Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Obsah energie a živin již nyní na obalech výrobků

20. 02. 2008 | Péče o tělo
Již u tří set výrobků mohou spotřebitelé využít pro orientaci při nákupu potravin nové značení GDA, tj. detailní informace o obsahu energie a živin v jedné porci a o jeho podílu na doporučeném denním množství. Za podpory Potravinářské komory ČR a Ministerstva zdravotnictví ČR zavedlo nové značení celkem 17 domácích a mezinárodních výrobců, další jsou rozhodnuti připojit se v letošním roce.

„Nové značení výrobků je nástrojem, který spotřebitelům v praxi umožňuje správně sestavit jídelníček. Informace o obsahu energie a živin pomáhají všem nejen při plnění jejich novoročních předsevzetí týkajících se snížení váhy a zdravého životního stylu,“ uvedla Tamara Starnovská, vrchní nutriční terapeutka FTN v Praze. Díky srozumitelným informacím na nově označených výrobcích je pro spotřebitele jednodušší řídit se i radami nutričních terapeutů, týkajících se právě doporučeného denního příjmu živin a energie.

nové značení potravin Výrobci si uvědomují, že spotřebitelé dbají stále více o své zdraví a povinné informace uváděné na obalech potravin jim už nestačí. To byl důvod, proč již v polovině roku 2007 začali rozšiřovat informace na přední straně výrobků o energetický obsah jedné porce a její podíl na doporučeném denním množství (GDA). Na zadní straně obalu mohou nakupující najít informace o množství důležitých živin, jako jsou cukry, tuky, nasycené mastné kyseliny a sodík.

Mezi výrobce zavádějící nové značení patří nejen mezinárodní společnosti Cadbury Schweppes, Campbell’s, Coca-Cola, Danone, Kellogg’s, Kraft Foods, Mars, Nestlé, Opavia, Orangina, Pepsi, Tesco a Unilever, ale i místní firmy, jako jsou Emco, Kofola a Pragosoja. Díky jejich aktivitám, týkajícím se rozšíření uváděných informací, je spotřebitelům na první pohled zřejmé, jakou část doporučeného denního množství energie a živin ze svého jídelníčku konzumací daného výrobku vyčerpají.

„Potravinářská komora ČR podporuje dobrovolné aktivity výrobců, jejichž cílem je zajistit větší spokojenost spotřebitele. Nové značení výrobků obsahující procentuální vyjádření množství energie a živin v jedné porci je benefit, který by měli využívat všichni nakupující,“ uvedl Ing. Miroslav Toman, CSc., prezident Potravinářské komory ČR.

nové značení potravin „Stále více spotřebitelů se snaží stravovat zdravě a nové značení jim pomůže nejen v celodenním složení jídelníčku, ale i v rozložení příjmu energie během dne,“ říká dále Tamara Starnovská. V první polovině dne bychom totiž měli přijmout více než polovinu doporučeného denního množství energie, přičemž jeho čtvrtina připadá na snídani (případně snídani a dopolední svačinku). Zatímco u energie je důležité její optimální rozložení, doporučené denní množství živin můžeme „sbírat“ během celého dne.

Procentuální vyjádření obsahu jedné porce z doporučeného denního množství energie a živin je skvělým nástrojem sloužícím k sestavení zdravého jídelníčku a dodržování životního stylu. Je ale důležité uvědomit si, že doporučené denní množství se liší v závislosti na věku, hmotnosti, pohlaví a pohybových aktivitách konzumentů. Podíl jedné porce uvedený na výrobcích přitom představuje procento z doporučeného denního množství zdravé ženy s průměrnou hmotností a průměrnou pohybovou aktivitou. Zatímco u dětí je třeba tyto hodnoty snížit, muži naopak potřebují obecně vyšší energetický příjem.

Zdroj: FOODNET
ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Taky souhlasím...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Plně souhlasím s pisatelkou Mirly, hlavně co se týče použité velikosti písma.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík Nové značení velmi vítám,bylo na čase s tím začít.Jen ta velikost písma mi dělá problémy,někdy zapomenu brýle a pak mi délka ruky nestačí,abych něco přečetla.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda