Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ocet nad zlato – tipy, triky, rady

11. 07. 2011 | Domácnost
Když se řekne ocet, většina z nás se zatváří kysele až opovržlivě. Bereme ho jako normální, naprosto všední věc, která prostě patří do našich spíží stejně jako olej, sůl, cukr, mouka a další suroviny. Kdybychom však věděli, jak velkým pomocníkem v domácnosti ocet je, ukládali bychom ho s úctou už do nákupního košíku a doma bychom mu připravili sólo poličku, a na níž by byl postaven – a vystaven v celé své parádě. Možná někteří z vás všestranné využití octu znají, a ti kdo ne, prosím, seznamte se. A to nejen se samotným octem, ale i s jeho blízkým příbuzným - přírodním octovým čističem RinGO.

Ocet a jeho použití v kuchyni


Bzenecký ocet - kvasnýSladká, slaná, hořká, kyselá – správná harmonie těchto čtyř základních chutí je tajemstvím nejednoho mistra kulinářského umění. Každá z nich je totiž výjimečná a nenahraditelná. Abyste měli sladký život, abyste to nepřesolili, aby vám nezhořklo na jazyku – zkrátka - aby vám i vašim blízkým chutnalo, pohovořme si trochu o kyselé chuti a o vynikajícím prostředku k jejímu dosažení – octu. Překlad slova ocet “vinegar“ pochází z francouzského vin agre (kyselé víno). Ocet vzniká v průběhu přirozeného procesu dvou kvašení alkoholového a octového. Při prvním se cukr přeměňuje na alkohol, při druhém alkohol na kyselinu octovou. Ta tvoří hlavní chuťovou složku octa.

Lihové octy především pro zavařování a nakládání

Na trhu existuje celá řada octů. Těmi nejznámějšími jsou lihové octy, především nejrozšířenější kvasný lihový ocet v 8% koncentraci. Mnohé hospodyně jej používají pro nakládání, zavařování i jako dochucovadlo do omáček, salátů, vyvařují s ním kámen z rychlovarných konvic - prostě univerzál na všechno.
Bzenecký ocet - kvasnýVe skutečnosti je lihový ocet nejvhodnější pro nakládání, a to proto, že svým složením je pro zavařování nejen chuťově nejlepší, ale také proto, že svou koncentrací dokáže uchovat potraviny konzervované a nedopustí, aby se v nálevu množily nebezpečné mikroorganizmy.
Pozor však musíme dát na kvalitu octů, neboť na trhu jsou i levné zahraniční octy, u nichž se může objevit i riziko syntetické kyseliny octové, ta do octa sice patří, ale jen ta přírodní. Tu obsahuje tradiční český ocet, např. Bzenecký. V něm se nachází spolu s kyselinou i mnoho dalších látek, které vznikají přirozenou fermentací a octu dodávají charakteristickou chuť. Tu například u Bzeneckého octa umocňují i karamel a voňavý estragon, které mají na chuť nálevu také velký vliv.

Takže když v obchodě narazíte na ocet za osm korun, měli byste zpozornět. Z etikety nepoznáte, jak přesně byl vyroben, ale váš zdravý rozum vám napoví, že není možné za pár korun vyrobit ocet tradiční, a tedy náročnější cestou. Vyhněte se tedy raději rizikům a věřte chuti a vysoké kvalitě tradičních octů, ať se pro pár ušetřených haléřů nedočkáte zklamání z šedých a rozměklých okurků.  

Ovocné octy – ideální dochucovadlo

Ocet v kuchyni sehrává důležitou úlohu také při přípravě salátových dresinků, omáček a marinád, stejně jako při deglazování šťáv. Kapka ovocného octa může ovlivnit chuť mnohých omáček, zvláště na rajčatovém základě. Ocet vás jistě příjemně překvapí i v kombinaci s měkkým ovocem (maliny, jahody). I malá trocha dodá výjimečnosti čerstvému ovocnému salátu. Skvěle dochucuje také maso, pečeni a dušené pokrmy. Ocet je jednoduše výbornou chuťovou přísadou, přičemž důležitost vlivu octa na chuť výsledného pokrmu se často přehlíží. Pro tyto příležitosti jsou ideální volbou ovocné octy.

V současnosti jsou na trhu k dostání tyto druhy:


Jablečný ocet – kvasný ocet ovocný (5%)
Jablečný ocet je 100% jablečný ocet ze zcela zralých jablek. Vyrábí se biologickým kvasným procesem. Přidává do salátů a zeleninových pokrmů, ve kterých navozuje nenapodobitelnou chuť.

Bzenecký ocetVinný ocet kvasný z bílého vína
Vyráběn přímým kvasným procesem z vína, kdy veškerý alkohol je přeměněn na kyselinu octovou. Je ideální do salátů, omáček, dresinků a marinád,  znamenitě se hodí ke středomořské kuchyni, ovoci či zelenině.

Vinný ocet kvasný z červeného vína
Tento druh octu je vhodný pro všestranné použití v kuchyni a můžete ho taktéž použít do salátů, omáček, dresinků a marinád.

Ocet Balsamico – originál z Modeny
Balsamico ocet je kulinářská kořenicí přísada pocházející z Itálie. Jedná se o vinný ocet vyráběný ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy Trebbiano a svoji nasládlou kořenitou chuť získává až po několikaletém zrání v sudech.

Ocet – všestranný pomocník v domácnosti

Kromě zavařování a dochucování používáme nejčastěji ocet k vyvařování usazenin z rychlovarných konvic. Ocet má totiž vysoký čistící účinek díky přírodním rozpouštědlům, které obsahuje. Víte však, že jeho použití jako čističe je daleko univerzálnější? A že pro úklid existuje oproti běžnému octu daleko lepší a účinnější přírodní přípravek na bázi octa? Je jím novinka - přírodní octový čistič RinGO. Dokáže zlikvidovat vodní kámen, skvrny, vyleštit povrch nádobí.  

Jeho největší předností je zcela výjimečná univerzálnost a přitom velmi nízká cena. Místo nákupu sedmi drahých přípravků si vystačíme s jedinou láhví RinGo, který nám umožní:

1. Vyčistit pračku od vodního kamene a změkčit vodu na praní
2. Vyleštit okna a zrcadla
3. Odstranit vodní kámen z koupelny a WC
4. Zbavit vodního kamene varnou konvici
5. Vyčistit koberce
6. Nablýskat podlahy
7. Odstranit pachy z lednice a kuchyňských spotřebičů

RinGo - octový čističRinGo zároveň šetří životní prostředí, jež nezatěžuje chemikáliemi jako prací prášky a saponáty. RinGo je o polovinu koncentrovanější než k čištění doposud užívaný běžný ocet, a bát se nemusíte ani nepříjemného octového zápachu. Z láhve na vás dýchne vůně sladké broskve nebo svěžího jablka.

Výhody čističe RinGo

  • Perfektně čistí vodní kámen
  • Leští plochy a změkčuje vodu
  • Ke koupi za nevídaně nízkou cenu
  • Šetrný k lidem i životnímu prostředí
  • Neobsahuje saponáty, barviva ani konzervanty
  • Pomáhá omezit růst bakterií

Zajímavost

Ocet působí také jako likvidátor zápachu z cigaret. V zakouřené místnosti stačí postavit do místnosti nádobu s octem a po pár hodinách ocet pach absorbuje. Také zápach (vůni) cibule a česneku z našich rukou odstraníme, když ruce zlehka potřeme octem. Ocet dokáže zabránit i tvorbě plísní, proto místnosti, kam ukládáme potraviny alespoň jednou za měsíc očistěte octovou vodou.
Pokud chcete znát všechny tipy a triky na čištění, navštivte stránku www.mujcistic.cz

Ocet a jeho použití v medicíně

Ano, ocet má svoje nezastupitelné místo i v medicíně, zejména pak ocet jablečný, který je osvědčenou lidovou medicínou a prostředkem na očistu těla vně i zevnitř.
Jablečný ocet povzbuzuje látkovou výměnu a odplavuje z těla škodlivé látky. Je v něm draslík, který příznivě ovlivňuje pokožku, srdce a cévy, obsahuje také pektin, tedy látku, která pomáhá udržet v těle správnou hladinu cholesterolu.
Vodu se lžící octa můžeme použít také jako pleťovou vodu pro osvěžení. A pokud vypijte ráno na lačno sklenici vody se 2 lžícemi jablečného octu a 2 lžičkami medu, takto připravený nápoj vám poslouží k celkovému posílení organizmu, zažívání a také utlumí chuť k jídlu.
Způsobů využití octu je opravdu mnoho, pro každý je však zapotřebí zvolit ten správný ocet. Do kuchyně, do domácnosti i pro podporu našeho zdraví.

Další články:

Levný ocet kazí zavařování okurek
https://bzeneckyocet.cz/rady-levny-ocet-kazi-zavarovani-okurek.html

Bzenecký ocet v reportáži Tipy ptáka Loskutáka
https://loskutak.nova.cz/clanek/novinky/tip-ptaka-loskutaka-zavarovani-okurek-s-bzeneckym-octem.html

Ocet nad zlato – tipy, triky, rady
https://bzeneckyocet.cz/rady-ocet-nad-zlato.html

Speciální octy na úžasné saláty
https://bzeneckyocet.cz/rady-specialni-octy-na-uzasne-salaty.html



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
mám doma několik druhů a hojně využívám
Obrázek uživatelky
profil
už memajiSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ja v prodejnách ještě RinGO neviděla Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles