novorozenecký screening byl u dítěte proveden, najdete na zprávě o novorozenci, kterou rodiče dostávají při odchodu z porodnice.


Verča27 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
to pěkně napsanýSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkně si to sepsala, poučný článek.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles