Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

O zdravém obouvání

1. 04. 2014 | Trendy
Lidská noha je po srdci nejvíce zatěžovaným tělesným orgánem. Zároveň je však také nejvíce zanedbávanou částí těla. Naše nohy jsou často „napěchovány“ do tvarově i materiálově nevhodné obuvi, a dokud se samy neozvou bolestí, ani si na ně nevzpomeneme. Lékaři pak tráví hodně času napravováním škod, jimž se dalo snadno předejít výběrem správné obuvi.

Nejdůležitějším úkolem obuvi je ochránit nohu před nepříznivými vlivy vnějšího prostředí a podporovat její základní fyziologické funkce, jako jsou stání, chůze a běh. Obuv může rovněž zajistit částečnou eliminaci vrozených nebo získaných vad nohou, nebo se naopak podílet na jejich vzniku. Obuv může napomáhat, ale i omezovat fyziologické funkce nohou.

K dobrým návykům správného obouvání patří rovněž správné užívání obuvi podle účelovosti. Pro celodenní nošení nejsou vhodné různé typy gumotextilní obuvi (tenisky, cvičky, kecky, jarmilky), které jsou určeny zejména pro sport a venkovní hry. Pro zcela malé děti se nedoporučuje nosit tenisky a textilní obuv s pryžovou podešví, neboť díky dobré adhezi podešve k podložce sklouzává noha dítěte v obuvi dopředu (známé díry ve špici), což vede spolu s teplem, jež se v obuvi tvoří, k poškození k ůže a prstů. Zatímco teplo v usňové obuvi se zvýší asi o 10 %, u textilní obuvi s pryžovou podešví je to cca o 25 %.

O zdravém obouváníPečujte o své nohy celý život

S péčí o nohu je nutno začít hned po narození dítěte. Již úzké a těsné punčošky nebo punčochové kalhoty omezí pohyb dětských nohou a mohou způsobit deformity. Dítě musí začít chodit samo a nezačne dříve, dokud k tomu jeho kostra, vazy a svalstvo nejsou dovyvinuty.
Mnoho rodičů patrně při výběru vhodné obuvi tápe, my vám však poskytneme rady jak na to.

Jak poznáme, že je obuv zdravotní?

-    obuv poskytuje v přední části dostatek místa pro prsty
-    zpravidla bývá vyrobena z přírodních materiálů, které se přizpůsobí anatomickému tvaru nohy
-    vnitřní nášlapná část boty je vybavena stélkou nebo vkládací vložkou ze savého materiálu, jako je například podšívková useň nebo textil
-    stélka bývá často tvarována proti vzniku příčně nebo podélně ploché nohy a borcení klenby
-    obuv je většinou odměkčená, s měkkým došlapem
-    bota je lehká
-    výška podpatku nepřesahuje 6 cm

Správné určení velikosti bot

Určení správné velikosti obuvi je jedním z hlavních faktorů, kterými můžeme předejít často i trvalému poškození nohou. Dospělý už si většinou dokáže vhodnou obuv vybrat sám, ale co se týče našich nejmenších, je situace obtížnější. Malé děti často nedokážou sami určit, zda je bota tlačí, nebo jim z nohy padá.
Naštěstí již dnes existují pro zjištění optimální velikosti obuvi různá měřidla, která změří nejen nohu, ale i vnitřní prostor obuvi. Po změření skutečné velikosti nohy se automaticky připočítává 12 mm, tzv. nadměrek, a výsledná velikost pak přímo odpovídá potřebné velikosti boty. Tato hodnota se nazývá vnitřní délka obuvi. V ideálním případě je nejlepší změřit měřidlem nejdříve nohu, potom zkoušenou botu, a pokud jsou obě naměřené hodnoty shodné, je obuv vhodná.
Chození v kvalitní obuvi zlepšuje nejen kvalitu života, ale také prospívá zdraví.

Nezapomeňte, že...

•    Nové boty je nejvhodnější zkoušet až ve druhé polovině dne, protože naše nohy mohou nabrat až o 5 % více na svém objemu, 3 mm do délky a zhruba 1 cm do šířky v době od rána do večera.
•    Boty je potřeba zkoušet vestoje, kdy celá váha těla spočívá na chodidlech. Rozdíl oproti zkoušení vsedě může být až 6 mm.
•    Na výběru kvalitní zdravotní obuvi není radno šetřit. Kvalitní obuv nám může pomoci zabránit nepříjemným bolestem v zádech i poškození a deformaci chodidel.
•    Dnes se již dá vybírat ze široké nabídky výrobců zdravotní obuvi nabízejících mnoho typů obuvi pro děti i pro dospělé, která sleduje módní trendy. Kvalitní obuv tak lze vybrat pro každou příležitost.


Zdroj, foto: Mgr. Helena Horáková,
Alphega lékárnice z Brna


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
To je článek jako rada, ale kde sehnat zdravé boty tam nenajdeme. V obchodech jsou boty buď na obrovském podpatku nebo bez.....Špatné jsou oboje. Ty s normálním podpatkem skoro nenajdete. Takže co nosit? Kde to koupit? Krásné lodičky na zdravém podpatku do 5 cm. Abych v klidu došla do práce? Dnes všichni snad chodí v teniskách nebo balerinkách, ale ty se mi nehodí.....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Beránek