Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Obrázky na stěnu dětského pokoje

12. 11. 2010 | Domácnost
Zkoušeli jste nalepit zvířátka na stěny dětského pokoje? Pokud ano, víte, že vydrží chvíli, než váš potomek zjistí, že se dají odlepit a začne se tomu věnovat s veškerým úsilím, kterého je schopen. Záleží na technice, kterou jste lepili, ale i ta nejodolnější nakonec podlehne. Výsledkem jsou nevzhledná místa na stěně, někdy i odloupaná malba. Řešením je motivy na stěnu namalovat. Jak na to? Nabízíme vám přesný postup.

Nejdříve vyberte obrázek, který budete na stěnu přenášet, ideální jsou schematické kresby například z omalovánek. My jsme si ještě před samotným vytvářením obrázku vymalovali protilehlé stěny pokoje modrou barvou, protože výsledkem má být mořský svět.

Vybraný motiv si nechte zvětšit do požadovaného rozměru v kopírovacím centru. My jsme zvolili velikost A1 a A0. Připravte si ostrý hřebíček, galanterní kolečko tzv. rádlo, nebo jehlu v dřívku a propíchejte si šablonu na měkké podložce (deka, koberec). Přiložte na zeď, kde chcete mít obrázek, a za pomocí jemné lepicí pásky připevněte. Pokud máte strach, že by se poškodil nátěr, pomůže manžel nebo kamarádka tím, že obrázek přidrží.

Do kousku starého bavlněného trička nebo jiné řídké tkaniny si nastrouhejte křídu, případně jinou práškovou hmotu, například popel ze spálených starých novin. Zmáčkněte do uzlíčku, jako když děláte plněné buchty, a tupujte (jemně bouchejte) přes dírky, které jste předtím v šabloně vytvořili. Poté šablonu odstraňte a uvidíte spoustu bodů, které na stěně zůstaly. Body jednoduše spojte tužkou nebo rovnou štětcem s barvou a začněte vybarvovat jako omalovánky. Jako první použijte tu barvu, která je v motivu dominantní. Šablonu schovejte a použijte, jsou-li v obrázku další barvy, v našem případě pruhy na rybičce. Po vybarvení červenou jsme přiložili znovu šablonu a přenesli obrysy bílých pruhů. Pak do šablony vyznačte dělící prvky, detaily obrázku, a ty potom jenom dobarvíte. Po dobu, co schne barva, si můžete připravit děrováním další šablonu.

Variantou, která je ale časově náročnější, je přenést na stěnu celý obrys výsledného obrázku a pak postupně vybarvovat jednotlivé plochy, a to tak, aby další barva těsně v sousedství první, byla nanesena, až první doschne.
Pokud máte doma projektor, lze s jeho pomocí obrázky z počítače přenést na stěnu. Další možností jsou samodržící šablony, ale v tomto případě jste omezeni nabídkou trhu, a pokud chcete vytvořit opravdu originální motiv, oceníte náš postup.

Jestliže máte schovanou barvu z malování pokoje, bude se vám hodit, když při vybarvování obrázku přetáhnete, a na retuše nátěru po odstranění lepicích pásek.

Na co si dát pozor:


- na soudržnost povrchu: pokud je spodní vrstva malby hlinkovou nebo klihovou barvou a naneseme na ni disperzní barvu bez předchozí přípravy (škrábání, penetrace, stěrka), sloupne se; to platí i pro vinylovou barvu (snadno se otírá)
- při tupování skrz dírky šablony ohlídat, aby se příliš velké množství směsi z uzlíčku (křídy) nedostalo na stěnu, barvící složka by se mohla vpít do malířské barvy
- při vybarvování větších ploch opatrně s množstvím a konzistencí barvy, snadno stéká; raději opakovaně méně než více
- vyzkoušejte soudržnost lepicí pásky při aplikaci šablony, raději volit pásku s menší přilnavostí, aby se neodloupla malba
- volte menší štětce a válečky, existují i speciální válečky, které při aplikaci nevytlačují tolik barvy
- vždy se nechte zbytky všech barvy na opravy

Zdroj: Barvy Teluria

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
je to fakt krásny doplnok
Obrázek uživatelky
profil
Já se trochu bojím,že netrefím ty správné ale moc se mi to líbí.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moji vnuci si je nadělali sami,byla jsem na mrtviciSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
nó, super.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
dobra inspirace Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles