Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Objekty a kresby Michala Cimaly

6. 02. 2011 | Kultura
Alternativní hudební objekty a kresby Michala Cimaly jsou ke spatření v prostorách Centra současného umění DOX v pražských Holešovicích od konce ledna do počátku března.

• MICHAL CIMALA : Posun (21. 1. – 7. 3. 2011)
 
Michal Cimala patří mezi výrazné postavy současné české výtvarné scény. Pro jeho tvorbu, pohybující se na pomezí designu a volného umění, je charakteristická široká škála výrazových prostředků. Zdrojem inspirace se mu stala městská poetika a industriální prostředí, ze kterého pochází. „Všechny ty zvuky a ruchy, které město vydává, chuť nebo pachuť jednotlivých čtvrtí – to mám hluboko v sobě.“ Ve svém díle propojuje prvky sochařství, průmyslových návrhů, malby, kresby a performance.

centrum-soucasneho-umeni-dox-cimala-berlinoNástroje
Zájem o dynamické tvary a procesy přenáší Michal Cimala především do svých hudebních objektů. Ve své tvorbě postupně přešel od hrubé industriální estetiky k plastům a plexisklu, což mu umožnilo rozvinout netradiční způsob zpracování průmyslového odpadu. Během stipendijního pobytu na UdK v Berlíně objevil nový materiál – žluté plynovodní potrubí z plastu. Sochařské experimenty s tímto materiálem podnítily vznik konceptu experimentálních hudebních nástrojů. Objekty postupně doplnil o struny a kytarové snímače a vizuální stránku svých sochařských kreací tak rozšířil o zvukové efekty. Vznikly bizarní, plně funkční futuristické vize hudebních nástrojů, které mimo jiné daly podnět k založení alternativní hudební formace Roxxxor Vysočany, působící v letech 2001 - 2009. Kromě plastových hudebních objektů vytváří Cimala tzv. „Snowguitars“, baskytary vyřezané ze snowboardových prken.
 
Kresby

Rozsáhlá instalace kreseb spadá do období 1995 - 2010. Od počátečních klidných „situací“ Cimala nabírá na rychlosti a kreslířská zručnost i volba témat evokuje filmovou či popovou dynamiku. Témata „sex“, „situace“, „stres“ či „outsiders“ mají přesvědčivost deníkového záznamu. Významnou část instalace tvoří skici vývojových prototypů nejrůznějších aparátů a konstrukcí.  V pracích na papíře používá Cimala mnoho technik od perokresby, přes kresbu fixem až po airbrush.

Michal Cimala se narodil v roce 1975 v Havířově, absolvoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze Ateliér kov a šperk pod vedením V. K. Nováka. V současné době pracuje jako asistent v ateliéru Jaroslava Róny na Akademii výtvarných umění v Praze. Od roku 2006 je členem vysočanského uskupení Trafačka.

Doprovodný program:

Komentované prohlídky s autorem Michalem Cimalou se uskuteční 7. února od 17 hod a 3. března od 18 hod.


Zdroj: Centrum současného umění DOX

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Objekty a kresby Michala Cimaly:

Objekty a kresby Michala Cimaly
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
NEPOZNáM JEHO TVORBU
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles