Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Oči a zrak v letních měsících

30. 05. 2018 | Péče o tělo
Je nebezpečné dívat se do přímého slunce?
Krátkodobý přímý pohled do slunce není pro zdravé oči nebezpečný. Zornice oka reaguje jako clona fotoaparátu a reguluje množství slunečního záření, které dopadne na sítnici. Dlouhodobý pobyt v místech intenzivního slunečního záření - u moře, ve vysoké nadmořské výšce – může však vyvolat drobné defekty epitelu rohovky  a s tím spojenou výraznou bolest oka. Zároveň může v extrémních případech, jako je pozorování zatmění slunce, pozorování slunce pomocí dalekohledu či trvalé rozšíření zornice, dojít i k trvalému poškození sítnice v místě nejostřejšího vidění.

Co ohrožuje naše oči při dlouhém pohledu do slunce?
Naše oči ohrožuje zejména ultrafialové záření, které může vést k poškození jednotlivých struktur oka, zejména rohovky a sítnice. Pobyt na slunci je proto pro oči nebezpečný zejména v případech nižší koncentrace ozónu v atmosféře, kdy je výrazně vyšší intenzita UV záření.  Oči by si v takovém případě měli chránit nejenom pacienti po očních operacích (např. laserové refrakční operace, pacienti po implantaci nitroočních čoček), ale i lidé se zdravýma očima, kteří žádnou oční operaci neprodělali.

Oči a zrak v letních měsícíchJak bychom měli chránit oči?
Oči bychom si měli chránit brýlemi s UV filtrem. Těchto brýlí je na trhu v současné době nepřeberné množství v různých cenových relacích. U lidí, kteří mají potíže s tzv. suchým okem či u pacientů po laserových refrakčních operacích,  je vhodné častěji aplikovat hydratační oční kapky, a to hlavně v klimatizovaných prostorech, kde jsou oči náchylné k osychání. Výběr těchto kapek je v současnosti opravdu široký a existují i oční kapky s UVB filtrem.

Jaké jsou nejčastější problémy se zrakem v letních měsících? (záněty apod.)
Mezi nejčastější potíže v letních a jarních měsících patří alergické záněty spojivek očí vyvolané pyly rostlin. Pro tyto záněty je charakteristické zejména svědění, slzení a zarudnutí očí. Vyhnout se pylovým alergenům není v běžném životě možné, proto je vhodné léčit alergické záněty odpovídajícími očními kapkami nebo léky na potlačení alergických příznaků. Letní sezóna může být nebezpečná i pro uživatele kontaktních čoček, kteří používají kontaktní čočky při vodních sportech. Ve vodě se velmi často mohou vyskytovat různé typy infekcí a rohovky kryté kontaktními čočkami jsou výrazně náchylnější ke vzniku zánětu. Při vodních sportech je proto vhodné používat jednorázové kontaktní čočky, které doporučuji následně co možná nejdříve z oka vyjmout.

Jak chránit oči dětí v letních měsících?
Ochraně dětských očí je stejná jako očí dospělých, to znamená brýle s UV filtrem. Brýle pro děti by měly svojí velikostí odpovídat tvaru dětského obličeje tak, aby spolehlivě chránily oči a dobře na dětském obličeji držely.

Měli bychom si chránit oči i ve vodě (bazén, moře)?
Vodní hladina moře, bazénů či jiných ploch odráží a znásobuje množství UV záření dopadající na lidské tělo. Proto je vhodné při dlouhém pobytu v bazénech, moři apod. používat speciální plavecké brýle s UV filtrem.  Zvýšené riziko pro uživatele kontaktních čoček jsem již popsala výše.

Autorka: MUDr. Jana Mikšovská
Zdroj: Oční klinika DuoVize



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ŠPATNĚ JSTE POCHOPILA TEXT,MYSLÍM
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles