Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

O léčbě neplodnosti bez pověr a mýtů

1. 10. 2010 | Těhotenství
Neplodnost opravdu patří mezi nemoci, stejně jako například cukrovka, astma či rakovina. Ve většině případů také platí, že pacient si toto onemocnění nezpůsobil a obvykle nesouvisí s jeho sexuálním chováním. Léčba neplodnosti je sice v některých případech během na dlouhou trať, ale jindy stačí pár měsíců či dokonce týdnů a miminko je počato.

Stále existuje mnoho mýtů, kterými je léčba neplodnosti opředena.  Lékaři z Centra reprodukční medicíny  se je pokusí vyvrátit.

1.mýtus: neplodnost není nemoc

Neplodnost byla Světovou zdravotnickou organizací uznána jako nemoc. Hovoříme o ní, jestliže žena neotěhotní po roce pravidelného nechráněného styku. „V České republice je takto postižených cca 15 % dvojic. Přibližně 90 % z nich se nám podaří vyléčit, tedy nakonec se dočkají miminka,“ říká vedoucí lékař Centra reprodukční medicíny Jan Šulc.

2.mýtus: k lékaři po dvou letech snažení

Je zbytečné čekat s návštěvou reprodukčních lékařů více než 1 rok. Zvlášť je-li ženě 35 let a více. Zbytečně se tím pár bude okrádat o čas a trpělivost. A jak dlouho má žena s návštěvou odborníka čekat, jestliže se po vysazení hormonální antikoncepce nedostaví menstruace? „Tento problém je poměrně častý, obzvláště začala-li žena tabletky užívat již v době, kdy neměla ustálený pravidelný cyklus. Stav se ale většinou sám upraví. Určitě radím vyčkat alespoň 2-3 měsíce,“ říká Jan Šulc.

3.mýtus: věk při oplodnění ze zkumavky nehraje roli
Naopak. Tak jako je stáří žen určující pro schopnost přirozeně počít potomka, je velmi podstatné i pro léčbu neplodnosti. Například při léčbě metodou IVF (in vitro fertilizace), neboli oplodnění ve zkumavce, má 30letá žena v průměru dvojnásobnou šanci otěhotnět než žena 40letá! „Je to dáno tím, že vajíčka ženy se každým rokem spotřebovávají a stárnou. A pak neplní funkci ani při spontánním početí ani při asistované reprodukci.,“ konstatuje Jan Šulc.

4. Mýtus: léčba neplodnosti je zdlouhavá, bolestivá
Mnoho lidí se děsí nekonečných vyšetření, kontrol, bolestivých zákroků, toho, že budou muset rovnou podstoupit IVF. Ovšem více než 40 % (!) párů dokážou lékaři pomoci mnohem jednodušším způsobem než je mimotělní oplodnění. U žen například často stačí tabletkami upravit hormonální poměry, což odhalí jednorázový odběr krve. Tato léčba často zabírá rychle, v některých případech hned první měsíc! Také například metoda intrauterinní inseminace (IUI) je velmi jednoduchá a zcela nebolestivá.
Ze statistik centra vyplývá, že téměř polovině neplodných dvojic léčba zabere během jednoho roku. „Za rok 2008 se na nás obrátilo přes 400 párů. Do konce roku 2009 jsme dokázali pomoci 46 % z nich,“ uvádí konkrétní čísla vedoucí lékař.

5. Mýtus: finanční nedostupnost
To je pravda do určité míry. Základní vyšetření a léčba včetně například inseminace jsou plně hrazeny pojišťovnou. Také 4 cykly IVF se stimulací vaječníků (z toho 3 s embryotransferem) kryje zdravotní pojištění do 39 let věku ženy. Ovšem pouze v základní podobě. Lékaři například doporučují párům nechat si přebytečná embrya zamrazit a použít je v případných dalších cyklech. To už si dvojice ovšem musí zaplatit. Připlácí se také za kvalitnější léky určené ke stimulaci vaječníků a další metody zvyšující úspěšnost léčby. Doplatek se tak může pohybovat v řádu tisíců na jeden pokus. Ne všechny tyto metody jsou ale nutné, záleží na diagnóze muže i ženy.   

7. Mýtus: sám se svým problémem – každý „blbec“ přece umí počít dítě
To, že někteří lidé kolem sebe nemají dvojice, které bojují s neplodností, je spíš hodně neobvyklé. V České republice se totiž léčba týká každého šestého až sedmého páru. V průměru 3 miminka ze 100 se rodí díky metodě IVF, téměř v každé třídě základní školy bude takové dítě. Takže pocit izolovanosti je spíš zdání, mnoho lidí o problému prostě nemluví. Velkou pomocí mohou být mnohé webové stránky s informacemi, on-line rozhovory, chaty na téma neplodnost. Již téměř rok fungují stránky na FACEBOOKU Všechna miminka jsou super! Jejich hlavním posláním je bourat společenská tabu v oblasti neplodnosti. Centrum také svým pacientům nabízí odbornou pomoc psycholožky zdarma.

8. Mýtus: Děti počaté ze zkumavky jsou více nemocné

Děti počaté ze zkumavky nerozeznáte od těch ostatních. Není prokázané, že by byly více nemocné, více náchylné k různým vadám či poruchám. O odlišnosti vzhledu ani nemluvě! Je pravda, že se tyto děti častěji než ostatní rodí předčasně. Ovšem to souvisí s faktem, že mezi dětmi počatými po IVF je více dvojčat a ta se obecně zpravidla rodí před řádným termínem. 

Zdroj: GEST

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
v 25 letech mi doktor řekl že jsem neplodná, nechal mě čekat 1 a půl roku než mě poslal do centra, první pokus nevyšel, na další ještě není našetřeno. Žádné ženě ani dívce to nepřeji je to hodně na psychiku, hlavně když všechny kamarádky kolem vás vám zdělují, že čekají mimčo. Ano raduji se s nima, ale červíček hlodá a hlodá kdy už konečně...
Všem co si tohle zažili nebo nedej bože zažijí přeji hodně štěstíčka a následně radosti.
Obrázek uživatelky
profil
taky patřím do této skupiny.Rok jsme se snažili,pak jsem šla k doktorovi ten mě léčil sám(7 týden potrat)a pak šup na spešl kliniku a už to jelo.Jedno vyšetření za druhým a bum, špatná zpráva jedině IVF.Až na druhý pokus se to zdařilo.Já byla o 3 roky starší a nervy na pochodu.Naštěstí to dopadlo dobře a dnes mě tu zlobí 8 letý kluk jako buk.Další a poslední pokus nevyšel,ale jsem ráda i za toho rošťáka.Dnes si dělám srantu,že je to to nejdražší co doma máme.Když ty sumičky sečtu tak je suma jo sakra vysoká(v duchu si říkám to by byla super moderní zrekonstruovaná kuchyň).Ale to štěstí z něj mi nic nenahradí a za nic bych ho nevyměnila.
Obrázek uživatelky
profil
zrovna já patřím do té kategorie,kdy jsme 5 let zkoušeli umělé oplodnění na třetí pokus se zadařilo,ale nakonec jsem musela na revizi kvůli nebijícímu srdíčkuSmajlík za půl roku jsme si nechali rozmrazit dvě bublinky a už jim je 1,5 rokuSmajlíkJe to ale opravdu hodně na psychiku a to nemluvím o financíchSmajlíkJsou to momenty beznaděje a zklamání,ale stojí to za toSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
přeji všem trpělivost a štěstí a když se nezdaří, zbývá ještě adopce. Kdybych nemohla mít děti,
šla bych do toho také. Držím pěsti.
Obrázek uživatelky
profil
je to nepríjemné zistenie
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka