Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Oči a koronavirus: Jak se chránit brýlemi a co platí proti zamlžování?

13. 04. 2020 | Péče o tělo
Nošení roušky chrání zdraví i životy – to už víme asi všichni. Podstatou úspěchu je ale důslednost a dodržování nezbytných zásad hygieny. Pro ty, kteří nosí brýle, to platí dvojnásob. Dovedou brýle ochránit před viry? Co platí proti zamlžování brýlí při nošení roušky, a jak se o brýle starat v době koronaviru?

Brýlemi proti koronaviru? Částečně ano

I když ani některé speciální plynotěsné brýle nejsou stoprocentní zárukou proti ochraně před viry, jakékoli brýle mohou částečně eliminovat „přímý zásah“ kapének, v nichž se virus přenáší. A to jak speciální ochranné, tak ty běžné, dioptrické, které nosíme denně. Čím jsou větší a čím více přiléhají k obličeji, tím samozřejmě lépe.

Brýle tvoří určitou fyzickou bariéru pro kapénky, které tak mají mnohem menší šanci dostat se na povrch oka a odtud potažmo do našeho organismu. Zároveň to znamená, že pokud jsme se setkali s infikovaným člověkem, jsou teď naše brýle pokryté „kolonií“ virů. Na brýle často saháme a pak si často nevědomky saháme na obličej. I to je samozřejmě riziko. Jak čistit brýle, abychom zabránili přenosu viru?

brýleNeprodleně po pobytu venku umyjte brýle teplou vodou a mýdlem, nejlépe dezinfekčním, a nechte oschnout, nebo osušte papírovou utěrkou. Totéž udělejte i po kontaktu s člověkem, který by mohl být potenciálně nakažený – může to být soused, pošťák nebo děti příbuzných, které mohou být bezpříznakovými přenašeči. Brýle nikdy nečistěte dezinfekčními prostředky na bázi alkoholu nebo jinými agresivními přípravky, jako je třeba Savo – mohly by nenávratně poničit obruby. Tyto produkty si nechte na povrchy jako kliky dveří, vodovodní kohoutky, případně kuchyňskou linku.

Rouška a brýle: Pohodlně a bez zamlžení

Rouška musí perfektně sedět a co nejvíce přiléhat k nosu. Jednak proto, abychom maximalizovali ochranu před viry, jednak proto, abychom si co nejméně dýchali sami sobě do očí. „Brýlovci“ vědí, o čem je řeč… Jak na to, aby byl náš den s rouškou pohodlný?
•    Zvolte takový střih roušky, aby vám co nejlépe seděla. Pomoci může měkký drátek, který protáhnete dutinkou v horním švu roušky. Pak stačí jen přitlačit a vytvarovat.
•    Proti zamlžování potřete brýlová skla tuhým mýdlem, nejlépe s glycerinem, a rozleštěte hadříkem z mikrovlákna. Rušivá vrstva zmizí, ale zůstane film, který brýle ochrání proti zamlžení.
•    Dobře funguje také „anti-fog“ produkt. Sprej či hadřík proti zamlžování brýlí seženete i během karantény – vzhledem k situaci jsme jich objednali dostatečné množství.
•    Optička také varuje před způsobem, který hojně používají potápěči: Na skla brýlí rozhodně neplivejte, abyste si do oka nezanesli infekci – ať už virovou, nebo jinou.

Dalšími metodami proti zamlžení brýlí je třeba nanesení a rozleštění pěny na holení, pasty na zuby, tekutého mýdla nebo prostředku na nádobí. Všechny jsme je s kolegyněmi v optice vyzkoušely, ale tuhé mýdlo funguje nejlépe. Další možností je samozřejmě posunutí brýlí blíže ke špičce nosu – tím se ale zase o pár procent ochuzujeme o ochranný potenciál brýlí. A v době virové epidemie se každé procento počítá.

Hygiena brýlí je obecně podceňovanou záležitostí. Na brýle si neustále saháme, aniž bychom si to uvědomovali: při práci na počítači, v MHD, na nákupech. Z rizikových ploch, jako je mobilní telefon, klávesnice a veřejné prostory tak můžeme dostat škodlivé mikroorganismy do těsné blízkosti svých očí. Ať už je to aktuální koronavirus, virus chřipky nebo třeba různé druhy bakterií, měli bychom být obezřetní – současná situace nás může naučit být propříště ke svému zdraví více ohleduplní.


Zdroj, foto: Optika Anděl


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !