Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Obsedantně kompulzivní porucha – nutkavá posedlost

20. 03. 2011 | Nemoci
Možná znáte ze svého okolí někoho, kdo se dvakrát vrátí ke svému autu, aby se ujistil, zda zamkl, nebo si urovnává příbory v zásuvce podle velikosti a když mu je někdo náhodou zpřehází, spěchá hned vše napravit. Znáte? Pak si toto jednání představte mnohonásobně zesílené a získáte obraz člověka s obsedantně kompulzivní poruchou.

Tato nemoc (zkráceně OCD) je chronickou úzkostnou poruchou a zjednodušeně ji můžeme charakterizovat jako jednání v nutkavé posedlosti. Pacient trpí nutkáním (obsesí) provést určitou činnost – rituál (kompulzi). Dokud tento rituál neprovede, nemá klid a děsí se například toho, že by tak mohl ohrozit sebe nebo někoho ze svých blízkých.

Relativně častým projevem obsedantně kompulzivní poruchy je opakované mytí rukou (i několik hodin v kuse či 100x denně) ve strachu před infekcí. Pacient se většinu dne věnuje úzkostnému mytí, čištění a drhnutí, vyhýbá se jakékoliv špíně... Ale OCD může mít nepřeberné množství forem – opakování „rituální“ slovní formule, několikanásobné opakování vybraných slov, řazení předmětů do určitého vzorce, preference daného počtu (například sedmkrát zakašlat) nebo také vyhýbaní se danému slovu, činnosti či číslu. Pacient nesmí jet autobusem číslo 8, nesmí přestat číst knihu na straně, která v sobě ukrývá číslici 8, nekoupí výrobek, kde se jakýmkoliv způsobem tato číslice vyskytuje... Relativně běžnou formou OCD je rovněž hromadění předmětů – neovladatelná touha nakupovat i zcela nepotřebné věci nebo jejich sbírání v přemrštěném měřítku – celý dům je jimi zaplněn do takové míry, že jím téměř nelze projít.

Toto onemocnění je pochopitelně velmi nepříjemné pro pacienta, často trvá značnou dobu, než je vůbec diagnostikováno jako skutečná nemoc. Silně omezující je však také pro okolí – příbuzné a známé. Ti navíc zpočátku často nevěří, že pacient není schopen své nutkání vlastní vůlí zkrotit.
Tuto poruchu sice lze léčit, vyžaduje to však mnoho času. Jako u všech psychických poruch je i u OCD nutná spolupráce pacienta. Chování člověka s OCD do jisté míry připomíná projevy fobie. Léčí se jednak psychofarmaky a dále pak terapií. Ta se může leckomu zdát až krutá, neboť podobně jako při léčbě fobie je pacient pod dohledem lékařů a psychologů veden k tomu, aby udělal něco, čeho se děsí – vynechal rituál. U již zmíněného opakovaného mytí rukou je například pacient instruován, aby sáhl na podlahu a poté bez omytí rukou snědl jablko. Vše samozřejmě probíhá pod dozorem, pacient není do ničeho nucen a je zajištěno bezpečí (podlaha je tedy dobře umyta).
OCD často začíná nevinně, rozvíjí se pomalu a neúprosně. Když si člověk uvědomí, že „má problém“, je už příliš pozdě na to, aby si poradil sám. Jedná se o skutečnou nemoc a to poslední, co jí sužovaný člověk potřebuje, je výsměch okolí.

Agrant – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Trpěl jí myslím i Můj přítel Monk, nebo jak se přěsně tento seriál jmenoval
Obrázek uživatelky
profil
Touto chorobou trpěl ve filmu Lepší už to nebude Jack Nicholson
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles