Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Očkování proti meningokokům, klíšťové encefalitidě a pneumokoku v seniorském věku

24. 05. 2011 | Péče o tělo
Očkování proti meningokokům

Meningokokové nákazy jsou onemocněním s vysokým rizikem prudkého průběhu vedoucího až k úmrtí. Onemocnění může probíhat pod různým obrazem, nejzávažnějšími formami jsou tzv. invazivní meningokoková onemocnění. Původcem nákazy je bakterie Neisseria meningitidis, infekce se přenáší vzdušnou cestou. Dosud bylo popsáno 13 sérologických skupin bakterie. Nejčastějšími původci onemocnění jsou skupiny A, B, C, Y a W 135.

Onemocnění postihuje všechny věkové skupiny, zejména však děti a adolescenty. Výskyt bývá nejčastěji zaznamenán v  kolektivech – koleje, diskotéky, vojáci. Očkování proti meningokokovým nákazám je určeno pro rizikové skupiny populace – dospívající a mladí dospělí ve věku 15 – 25 let, osoby v pracovním riziku, osoby s poruchou imunity apod. Dvěma dávkami vakcíny by se např. měli chránit dospělí, kteří mají vyoperovanou slezinu či jsou ockovaniHIV pozitivní. Zdravým jedincům stačí jedna dávka vakcíny.

Očkovat by se měli také cestovatelé do oblastí zvýšeného výskytu onemocnění (subsaharská Afrika) či poutníci do Mekky. V případě přetrvávání rizikových faktorů se doporučuje přeočkování po 5 letech, pokud je jedinec vystavený možnosti vzniku onemocnění.

Očkování proti klíšťové encefalitidě

V posledních letech u nás zaznamenáváme zvyšující se výskyt onemocnění. Podle počtu hlášených případů patří Česká republika mezi nejvíce postižené země v Evropě. Klíšťata se v tuzemsku vyskytují nejenom v nižších polohách, ale i v horských oblastech, a to  až do výše 1000 m n.m. Hlavním způsobem přenosu infekce je infikované klíště. Průběh onemocnění bývá mírnější u dětí než u starších osob, stejně jako výskyt komplikací
a dlouhodobých následků.  

Očkování lze proto doporučit všem dospělým, zejména těm, kteří jsou často vystaveni možnosti chytit klíště.
V proočkovanosti proti klíšťové encefalitidě jsme však podobně jako v proočkovanosti proti chřipce na posledních místech v Evropě. Očkuje se 3 dávkami, na pravidelné přeočkování je třeba myslet každých 3 až 5 let.

Očkování proti pneumokoku v seniorském věku

Pneumokoková onemocnění patří na celém světě k nejvýznamnějším zdravotním problémům. U starších dospělých může být pneumokoková pneumonie příčinou úmrtí až v 10-20 % případů, u osob se sníženou imunitou až v 50 %.

Očkování proti pneumokokovým onemocněním je proto doporučeno zejména dospělým starším 65 let. Přestože jejich zdravotní stav může být dobrý, hrozí u nich zvýšený výskyt onemocnění a komplikací. Dále pacientům s různými nemocemi plic, sleziny, ledvin, jater či srdce, lidem trpícím HIV či lidem před plánovanou transplantací krve nebo orgánů. Riziková může být nemoc také pro kuřáky. Se stoupajícím množstvím vykouřených cigaret totiž úměrně stoupá riziko vzniku onemocnění. Ti by se také dle odborníků měli chránit očkováním. Doporučuje se aplikace 23 valentní polysacharidové pneumokokové vakcíny v jedné dávce.

Ze zákona je očkování proti pneumokokům povinné pro osoby žijící v léčebnách pro dlouhodobě nemocné a v domovech pro seniory. V domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem se musí lidé očkovat, pokud trpí chronickým onemocněním dýchacích cest, srdce, cév nebo ledvin či diabetem léčeným inzulínem. Pro tyto skupiny obyvatel je očkování zdarma.

Autoři:
doc. MUDr. Roman Chlíbek, PhD. Česká vakcinologická společnost ČLS JEP, doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc. Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP, MUDr. Zdeňka Jágrová, Protiepidemický odbor Hygienické stanice hl. m. Prahy

Zdroj: Česká vakcinologická společnost

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !