Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nový fenomén „Internetové aukce“

19. 02. 2009 | Finance
Internetové aukce jsou současný fenomén, který vyhledává stále více spotřebitelů. Přibývá jak nabízejících, tak kupujících-dražitelů zboží. Zboží, které se na aukcích nabízí, má nejrůznější povahu od „nepovedených“ dárků, které však nešly vrátit do obchodů, až po pro někoho nepotřebné a staré věci, které jiní však ještě dobře využijí.

Jedním z dalších důvodů, proč jsou tyto aukce tak oblíbené, je cena. Často se totiž stává, že vydražené zboží získáte za cenu, která zdaleka neodpovídá ceně v obchodech. Možná právě proto se internetové aukce stávají jedním z nejoblíbenějších míst pro nákup. Velkou roli při těchto nákupech hraje i štěstí a možná právě to je další důvod a lákadlo pro vyhledávače aukcí.

V poslední době se však na Sdružení obrany spotřebitelů, o.s. spotřebitelé obracejí s dotazy týkající se právě internetových aukcí. Proto jsme se rozhodli, že Vás seznámíme se všemi problémy, které by Vás mohli potkat. A pro příště již budete znát svá práva a nenecháte se napálit. Nejčastější otázky:

aukceV případě, že se mi zboží nebude líbit, mohu odstoupit od smlouvy do 14 dnů bez udání důvodů? Jsou zde stejná pravidla jako při nákupu přes internet (§53 odst 7 obč. zákona)?

Ano i ne. Rozhodující je, zda prodávající je fyzická osoba – spotřebitel, či podnikatel. Právo na odstoupení od smlouvy bez udání důvodů máte pouze v případě, že se jedná o podnikatele. U spotřebitele nepodnikatele tuto možnost nemáte.

Zboží zakoupené v aukci je ještě v dvouleté záruční době. Jedná se o nové zboží, které původní majitel nechtěl. Platí automaticky záruka i pro mě?

Záruční lhůty automaticky při dalším prodeji v rámci dvouleté záruční doby nepřecházejí. Přechod těchto práv je nutné smluvně upravit, nejlépe sepsáním plné moci. V mnoha případech sice platební doklad dostatečně neidentifikuje kupujícího a prodávající nic nepozná, přesto je lepší být připraven na možné problémy a mít plnou moc. Jen tento převod práv Vás opravňuje uplatňovat reklamaci u původního prodávajícího. Některé platební doklady (faktury) dokonce obsahují kontaktní údaje kupujícího, v tomto případě je plná moc naprostou nezbytností.

Odpovídá prodávající za vady, které se mohou projevit?

Prodávající odpovídá za vady, které jsou v době převzetí a se kterými jste nebyli seznámeni, § 597 obč. zákona. V případě jejich výskytu máte právo požadovat přiměřenou slevu a v případě vady, která by činila věc neupotřebitelnou, máte právo od smlouvy odstoupit. Stejná práva máte v případech, že jste byli ujištěny, že věc má určité vlastnosti,či, že je věc bez vad a tato tvrzení by se později ukázala jako nepravdivá. Navíc § 616 obč. zákona vytváří vyvratitelnou právní domněnku, že vady, které se vyskytnou do šesti měsíců od koupi zboží se považují za vady existující již v době převzetí. Důkazní břemeno, že tomu tak nebylo, je na straně prodávajícího. Svá práva můžete uplatňovat po celou dobu 6 měsíců.

Co mám dělat v případě, že zboží neobdržím?

Kontaktujte prodávajícího, kontaktní údaje byste měli mít k dispozici, nejlépe doporučeně s dodejkou. Vyzvěte ho, aby zboží do Vámi určené doby odeslal, případně, aby vrátil zaplacené peníze. Pokud by ani toto nepomohlo, budete se muset obrátit na soud. Místně příslušný soud (dle bydliště/sídla podnikání prodávajícího) by v tomto případě rozhodl ve zkráceném soudním řízením a vydal by platební rozkaz na stanovenou částku. Soudní náklady by hradil prodávající.

Jaká mám práva v případě, že zboží neodpovídá popisu předmětu při aukci?

V tomto případě můžete využít ustanovení § 616 obč.zákona, který říká, že věc má mít vlastnosti smlouvou požadované. Pokud tomu tak není, můžete požadovat přiměřenou slevu, nebo od smlouvy odstoupit.

A jedna rada na závěr. Při nakupování na internetových aukcích buďte co nejvíce obezřetní. Vždy si vše důkladně prostudujte, včetně referencích od ostatních kupujících. Některé aukční portály sice slibují určitou finanční náhradu v případech, že zboží neobdržíte, či neodpovídá-li zveřejněnému popisu u aukce. Často však pro získání této finanční náhrady je nutné splnit mnoho přísných, až skoro nesplnitelných podmínek. Proto nikdy na něco takového nespoléhejte, spíše spoléhejte na znalosti svých práv a vlastní zkušenosti.

Zdroj: SOS

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kraslice