Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

O geocachingu

5. 07. 2014 | Zajímavosti

Geocaching (geokešing) je v podstatě hra v přírodě spojená s turistikou a hledáním „pokladu“. Je to takové malé dobrodružství, které spojuje tisíce lidí z celého světa prostřednictvím internetu. Zapojit se mohou všechny generace – od dětí až po seniory. Pokud rádi vyrážíte na výlety, ale zrovna nevíte kam, je pro vás geocaching to pravé.

A jak to vlastně funguje? Je to úplně jednoduché. Pokud tedy chcete začít hledat geocache (geokeše, zkráceně keše), nejdříve se musíte zaregistrovat na internetových stránkách.  Vyberete v seznamu kešek tu, kterou byste chtěli najít. Nastudujete si informace, zeměpisné souřadnice zadáte do turistické navigace a můžete vyrazit. Nejlépe je začínat ve vašem blízkém okolí, kde dobře znáte terén. Tam možná ani GPS nebudete potřebovat.

Keše jsou často umísťovány na místech, která jsou něčím zajímavá. Třeba v blízkosti památek nebo nějak významných míst. V popisu keše na internetu si můžete přečíst spoustu užitečných informací o těchto místech. Mnohdy musíte navštívit více míst a splnit několik úkolů, abyste se k vysněné kešce dostali. Keše jsou plastové voděvzdorné schránky různých velikostí. Uvnitř by vždy měl být zápisník nebo alespoň papír a tužka. Při nalezení keše se zde podepíšete pod přezdívkou, kterou jste se zaregistrovali na internetových stránkách, někdo připojuje i své vlastní razítko, ale není to nutné. Pokud je schránka větší, naleznete zde i pár drobností na výměnu, např. hračky z kindervajíček. Platí zde ale pravidlo, že předmět, který si vezmete, musíte nahradit předmětem stejné hodnoty. Brát si ale nic nemusíte. To je spíše takové lákadlo pro děti.  Kešku musíte vždy vrátit na to místo, kde jste ji našli a zhruba stejně zakrýt.

o geocachinguNepočítejte ale s tím, že vás navigace dovede až ke kešce. Jako každý přístroj, i navigace mají nějakou nepřesnost. V posledním úseku tedy musíte zapojit svůj mozek. Pokud si dobře přečtete informace k hledání keše na internetu, tak by to nemělo být těžké najít. Většinou zde bývá nápověda a spousta informací od těch, kteří ji už našli. Téměř vždy si stačí položit otázky typu: Co sem nepatří? Co je tu nelogické? Co je nápadně jiné? atd.  A hned vidíte např.: kámen uprostřed zeleně, vzhledově jiná cihla na zdi, poskládaná hranička ze dřeva nebo kamenů… Takže kde asi ta keška bude? Správně, pod těmito předměty. To je jen pár příkladů do začátků, protože jsou k nezaplacení. Na internetu jsou kešky pro začátečníky označeny, takže těmi určitě začněte. Postupně se vypracujete a už pro vás nebude problém najít kešku velikosti několika centimetrů uprostřed lesa.  A pokud se vám to nepodaří, netrapte se, příště to určitě vyjde.  Prostě musíte mít oči všude.

Tento outdoorový  sport, jak se geocaching nazývá, není ani finančně náročný. Turistické navigace určené přímo pro geocaching  nejsou až tak drahé – nepotřebujete žádnou luxusní, stačí obyčejná černobílá. No a vyrážet za hledáním „pokladů“ můžete pěšky, na kole, vlakem… Ostatně na výlet s dětmi byste určitě jeli, tak proč to nespojit s nějakou novou zábavou.

Na internetu jsem se dočetla, že v lednu 2014 bylo po celém světě 2,3 milionů keší. V České republice jich je téměř 35 tisíc. To už je slušná zásoba. Takže neváhejte a porozhlédněte se ve svém okolí. Možná to ani nevíte, ale určitě tu nějaká na vás čeká.

 

Ana1hana1 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku O geocachingu:

O geocachingu
O geocachingu
O geocachingu
O geocachingu
O geocachingu
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
také hrajeme a ta radost, když se nám to podaří najít Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Postupně jsme této zábavě propadli celá rodina. Je to milé zpestření výletů do přírody a vyřádí se všichni. Mnohdy se díky kešce dostaneme na zajímavá místa která bychom jinak minuli bez povšimnutí, luštění šifer a idicií procvičí mozek, dozvíme se řadu zajímavostí...
Jen bych doplnila, že je to činnost dobrovolná a každý musí zvážit své fyzické schopnosti, vydá-li se na cache/kešku s vyšší obtížností - (ta je vyznačena-ví se předem). Ostatně jako u každého sportu je pak věc každého, zda použije vhodné vybavení a jištění.
Zmiňuji to záměrně, neboť média občas prezentují kačery (hledače keší) jako nezodpovědnou bandu padající ze skal apod. Tak to vůbec není Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka