Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Obsluhoval jsem anglického krále, film o štěstí v neštěstí

23. 09. 2008 | Televizní tipy
Smutná komedie Obsluhoval jsem anglického krále z roku 2006 byla dlouho a napjatě očekávanou česko-slovenskou adaptací slavné knihy Bohumila Hrabala, považované za jedno ze stěžejních děl české literatury dvacátého století. O to kdo a jak ji převede do filmové podoby se dlouho vedly spory. Pracoval na něm Karel Kachyňa, Jan Svěrák i Jan Hřebejk, nakonec však z dlouholetých tahanic vyšel vítězně režisér Jiří Menzel, který už měl v té době ve své filmografii pět hrabalovských adaptací (Ostře sledované vlaky, Skřivánci na niti, Postřižiny, Slavnosti sněženek, Perličky na dně: Smrt pana Baltazara).


V sobotu 18. 10. 2008 ve 20:00 uvede TV Nova televizní premiéru filmu režiséra Jiřího Menzela

OBSLUHOVAL JSEM ANGLICKÉHO KRÁLE

Obsluhoval jsem anglického králeObsluhoval jsem anglického krále














Film Obsluhoval jsem anglického krále, natočený na motivy stejnojmenné knihy Bohumila Hrabala, vznikl v koprodukci ČR/Slovenska/Německa/Maďarska. V kinech měl film Obsluhoval jsem anglického krále premiéru v prosinci 2006.  Doposud jej shlédlo na 862 000 diváků.

Snímek Obsluhoval jsem anglického krále ocenila i legenda americké komedie Woody Allen. Režiséru Menzelovi poslal osobní mail, v němž se vyjádřil, že Obsluhoval jsem anglického krále je úžasný film.

Obsluhoval jsem anglického králeObsluhoval jsem anglického krále








Ocenění filmu Obsluhoval jsem anglického krále

4 x Český Lev 2006 - za nejlepší film, režii (J. Menzel), kameru (Jaromír Šofr), herec ve vedlejší roli (Martin Huba)
Nominován Českou filmovou a televizní akademií (ČFTA) na Oscara, prestižní cenu americké Akademie filmových umění a věd, v kategorii Nejlepší cizojazyčný film za rok 2007.

Berlinale  2007 – cena kritiků FIPRESCI
Pula – cena Zlatá Aréna za nejlepší režii a Cena mladých fanoušků pro nejlepší snímek mezinárodní soutěže
Artfilm Trenčianské Teplice – Zlatá kamera
MFF v albánském letovisku Durrës (7. 9. 2008) - Zlatý gladiátor za nejlepší snímek

Herecké obsazení filmu

Obsluhoval jsem anglického krále:

Obsluhoval jsem anglického králeVe filmu Obsluhoval jsem anglického krále, kde se formou vzpomínek zestárlého hrdiny střídají různé časové roviny, se o hlavní postavu Jana Dítěte podělili dva herci - Oldřich Kaiser, který hraje zestárlého Jana po návratu z vězení a bulharský herec Ivan Barnev jako mladý Jan. V dalších rolích se objeví Julia Jentschová jako Líza, Martin Huba jako Skřivánek, Marián Labuda  jako Walden, Milan Lasica jako profesor, Josef Abrhám jako Brandejs, Rudolf Hrušínský jako Tichota a další.



Zajímavosti o filmu Obsluhoval jsem anglického krále
- poslední  klapka padla 21. června 2006 po 66 natáčecích dnech
- Bohumil Hrabal podle svých slov napsal Obsluhoval jsem anglického krále za 18 dní
- natočilo se celkem 42 kilometrů filmového materiálu.
- Jiří Menzel dal 3333 krát pokyn „kamera, klapka, jedem“.
- v hlavních a vedlejších rolích se objevilo 36 herců
- komparzistů bylo více než 1100
- pro film bylo ušito 2000 kostýmů
- velkých kulis nejrůznějšího druhu bylo vybudováno 30
- natáčelo se na 25 místech, mj. v Praze, Liberci, Mladé Boleslavi, Milíně, Krupce,    
  Harrachově, Krkonoších, Orlických, Jizerských a Krušných horách
- v průběhu natáčení se herci Ivanu Barnevovi narodil prvorozený syn Matěj
- I. Barnev se stal miláčkem štábu, protože se během natáčení naučil velmi slušně česky


OBSLUHOVAL JSEM ANGLICKÉHO KRÁLE

Motto: O muži, jenž toužil naplnit za každých okolností svůj život bohatstvím a krásou, a jehož štěstí bylo vždycky v tom, že ho potkalo nějaké neštěstí.


Obsluhoval jsem anglického králeČíšník Jan Dítě toho v životě prožil mnoho a ocitl se nahoře i úplně dole. Začínal jako prodavač párků na nádraží, ale od chvíle, kdy poznal magickou moc peněz, toužil stát se milionářem. Další jeho štací byl hotel U Zlatého města Praha, kde se scházela místní honorace a Jan tu poznal řadu zajímavých a užitečných lidí, například zkušeného cesťáka a velkého labužníka Waldena, který mu dal řadu dobrých rad. Díky němu také nakrátko získá místo v luxusním hotelu Tichota, odkud odejde do vyhlášeného pražského hotelu Paříž, bravurně ovládané vrchním Skřivánkem, vzdělaným mužem mluvícím mnoha jazyky a hrdým na to, že měl tu čest obsluhovat anglického krále. Také od něj se Jan mnohému přiučí. Když nenápadně podrazí nohu oblíbenému číšníkovi hoteliéra Brandejse a ten je po výbuchu vzteku propuštěn, postoupí Jan na jeho místo, což znamená, že k jeho práci patří také obsluha v salónku, kde se scházejí milionáři k opulentním hostinám. Vrcholem jeho kariéry v hotelu Paříž je hostina, kterou uspořádá habešský císař a za niž Jan získá řád namísto pana Skřivánka, který je pro císaře příliš vysoký. Stejně jako u většiny předchozích míst i v hotelu Paříž přijde o práci vinou ženy. Je totiž vyhozen poté, co se v napjaté politické situaci po zabrání Sudet začne scházet s fanatickou Němkou Lízou. Ta ho jako partnera odmítá, protože není Němec, když si však Jan vzpomene na německé předky, vezme ho na milost a v době, kdy jsou čeští vlastenci popravováni po atentátu na Heydricha, se za něj provdá. Jan se vrací jako číšník do hotelu Tichota, který Němci zabavili a proměnili v podnik, kde mají vybrané Němky počít děti s vybranými vojáky. Zatímco fanatická Líza odjíždí na frontu, Jan sbírá známky, které budou mít po válce velkou cenu, jak mu poradil pan Walden, které však sám skončil v plynové komoře vyhlazovacího koncentráku. Zahyne také Líza a Jan si po válce koupí za nasbírané známky hotel Tichota. Skutečně se stane milionářem, ovšem jen nakrátko. Po únorovém převratu v roce 1948 mu totiž komunisté majetek zabaví a odsoudí ho na patnáct let za mříže. Po propuštění pracuje zestárlý muž jako cestář v pohraničí a vzpomíná na všechno, co v životě prožil.



Zdroj: TV Nova
Foto: Archiv TV Nova

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Trochu sem se v tom ztrácela a nebylo to takové jaká tomu předcházela reklama.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles