Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Objevování Vesmíru

27. 01. 2011 | Technika

Vesmír – člověka fascinuje od okamžiku, kdy poprvé vzhlédl k noční obloze a zahleděl se do nedozírné dálky nad sebou. Zpočátku si lidé mysleli, že nebeská klenba je pevná polokoule, která se vypíná nad zemským povrchem. Zemi považovali za plochou desku a věřili, že na jejich okrajích se vody oceánů propadají do podsvětí.

Pravidelným pozorováním nebe však začaly vyvstávat v jejich hlavách otázky. Kam v noci mizí Slunce? Proč se některé objekty pohybují a jiné (zdánlivě) ne? Jak to, že se některé jevy opakují? A tak, přibližně 500 př. n. l. lidé pochopili, že je Země kulatá. Ve svých představách ji umístili do středu vesmíru a všechny ostatní objekty nechali kroužit kolem ní.

S vynálezem dalekohledu se otevřely mnohem širší možnosti výzkumu vesmíru. Ačkoliv první dalekohledy měly velmi nekvalitní optiku – srovnatelnou spíše s dnešním operním kukátkem. Každý pokrok v technice jejich výroby však otevíral nové obzory a nastoloval další a další otázky. Mikuláš Koperník tak na základě svých pozorování vyslovil myšlenku, že Země obíhá kolem Slunce. Jednalo se o skutečně odvážné tvrzení, neboť sesadilo Zemi z jejího výjimečného postavení, což pro náboženské autority tehdejší doby nebylo právě vítané. I další známí astronomové měli v tomto ohledu s církví problémy. Giordano Bruno byl dokonce upálen za označení Slunce jako jedné – nikoliv jediné hvězdy ve vesmíru. A Galileo Galilei unikl popravě jen o vlásek, když na poslední chvíli své tvrzení o otáčení Země kolem osy odvolal. Při útěku pak údajně zvolal: „A přece se točí!“ Středověk tedy novým objevům příliš nepřál, málokterý vědec měl dostatek odvahy vyjít se svými zjištěními na veřejnost. I přesto však byly postupně objeveny všechny planety naší sluneční soustavy, jejich měsíce, pásy planetek, mnoho komet, ale také přítomnost asteroidů, původ meteoritů, zákonitosti pohybu nebeských těles a mnohé další.

Významné objevy pak přineslo 20. století, když technika pokročila a umožnila zkoumat vesmír „zblízka“. Šedesátá léta 20. století vynesla na oběžnou dráhu 1. umělou družici se psem Lajkou, následoval Vostok 1 a Jurij Gagarin jako první člověk ve vesmíru. Rok 1969 se zapsal jako rok, kdy Niel Armstrong s Apollem 11 přistál na Měsíci.

A jak vypadá naše poznání vesmíru dnes? Díky moderním měřícím a pozorovacím metodám víme, že naše Země je přibližně rotační elipsoid (zjednodušeně můžeme říct na pólech zploštělá koule). Probíhá intenzivní průzkum hlubokého vesmíru, zajímáme se o jeho vznik (víme, jak probíhal jeho vývoj už několik setin sekundy po vzniku, ale naprostý počátek je nám dodnes záhadou, teorií vzniku vesmíru je navíc velké množství – z nich 2 nejpopulárnější jsou stvoření Bohem a teorie Velkého třesku), vysíláme sondy k planetám, hledáme mimozemské civilizace a v posledních několika letech se před námi otevírají možnosti vesmírné turistiky.

Vesmír nás zkrátka fascinuje stejně jako před tisíci lety, kdy člověk vzhlížel ke hvězdám od ohnišť svých pravěkých ležení. A čím více o něm víme, tím více neznámého se před námi otevírá...


 

Agrant - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ale oblubené miesto na predstavy
Obrázek uživatelky
profil
vesmír je velká neynáma
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsanéSmajlíkvesmír je prostě fascinujícíSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles