Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nový film Tři generace v našich kinech

21. 09. 2016 | Filmové novinky
V každé etapě našeho života bojujeme s tím, abychom byli sami sebou. Své o tom ví Ray (Elle Fanning), teenager z New Yorku, který prochází změnou pohlaví. Jeho matka Maggie (Naomi Watts) je svobodná a sama se hledá. Teď ale potřebuje najít Rayova biologického otce, který musí podepsat souhlas k jeho změně.

Třígenerační rodinu doplňuje Rayova netradiční babička Dolly (Susan Sarandon), která neví, jestli být víc zoufalá z rozhodnutí svého vnuka nebo z životní nerozhodnosti vlastní dcery. Všichni tři se tak musí poprat se svými zažitými způsoby, přijmout změny a začít fungovat jako rodina.

O filmu Tři generace:


Vypadá to jako klasická scéna, kdy rodina sedí u večeře. Teenager se dívá do stolu, pohazuje neupravenými vlasy a probodává svým výrazem “vy my stejně nerozumíte“ všechny zúčastněné. Jeho babička utrousí poznámku na mladické chování, zatímco jeho matka jen kroutí hlavou, zvedá oči v sloup a je z rodinné nepohody znechucena. Jen v téhle rodině je to trochu specifičtější. Teenager Ray totiž prochází proměnou z ženy na muže a řeší se svojí rodinou hormonální léčbu.

Nový film Tři generace v našich kinechVe filmu Tři generace britské režisérky Gaby Dellal je toho ale víc než jen rodinné šarvátky. Jsou v něm nejen humorné, ironické, ale hlavně emocionální scény, které rozehrávají tři neuvěřitelně silné herečky: Susan Sarandon jako sarkastická, politicky angažovaná babička, Naomi Watts jako bohémská matka, a Elle Fanning jako tvrdohlavý teenager, procházející změnou pohlaví.
Pro Elle Fanning to bylo jedno z nejnáročnějších natáčení vůbec. Spolupracovala s významnými režiséry typu Francis Ford Coppola nebo David Fincher, objevila se ve velkofilmech Podivuhodný případ Benjamina Buttona nebo Zloba - Královna černé magie. Ale hrát Raye pro ni znamenalo čelit velké výzvě.

„Když jsem dostala nabídku na film Tři generace, byla jsem dost nervózní. Bála jsem se, že tu postavu nedokážu dobře vystihnout. Byla to velká zodpovědnost a Rayův příběh mě dojal. Já sama mám hodně trans přátel, proto jsem si musela důkladně přečíst celý scénář, abych pochopila, čím procházejí.
“ Nutno podotknout, že Elle se role zhostila ve svých sedmnácti letech. I díky cestování po světě a navštěvování školy v Los Angeles má však větší rozhled než lidé, kteří jsou dvakrát tak staří co ona. „Ve škole jsme velmi otevření. Ale člověk musí vyjít i z té bubliny, kterou má kolem sebe, a uvědomit si, že je kolem nás ještě hodně trestných činů z nenávisti. Dost mě štve, že je něco takového ještě problém. Spousta lidí má spoustu otázek – tak si k nim jednoduše zjistěte odpověď! A snažte se být soucitnými, citlivými osobami. Komu je co do toho, když se někdo snaží být sám sebou?“

Aby roli dobře uchopila, snažila se Elle zhlédnout co nejvíc osobních videí teenagerů, kteří procházejí změnou pohlaví a o svých zážitcích nahráli videa na YouTube. S některými z nich se Elle spojila a o tématu bavila: „Někteří z těch teenagerů mi říkali neuvěřitelné osobní zkušenosti. Byla jsem pro ně cizinka, a přesto se nebáli přede mnou otevřít. Zvlášť na videích jsem viděla, jak ti lidé během změny úplně rozkvetli. Byli tak šťastní, že se můžou stát tím, čím vždycky chtěli být, a nemusejí se už skrývat. Nejvíc mě dostal nadšený kluk, kterému byl po užívání testosteronu konečně vidět ohryzek.“



Ve Třech generacích se Ray rozhodne podstoupit hormonální léčbu, což vzbudí nelibost ve členech jeho rodiny. Všechny totiž tahle změna ovlivní. Elle dodává: „Musela jsem se stát někým, kdo nechce žít v těle, v jakém se aktuálně nachází. Ray chce být obyčejný kluk, kterému se líbí holky, který je zamilovaný. Chce prostě jen obyčejné věci. Zkusila jsem se do toho vcítit. Jako herečka se snažím dát život postavám tak, aby byly plastické, měly víc vrstev. Díky každé takové zkušenosti se cítím starší, možná i moudřejší, zkrátka – že jsem se něco o sobě dozvěděla. Že jsem zase o kousek dospěla. A to se přesně stalo u Tří generací.

Režisérka Gaby Dellal dodává: „Nemohla jsem si vybrat víc blonďatou a víc ženskou herečku, než je Elle. Ale tohle mě právě na režírování baví, zdolávat překážky. A Elle je prvotřídní herečka. Byla to pro ni výzva, kterou přijala, a poprala se s ní dle mě velmi snadno. O Elle se moc neví, že je baletka, a proto si tak velmi dobře uvědomuje své tělo. Navíc zvládla natáčet i v tak velké zimě, která náš štáb v New Yorku postihla. Byly to náročné dva měsíce.“

Film ale pokrývá široká témata: rodinu, ekonomickou situaci, odcizení, zmatek teenagerských let, vztek i nepochopení. Gaby pokračuje: „Původně jsem chtěla vytvořit film o třech generacích žen, ale pak jsem potkala známého, který mi řekl o své dceři – právě ta chtěla projít změnou pohlaví. Zaujalo mě na tom hlavně to, jak taková změna dokáže ovlivnit celou rodinu. Sama musím přiznat, že o změně pohlaví jsem se začínala dozvídat až před takovými čtyřmi lety. Všichni si myslíme, že trans osoby jsou už mainstream, takže to tak nějak bereme – ale ve skutečnosti je to téma, které bývá často tabuizované. Nebudu lhát, i já se neustále v téhle problematice učím. Nedávno jsem v jednom rozhovoru mluvila o Elle v ženském rodě, a lidé si to bohužel vztáhli na postavu Raye. Díky tomu to vypadalo, že Raye popisuji jako dívku – ale o tom celý ten film je, on dívka není!

Roli matky Maggie objasňuje její představitelka Naomi Watts, která se podobně jako Elle Fanning zkontaktovala s rodiči trans dětí: „Mluvila jsem s několika matkami trans osob, byly velmi otevřené v tom sdílet svoje zkušenosti. Poplakaly jsme si spolu, zasmály se, moc mi to v roli pomohlo. Samozřejmě, že i mě by naprosto odrovnalo to, kdyby se moje dítě rozhodlo projít změnou pohlaví. Ale i tak by zůstalo mým dítětem. Chápu, jak dokáže rodiče ovlivnit strach, ale musíte ho nějak překonat. Tři generace jsou ale o rodině, to je to hlavní. Je to klasická obyčejná rodina, která má svoje pro i proti.

Závěrečné slovo dodává představitelka babičky Dolly, Susan Sarandon: „Tři generace jsou příběh rodiny, které se snaží vládnout Dolly se svojí partnerkou Frances. Dolly vlastní dům, kde nechá svoji dceru Maggie jakožto svobodnou matku vychovávat její dceru. Když se ale dcera chce stát mužem, Dolly je paradoxně nejvíc proti tomu. ‚Proč nemůže být obyčejná lesba?‘ Ray ale není lesba, je to kluk! Dolly tak prezentuje tu spoustu lidí, kteří tohle nechápou. Nechápou, že jde hlavně o to fungovat jako rodina a přijímat změny, které nám život přináší. Všechno se nedá nastrkat do škatulek.“

Premiéra filmu Tři generace je naplánovaná na 29.9. 2016!


Zdroj, foto: Fenixdistribution.cz

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Nový film Tři generace v našich kinech:

Nový film Tři generace v našich kinech
Nový film Tři generace v našich kinech
Nový film Tři generace v našich kinech
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Skvělý film doporučuji
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles