Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

O létajícím koberci

5. 12. 2018 | Vaše příběhy

Přiznám se, že tak trochu „ujíždím“ na kobercích. Již od dětství jsem si ráda prohlížela tyto bytové doplňky v obchodech a jednou se dokonce stalo, že jsem zůstala v tomto oddělení a maminka s tetou mě musely nechat vyhlásit v rozhlase jako ztracené dítě, protože už byly ve zcela jiném patře. Naštěstí jsem  v tu dobu spustila  řízný jekot, a tak jsem byla rychle nalezena.

Milovala jsem pohádky z tisíc a jedné noci, vyprávění okouzlující Šeherezády. A jak nedávno vyprávěl známý herec, že doma trénoval na imaginárním autobusu, dokonce bral šichty za své kolegy, byla jsem na tom podobně. Koberce se tak staly mou celoživotní láskou.

Ve větším měřítku jsem se jí oddala až v době, kdy jsem se vdala, protože rodiče mi odmítali každým rokem kupovat nový běhoun či plyšák do pokojíku. Manžel byl tolerantnější a většinou jsem jej na výměnu koberců přemluvila.

Ten rok jsme se vydali na dovolenou do Turecka a zakoupili si výlet i do tzv. „koberečkárny“. Už předem mě varoval mladší syn, který byl na studijní stáži v tureckém  Izmitu, abych v žádném případě nekupovala předražený koberec, apeloval na můj zdravý úsudek a radikální postoj manžela. Ó, jak hluboce se všichni mýlili.

Samozřejmě, rozum mi radil „neblbnout“ a držet se muže a jeho zásad, ale duše milující tu exotickou a hebkou krásu mě nakonec zradila.

Vše probíhalo v přátelském duchu, dostali jsme čaje i nějaký ten truňk na přivítanou a mladá Češka spolu s kolegou nám předváděli ručně tkané krasavce. Byla to nádhera. Naplnění mých nejtajnějších snů a hned jsem si také určila svého favorita. „Firemníci“ si určitě všimli, jak mi zajiskřily oči a tento fakt později náležitě zúročili! Po prezentaci nás s mužem rozdělili, tak jako i ostatní účastníky zájezdu a já se odebrala do místnosti, kde i okna zastíraly všelijaké koberce a plédy. Vzduch zvláštně voněl a odněkud se linula příjemná hudba. Jsem fobiotik v mnoha směrech, je zvláštní, že tady jsem se cítila příjemně a mohla jsem volně dýchat. A už na zem padal jeden koberec za druhým, všech barev a mezi nimi i ten, který mě zaujal napoprvé. Dozvěděla jsem se jeho rodokmen a až zcela nakonec, jakoby mimoděk jeho cenu - něco přes 20 tisíc. Podle prodejců stačila záloha 100 euro a zbytek doplatit při dodání až domů. Byla jsem jako očarovaná, někde v dáli blikalo to varovné světýlko, ale já ten kontrakt podepsala.

Mé nadšení opadlo až ve chvíli, kdy se manžel začal zlobit a chtěl, ať smlouvu ihned zruším. Já si však stála za svým, že to byl kup století a já budu mít v obýváku kousek, jaký svět neviděl. Nic nevadí, že je tato místnost vybavena moderním nábytkem, však já svému „vyvolenému“ už místečko najdu, třeba na zdi!

Doma se mi vše rozleželo v hlavě a spílala jsem si, co vše jsme mohli mít za ty nehorázné  „prachy“ a psala jsem synovi do Turecka, zda by nenašel způsob, jak z kontraktu vycouvat a dostat zpět i zaplacených 100 euro. No, nebudu vás napínat, trvalo to 3 měsíce a to syn využil všechny české i turecké právní „kličky“.

 Ve chvíli, kdy mi na konto dorazily peníze, byla jsem vyléčená ze všech kobercových pohádek…

Zrovna v tom roce jsem měla slavit kulatiny a jala jsem nějaké tušení, že děti na mě něco chystají. Jen se potutelně usmívaly a něco si pořád špitaly. Akce probíhala v restauraci a dárek pro mě chtěla děcka vytasit až po převzetí ostatních dárků. Já musela za dveře, a když mi dovolili vejít, zcela jsem zkoprněla. V sále bylo šero, hrála orientální hudba…Uprostřed parketu na nádherném koberci seděli synové v turbanech a uprostřed dcera v sukýnce s penízky… A drželi se kolem pasu, aby je vítr nesfoukl až „vzlétnou“. V té chvíli by se ve mně krve nedořezal, seděli totiž na stejném koberci, který jsem si vyhlídla v Turecku, a pak jej s velkými problémy odmítla. Myslela jsem, že sním a nebyla jsem schopna slova ni pohybu.

Až když mi starší syn zatančil dervišův tanec, usmála jsem se. Asi si ten kobereček ti filutové půjčili, aby mě vytrestali spolu s manželem za tu moji nezřízenou touhu po drahých kobercích.

Až u stolu jsem dostala k dárku i certifikát a věnování. Mladší syn jej nakonec koupil v Turecku, ještě než mu vypršel studentský pobyt a jako dobrý známý rodiny, která se ve městě zabývala prodejem tohoto zboží, dostal i dobrou cenu. Daleko nižší, než na kterou mě chtěli „natáhnout“ prodejci na zájezdu. Děti se na dárek poskládaly a já od té doby vlastním pohádkový koberec.   Na ten vždy usedáme s vnučkou, když se chceme odebrat do komnat Šeherezády nebo do Aladinovy jeskyně.

To je opravdu ten poslední kousek, po kterém má dušička prahla, a z dalších nákupů jsem dlouhodobě vyléčena. Tedy alespoň v to doufám...


bertice - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku O létajícím koberci:

O létajícím koberci
O létajícím koberci
O létajícím koberci
O létajícím koberci
O létajícím koberci
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek, hezký dárek..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Veľmi pekne napísaný článok a koniec príbehu je naozaj ako z rozprávky.
Máš skvelú rodinu Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil

Moc pěkný článekSmajlík

Ať ti vysněný koberec dlouho slouží a přenáší tebe i Sárinku do říše pohádekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek. Splnilo se ti krásné přání, ale co se mi nejvíce líbilo, jaká jsi nápaditá a skvělá babička. Sedneš si se Sárinkou na létající koberec a už letíte do říše pohádek Tisíce a jedné noci. Smajlík
SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsaný článek, ať ti kobereček stále slouží, ať se neprošlape a ať se na "kouzelném koberečku" dostaneš, kde budeš chtítSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice