Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Nunchaku - umění s bojovým nástrojem

11. 05. 2011 | Fitness
Nunchaku - česky nunčak - je bojový nástroj s velmi obrovskou variabilitou pohybu. Při tréninku s touto zbraní si každý ideálně rozvíjí koordinaci, sladění pohybů a to jak levé, tak pravé strany těla. Tato tradiční dřevěná zbraň se vyrábí v několika provedeních a to pěnové, které jsou určené pro začátečníky, případně nácvik technik s kontaktem, dřevěné provazové spojení a dřevěné řetězové spojení, jsou i kovové, ale ty už jsou jen pro opravdové bojovníky.

Doporučuje se začít s provázkovými, s kratším provázkem a postupně přejít na dřevěné a řetězové. Většinou se cvičí se dvěma nunchaku najednou.

Zbraň nunchaku pochází z Okinawi, to je ostrov mezi Japonskem a Tchaj - Wanem a patří k selským zbraním, které na svou obranu vyvinul japonský lid přibližně v 15. - 16. století z cepu, z nástroje na vytloukání zrna z rýže. Byl to srp s řetězem, kdy řetěz sloužil k omotání a zachycení nohou či zbraně protivníka a srp k následné likvidaci. Cvičení s nunchaku na první pohled vypadá neuvěřitelně, ale při správném tréninku je možné se poměrně rychle naučit s ním zacházet a postupně se zlepšovat a posouvat hranice dovedností.

Nunchaku jsou většinou dvě dřevěné krátké tyče, které jsou spojeny provazem nebo řetězem. Při tréninku se zpravidla používají lehčí varianty, jako hliníkové nebo plastové pěnové. Cvičení je celkem náročné na pohyb a dokonalou koordinaci všech částí těla. Při správném cvičení ale zpevňuje a zpružňuje zápěstí, lokty a ramena, naučíte se nesledovat její pohyb očima a zlepší se i orientace. Velmi účinné jsou ve švihových a točivých technikách. Tuto zbraň nejvíce proslavil Bruce Lee ve svých filmech, kde ji používal jako nekompromisní bojový prostředek.

Původní tradiční nunchaku bylo vyrobeno ze silného, flexibilního tvrdého dřeva jako je dub, loquat nebo pasania, které bylo ponořené v blátě na několik let, kde nedostatek kyslíku a optimální kyselosti předešel hnití a přiměl dřevo, aby ztvrdl. Provaz byl vyrobený z žíně. Dnešní nunchaku se většinou vyrábí z nějakého vhodného materiálu a to od dřeva po kov, nebo nějaký plast či materiál skleněného vlákna, obyčejně pokrytý pěnou, aby se předešlo zranění. Pro výcvik je lepší používat lehčí typ z měkkého dřeva, je s ním jednodušší manipulace a zmenšuje se pravděpodobnost úrazu.

Mimo svojí účinnosti je trénink nunchaku zdrojem velké zábavy a potěšení z vlastních možností. Cvičit mohou jak muži, tak i ženy a děti. Ale pozor, rychle rotující zbraň se v neodborných rukách stává neovladatelným a nebezpečným předmětem, proto se učí techniky ohebných zbraní až pokročilí. Začátečníci drží zbraň s širokým polem použití a musí se nechat vést rozumem, mlácením kolem sebe ublížíte  jen sami sobě. Proto nesmíte být zpočátku zbrklí a provádět techniky velmi pomalu. Při švihových úderech letí volný konec i rychlostí přes 100 km/h a někdy dosahuje až 150 km/h a dopad při takové rychlosti by byl nejen značně bolestivý.

Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tak tento sport bych přenechala mužům. Máš to pěkně napsáno Markétko.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak s tím bych si nezahrávala,máš to hezky napsanéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
tohle cvičení raději přenechám chlapům, pro mě by nebylo ke zdraví ale spíš k té trvalé invaliditěSmajlík

ale kdo ho dobře ovládá, radost pohledětSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
já jsem schopná se utlouct i švihadlem Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles