Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Objevte tajemství Javoříčského krasu

18. 07. 2008 | Evropa
Javoříčko je malá nenápadná obec uprostřed úrodných polí nedaleko Litovle, známá svým názvem snad jen zarytým nadšencům historie. V květnu 1945, na samém sklonku války, tady podobně jako v Lidicích či Ležákách povraždily jednotky SS celkem 38 mužů ve věku 15 - 76 let. Dnes zde můžete navštívit pietní místo, na kterém se každoročně koná vzpomínková akce této tragédie.

Když však zamíříte k místu piety, nelze si nevšimnout ještě jedné turistické značky „K jeskyním“.
Pokud sem zamíříte cíleně s představou, utvořenou projitím stránek na internetu, patrně budete tušit, co vás čeká Pokud zde ale „zabloudíte“ náhodou, budou pro vás Javoříčské jeskyně patrně obrovským překvapením.
Přibližně 500 metrů dlouhé stoupání lesem, při kterém se dost možná zadýcháte, je jistě malou cenou za krásu, která vás nahoře v nitru kopce Špraněk čeká.
Javoříčské jeskyně si svou výzdobou nezadají s těmi v Moravském krasu, jsou však méně známé a tak i méně turisty obléhané.

Javořičský krasJavořičský kraj














Dostane se vám možnost nahlédnout do nitra jeskyně, poprvé objevené v roce 1938, turistům zpřístupněné o rok později, a na trasách dlouhých 450m (krátká) nebo necelých 800m (dlouhá) se vám naskytne možnost spatřit bohatou, nádherně zachovalou krápníkovou výzdobu. Převážná část prostorných dómů, kterými při prohlídce budete procházet, vznikla vlivem zemětřesení a pádem stropních kleneb, samozřejmě pak rovněž působením a vymíláním vodou.  Kromě tradiční jesynní výzdoby - stalaktitů (krápníků roztoucích od stropu), stalagmitů (krápníků rostoucích od země) a stalagnátů (krápníků vzniklých propojením obou dříve zmiňovaných) můžete na prohlídkové trase spatřit rovněž poměrně vzácné útvary krápníků, které rostou jaksi navzdory gravitaci, tedy různě pokrouceně, téměř vodorovně a nyzývají se heliktity, nebo taky excentrické krápníky. A kdo ví, možná se jednou dostanou turistům na odiv další doposud utajené krásy podzemí, dodnes zde totiž probíhá speleologický průzkum a celková trasa všech dosud objevených a známých chodeb činí dlouhé 4 km.

Javořičský krajBouzov














Javoříčské jeskyně určitě stojí za pozornost a návštěvu třeba v parných letních dnech, když už vás nebaví ležet u vody. Ale pozor - teplé oblečení určtiě sebou, celoroční teplota se zde totiž pohybuje mezi 7 - 8°C při relativní vlhkosti 99% a to už člověku při prohlídce trvající 40 nebo 60 minut (podle volby okruhu) pěkně prochladnou kosti. Na zpáteční cestě jistě uvítáte možnost občerstvení v blízkosti parkoviště i přítomnost čistého a vybaveného sociálního zařízení.

A pokud by vám při vaší cestě ještě zbýval čas, určitě doporučuji i návštěvu blízkého pohádkového hradu Bouzov, známého třeba z pohádky O princezně Jasněnce a letajícím ševci.



Valinka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Bouzov znám, ale o jeskyních jsem nevěděla - dík za článek.
Obrázek uživatelky
profil
byla jsem tam jako malá holka a teď si to určitě užiju jinak. MOc pěkné fotky. už se těšímSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ještě se proberu fotkama a nějaké pěkné přidfám do fotoalba, takhle ve zmenšenině si je člověk tak neužije Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Niolle - já byla naprosto nadšená, vřele doporučuju, je to fakt krása a určitě nebudete litovat... Výhodou je, že se do jeskyní dá jít, i když zrovna venku počasí nepřeje Smajlík a člověšk by tak mohl být mrzutý...

Weendy - o Mladečských taky vím, měli jsme je v plánu, ale vzhledem k tom, že jsem sebou měla lidi, kteří prohlásili, že jedny jeskyně by pro dnešek stačily, budu si je muset nechat zase na jindy Smajlík
Ale určitě se tam ještě někdy v budoucnu vrátím, ač to pro nás byl celodenní výlet, stál za to.
Obrázek uživatelky
profil
Moc děkuji za článek. Tyto jeskyně máme v plánu na letošní dovolenou, tak teď aspoň vím, že to bude stát za to. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles