Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Oblečení pro zimní sporty - jak vybírat?

28. 01. 2011 | Trendy

Zimní sporty patří mezi ty nákladnější. Jednou z největších položek při pořizování vybavení je pak oblečení. Jak bychom ho měli vybírat? Kde můžeme ušetřit a do čeho je lépe zainvestovat? Na tyto otázky vám odpoví následující řádky.

Samozřejmě není nutné, aby veškeré naše oblečení pro zimní sporty bylo nové, značkové a to nejlepší, které na trhu seženeme. Pravdou však zůstává, že kvalitní a pohodlné oblečení nám umožní užít si zimních sportů opravdu naplno! Ať už se jedná o sjezdové lyžování, běžky, freeriding, snowboarding, bruslení nebo cokoliv jiného, základem je to, aby nám bylo přiměřeně teplo a aby náš oděv dostatečně dýchal! Regulace teploty je velmi důležitá, protože není příjemné ani mrznout, ani trpět přílišným horkem. Zásadní je také ochrana proti větru, která však zachová prodyšnost oděvu! Tyto základní požadavky splníme jednoduchým pravidlem – vždy používejte více vrstev! Vzduchové kapsy mezi jednotlivými oděvy regulují teplotu přirozeněji a snadno si také můžete jednotlivé vrstvy svléknout či obléknout. A nyní se podívejme na konkrétní části oděvu.

Spodní prádlo – nemusí být speciálně určené pro sport, ale mělo by být pohodlné a pokud možno bavlněné. Pokud jste skalním milovníkem kalhotek tanga, klidně je noste, ale příliš komfortně se na svahu cítit pravděpodobně nebudete. Pro ženy by měla být samozřejmostí pohodlná podprsenka - pokud možno bez kostic.

Ponožky a rukavice – do nich byste měli opravdu raději zainvestovat, v obyčejných ponožkách se vám budou nohy potit, bude vám chladno, navíc nekvalitní gumičky mohou například v lyžařských botách způsobit i krvavé ranky! Nekvalitní rukavice zase často promoknou nebo profouknou, dnes existují i tenké podvlékací rukavice (které můžete v okrajích sezóny nosit i samostatně).

Termoprádlo – není nutnou, nicméně velmi doporučovanou součástí oděvu. Dá se koupit již od 350 Kč (kvalitní pro dospělé v hypermarketech - dlouhé kalhoty a tričko s dlouhým rukávem) nebo také za několik tisíc (ve značkových obchodech) – záleží jen a jen na vás.

Mikiny a svetry – levnou a kvalitní variantou jsou fleesové mikiny, jste-li skutečně zimomřivec, doporučuji teflonové svetry (pořizovací cena je sice vyšší, ale skutečně vám nebude chladno ani v silném větru při -20 °C).

Bundy, kalhoty – tady je nabídka opravdu široká, někdo upřednostňuje softshell, někdo duté vlákno, taktéž ceny se značně liší. Svrchní oděv by měl být impregnovaný proti vodě, proto při jeho praní nikdy nepoužívejte aviváž!

Boty – je to snad jediná součást oděvu, kterou byste si rozhodně měli pořídit novou! Nikdy ne dědit nebo kupovat „z druhé ruky“.

Helmy a čepice – v dnešní době už helmy běžně nosí na sport i dospělí, pro děti by měly být samozřejmostí! Nejenže chrání před úrazem, také výborně hřejí (a pokud jsou kvalitní rovněž větrají). I pod ně se můžete dovybavit speciální bezešvou čepicí, případně čelenkou.

Vybavení pro dospělého vám vydrží zpravidla řadu sezón, jedná se o dlouhodobou investici. Pokud je vám zima, horko, potíte se nebo na vás fouká, určitě si zážitek ze sportu nevychutnáte tak jako v kvalitním oděvu. Kvalitní přitom neznamená drahý. Pro děti pak musíte výbavu pořizovat častěji, používáte-li metodu více vrstev, pak většinu z nich využijete i jindy než jen na zimní sporty. Každopádně dobré oblečení je základ!

 

Zdroj foto: Zefyr biz

 

Agrant - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to by ma tiež zaujímalo...ako?...hlavne nech mi bude teplúčko
Obrázek uživatelky
profil
super věcSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
bez této "vychytávky už nedám ani ránu při jakékoli aktivitě venkuSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles