Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Období ženy před menstruací

7. 08. 2009 | Péče o tělo
Premenstruační syndrom je označení období před menstruací a problémy s tím spojené. Vyznačuje se nezvladatelnými změnami nálady, nesnesitelnými depresemi, napětím a také nespavostí. U nás žen se jedná o hormonální bouři, která čas od času postihne každou z nás.

Pro většinu z nás je to jen malá nepříjemnost, která vede k lehkým otokům, kterou pocítíme nezvyklou těsností bot a oblečení. Taky nás v tomto období stává, že lidé kolem nás rozčilují více než obvykle. Tyto nepříjemné příznaky můžeme zmírnit pohybem a také správným jídelníčkem.

V tomto období je důležitý pohyb. Během této doby dochází k tomu, že přiberete na váze, proto se doporučuje pravidelné cvičení. Cvičením se vám rozproudí krev, zvedne nálada a také vás dobře naladí. Zacvičte si třeba aerobik, nebo se proběhněte se svým domácím mazlíčkem, nebo dětmi, zkrátka zkuste cokoliv, co vám rozproudí krev. Můžete běhat, chodit, plavat, nebo se také projet na kole.

Období ženy před menstruacíCo se týče jídelníčku má se jíst málo, ale častěji. Dejte si denně šest malých jídel, složených z celozrnného pečiva, těstovin, ovoce a zeleniny. Úpravou jídelníčku může zmírnit obtíže, které před menstruací máte. Hodně žen má v této době chuť na čokoládu, ta vám udělá radost jen do doby, kdy se postavíte na váhu – lepším řešením je zelenina nebo ovoce.

Vitamíny, které jsou v tomto období důležité a mohou vyřešit váš problém. V této době se zásobte vitamínem B6 a hořčíkem. Vhodným zdrojem vitamínu B6 jsou ryby, játra, fazole, výtažek z droždí, rajský protlak a také banány.

Hořčík získáte z müsli, ovesných vloček, sušeného ovoce a nízkotučného mléka. Obojí se vyskytuje v hojném množství v celozrnném pečivu, mangu a ořechách.

Pokud před menstruací přiberete na váze, máte pocit plnosti a nepříjemného napětí v prsech přidejte k těmto vitamínům ještě vitamín E, který se vyskytuje ve slunečnicovém oleji, olivovém oleji a tresčích játrech. Dále tento vitamín najdete především v mořských rybách lososu a tuňáku. Také ořechy, špenát, avokádo, ostružiny jsou cenným zdrojem tohoto vitamínu.

Trápí-li vás před menstruací pocit vyčerpání a máte nezvladatelné chuť na sladké, přidejte chrom, který je obsažen v žitném pečivu, telecích játrech, vejcích, paprikách a bramborách. Trpíte li nespavostí, potřebujete více vitamínu C. Získáte ho z černého rybízu, petržele, jahod, paprik, červeného zelí. Také je dobré omezit sůl a slaná jídla.

Kdo má rád kávu, měl by jí v těchto dnech nahradit bylinkovými čaji. Můžete pít heřmánek, pozor na alergii, kterou vyvolává tato bylina. Dále to může být kopřiva nebo také pampeliška.

V tomto období naše nálada zakolísá, ale přiměřenou tělesnou aktivitou a zdravou stravou se nám podaří překlenout toto období v životě ženy.

Čtěte také:
Prolaktin v roli ředitele měsíčního cyklu
Vložky a tampony - společníci nebo protivníci?
Zdravá a ekologická menstruace s látkovými vložkami

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
takové problémy mne již netrápí.
Obrázek uživatelky
profil
chvalabohu nemám, ale tá nervozita...vlastne ja som nervózna aj potomSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
znám PMS moc dobře a první dny mám i úporné bolestiSmajlík mám endometriozu, takže už vím, od čeho jsou ty bolesti.
Obrázek uživatelky
profil
Slyšela jsem, že po vitamínu B se přibírá na váze. Kolik ho bereš? Nepřibereš? Já totiž přibírám i z vody.
Obrázek uživatelky
profil
Také mám problémy,ale snažím se nebýt protivná na druhé,i když jsem někdy protivná sama sobě.Mám první 2 dny velké bolesti a hodně krvácím.Pomáhá mi na to čaj GYNASTAN,pokud ho tedy mám doma.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles