Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Obezita není jen estetický problém, lidé však před možnými riziky zavírají oči

14. 07. 2016 | Diety
Obezita a nadváha patří mezi největší hrozby současnosti. A právem. Nejedná se totiž jen o estetický detail, jak si mnozí namlouvají. S obezitou souvisí závažná onemocnění jako cukrovka, metabolické choroby, problémy pohybového aparátu a onkologická onemocnění. Přesto trápí nadbytečné kilogramy každého třetího obyvatele České republiky.

Obezita v číslech


Dle průzkumů Světové zdravotnické organizace (WHO) z roku 2014 trpí nadváhou až 39 % světové populace starší osmnácti let, z toho tvoří 13 % obezita a porovnáme-li údaje z let 1998 a 2014, zjistíme, že tato čísla se více než zdvojnásobila. To znamená, že v současné době trpí obezitou více než šest set milionů obyvatel. Nejvíce se obezita vyskytuje na americkém kontinentu a naopak nejméně v jihovýchodní Asii. V rámci České republiky je obézních 21 % dospělé populace. Statistiky navíc ukazují, že je to právě obezita, která ročně zaviní až půl milionu případů rakoviny.

obezitaJak obezitě předcházet


Zásady zdravého životního stylu zná alespoň obecně každý z nás. Největším problémem jsou však děti vychovávané rodiči, kteří si s těmito pravidly hlavu nelámou. Ukazuje se, že pouhých 24 % dětí s obézními rodiči má v dospělosti normální váhu. Odborníci se shodují, že právě v předškolním a školním věku vzniká při nedodržování zásad zdravé životosprávy riziko nadváhy, které se pak s daným jedincem táhne do dospělosti. V mnoha případech se nejedná ani tak o neinformovanost, ale spíše o laxní přístup rodičů a podceňování zdravotních problémů. V některých případech mohou roli sehrát i geny. O to více se ale má problémům s nadváhou předcházet, nežli je podporovat nevhodným životním stylem. Častým argumentem rodičů, proč volí nezdravé potraviny a nesměřují své děti ke sportu, je finanční náročnost nakupování zdravých potravin či podporování mimoškolních aktivit. Právem lze však říci, že v tomto případě se většinou jedná pouze o to, kde má rodina své priority.

Jak s obezitou bojovat


Čím jednodušší je kila navíc získat, o to těžší je se jich zbavit. Přesvědčení mnohých z nás, že stačí správně jíst a hýbat se, jsou již dávno za zenitem a navíc nepřinášejí dlouhodobé řešení. Lidské tělo je neuvěřitelně adaptabilní nástroj a bez péče odborníků je vytoužená postava nesplnitelným cílem. Lidé s nadbytečnými kilogramy tak mohou vykazovat snahu a vůli a ručička na váze se přesto ne a ne pohnout dolů. Není poté ojedinělým scénářem, kdy mohou lidé propadat depresi a vracet se zpět k dřívějšímu způsobu života. Řešením však mohou být právě odborníci na výživu, kteří dokáží rozeznat, co je v jídelníčku špatně. Výjimkou v léčbě nejsou ani podpůrné skupiny sdružující ty, jež obezita trápí.

Zdroj: ZP MV ČR


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !