Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Oceány

25. 01. 2011 | Zajímavosti
Oceány tvoří více než 70 % zemského povrchu, přesto jsou  pro nás neustále velkou neznámou. Je to svět od toho našeho „suchozemského“ natolik odlišný, že se někdy zdá, jako by pocházel z jiné planety...

Na Zemi máme čtyři oceány, které se značně liší – ať svou průměrnou teplotou, hloubkou, slaností, biodiverzitou (tedy pestrostí životních forem), znečištěním, cirkulací vody... Nicméně všechny oceány jsou navzájem propojené, navzájem se tedy neustále ovlivňují a tvoří tak vlastně jediný „světový oceán“.

 

Prim ve velikosti drží Tichý oceán (Pacifický). Nachází se mezi Amerikou, Asií a Austrálií, najdeme tady také nejníže položený bod zemského povrchu a to v Mariánském příkopu. Obrovskou plochu Pacifiku protkávají skupiny souostroví Melanézie, Mikronézie a Polynézie. Tvoří je atoly a ostrovy korálového či sopečného původu. Většina se nachází v tropickém a subtropickém pásu a ačkoliv jich můžeme napočítat stovky, vzdálenosti mezi nimi jsou skutečně nedozírné. Zdejší lidé pochází z Asie a Evropy, nicméně část je neobydlená. Kolonisté sem přivezli nemoci, proti nimž neměli domorodci obranné látky, proto zde  původních obyvatel najdeme pouze minimum. Ekonomiky těchto ministátů stojí na ziscích z cestovního ruchu a vývozu ryb, cukrové třtiny, banánů a kakaa.

 

Atlantický oceán je rozlohou druhý největší. Prochází všemi klimatickými pásy a proto v jednotlivých jeho částech panují značně odlišné podmínky. Odděluje Ameriku od Evropy a Afriky. Nachází se zde jen minimum ostrovů a ty většinou leží velmi blízko pevniny. Jeho středem se táhne severní a jižní středoatlantický hřbet – jakési pásmovité podmořské pohoří. Atlantik je lidmi intenzivně využíván – námořní trasy jej protkávají jako pavučina, těží se zde z mořského dna ropa a zemní plyn (zejména v Severním moři a Mexickém zálivu).

 

Indický oceán najdeme mezi Afrikou, Asií, Austrálií a Antarktidou. V severní části je velmi teplý a až po rovník má počasí typicky monzunovou charakteristiku. V jižní části u Antarktidy je poměrně chladný.

Studené proudy bychom však v severnějších oblastech hledali marně, proto zde rybolov není příliš významný. V okolí Arabského poloostrova a Asie vedou důležité námořní trasy, celosvětově významná jsou naleziště ropy v oblasti Perského zálivu. Jedná se také o jednu z posledních „pirátských“ oblastí a to zejména v okolí Malackého průlivu a Somálska.

Severní ledový oceán je nejmenší a nejstudenější oceán na Zemi, po většinu roku bývá pokryt ledem. Leží v okolí severního pólu a námořní dopravu zde zajišťují zejména ledoborce.

 

Život v oceánech ovlivňuje řada faktorů - především podnebí, teplota vody, slanost, proudy a hloubka. Pro tropická moře jsou typické pestrobarevné ryby, žraloci, delfíni... Mírná moře obývá méně druhů živočichů, ale značné množství co do jejich počtu. Proto se jedná o významná loviště, (vyskytují se tady sledi, tresky, makrely). Polární moře bývala dříve plná ryb, velryb i tuleňů, dnes jsou však některé oblasti člověkem téměř zcela vyloveny.

Oceány jsou i pro nás – vnitrozemce – nepostradatelné. Ovlivňují naše klima, poskytují nám potravu, nerostné suroviny i místo k relaxaci... Jedná se o svět, o němž stále víme velmi málo. Měli bychom se o něj začít zajímat a zabránit jeho poškození dříve, než bude pozdě.

 

agrant - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsanéSmajlíkmořský svět je opravdu něco neskutečného
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Košík