Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Obyčejný život rychlovarné konvice. Recyklací k reinkarnaci

31. 07. 2016 | Technika
Rychlovarná konvice je běžnou součástí českých domácností. Co se s ní ale stane, když doslouží? Nejjednodušší a nejekologičtější řešení je vyhodit ji do červených kontejnerů. Proč? Protože životní cyklus malých domácích spotřebičů nemusí a hlavně by neměl skončit na skládce.

3 roky slouží, poté patří do červeného kontejneru

Pamatujete si na boom rychlovarných konvic v devadesátých letech? Možná máte před očima ještě tu svou úplně první. Češi si tohoto pomocníka zamilovali a dnes téměř nenajdete domácnost, kde by chyběla. V průměru nám slouží 3 roky, a pokud si denně dopřejeme 3 šálky čaje nebo kávy, za dobu své služby nám konvice uvaří průměrně 3 285 šálků! Pak je z důvodu poruchy nebo nefunkčnosti vyměněna za novou. Rychlovarná konvice patří společně se zářivkami a mobilními telefony ke skupině nejčastěji obměňovaných spotřebičů. Zároveň ji najdeme i mezi nejčastěji recyklovanými spotřebiči, i když se lidé bohužel často mylně domnívají, že patří jako odpad mezi plasty. Správným řešením je ale její odložení do červených kontejnerů na elektroodpad.

recklace rychlovarné konviceKovy i plast budou žít dál

Z konvice lze kromě plastu znovu využít i suroviny, jako je železo a měď. Zároveň obsahuje i nebezpečné složky polyvinylchloridu (PVC), který je třetí nejpoužívanější umělou hmotou na zemi, a proto je její správné zpracování důležité.

Život po životě

Z červených kontejnerů putuje konvice do recyklační linky. Tam se rozebere na jednotlivé díly, šroubky a plasty. Třídění probíhá nejprve ručně, kdy se nejprve manuálně odstraní nebezpečné komponenty a nevhodné věci. Potom přichází na řadu automatizovaný drtič, který zařízení rozmělní na drobnější části. Z drtiče pak směs materiálů zamíří do soustavy třídicích zařízení. Železo se odděluje elektromagneticky, nekovy pomocí separátorů s vířivými proudy. Vysloužilý elektrospotřebič putuje linkou od vstupního dopravníku až k poslednímu stanovišti zhruba patnáct minut. Čistota vytříděných kovů dosahuje 98–99 % a je v nich jen minimální příměs plastů. Další mechanické zpracování takového produktu už není možné, nastoupit musí metalurgie.

Z kuchyně do světa

Využitelnost materiálů ze starého elektra závisí na řadě faktorů. Z naší konvice jsou zužitkovány kovy i plasty, a tak se s ní pak můžeme znovu setkat na různých místech. Z plastů vzniknou vlákna, která se mohou použít pro výrobu bund a spacáků, nebo se z půl kilogramu plastů stane pláštěnka. Používají se také pro výrobu odpadkových košů, zahradního nábytku nebo jako protihlukové stěny u dálnic.


Fakta o rychlovarné konvici


Nebezpečné složky:
PVC, měď

Využitelné suroviny:
Železo, měď, plasty

  • V domácnosti slouží průměrně 3 roky.
  • 15 % občanů ČR se mylně domnívá, že rychlovarná konvice patří jako odpad mezi plasty.
  • Společně se zářivkami a mobilními telefony patří ke skupině nejčastěji obměňovaných spotřebičů.
  • Při koupi nové konvice přispíváte na její recyklaci částkou 3 Kč, která je již součástí prodejní ceny



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
V domácnosti slouží průměrně 3 roky

ta moje je zázrak
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles