Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Očkujeme své děti … ale nezapomínáme chránit i své rodiče?

11. 12. 2017 | Nemoci
-Komerční sdělení-

Vakcinace je hlavně pro malé děti. To nám většinou odpovědí naši rodiče nebo prarodiče. Přitom zatímco u malých dětí se imunitní systém teprve vytváří, u starších osob imunita klesá úměrně s věkem. Očkování patří k účinným formám prevence v otázce předcházení nejrůznějších nemocí.

Mysleme i na sebe


Naše děti jsou pro nás na prvním místě.
A to někdy až do té míry, že často zapomínáme sami na sebe, potažmo na naše rodiče. Ne jinak je tomu v  péči o zdraví. Nejmladším členům rodiny dopřáváme kompletní dostupnou ochranu v podobě očkování proti nejrůznějším nemocem. Mezi ně patří například i pneumokokové infekce, které mohou při oslabení organismu způsobit záněty středouší, nosních dutin, plic či mozkových blan. U řady pacientů nákaza dokonce zanechává trvalé následky v podobě nevratného poškození sluchu. U nejmenších dětí je dnes již zaznamenávám trend vzrůstající proočkovanosti proti této nebezpečné bakterii. Dospělí Češi ale riziko stále podceňují. S vyšším věkem přitom riziko nákazy pneumokokovými infekcemi roste. Zvláště u osob starších 65 let bývají častým původcem bakteriálního zápalu plic. Ten mívá u seniorů závažný až fatální průběh - na toto onemocnění umírá až každý pátý nakažený z této věkové skupiny.

očkování„Pro seniory nad 65 let věku je přitom účinná a šetrná konjugovaná vakcína proti pneumokokovým infekcím nově plně hrazena zdravotními pojišťovnami. Lidé v této rizikové věkové skupině tak mohou spojit bezplatné očkování proti chřipce, na které mají nárok už několik let, s bezplatným očkováním proti pneumokokům a nechat se tak očkovat v rámci jedné návštěvy lékaře proti dvěma onemocněním,“
uvádí MUDr. Hana Roháčová, Ph.D., primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce. Lidé mají často obavy o zdraví svých blízkých a dělají si starosti s tím, jak je ochránit. Podle primářky Roháčové je přitom klíčové začít prevenci zákeřných infekčních onemocnění především u sebe, protože řada z nich je nakažlivá a snadno šiřitelná.

„Obyčejný“ zápal plic?


Zápal plic (tzv. pneumonie) patří k nejtěžším onemocněním dolních dýchacích cest. Umírá na ně až 20 % nakažených, především pak v rizikové skupině osob starších 65 let. Nemoc má plíživý nástup připomínající obyčejné nachlazení, avšak vcelku rychle se začíná objevovat zimnice, velmi vysoké horečky, nechutenství či zvracení. Nemoc také může doprovázet dušnost a silná bolest na hrudníku. „Do rizikové skupiny patří starší osoby obecně, ale i lidé s chronickými potížemi, jejichž organismus se hůře brání proti závazným onemocněním. Samotnou léčbu pneumonie pak navíc často komplikují další průvodní nemoci jako vysoký krevní tlak nebo cukrovka,“ doplňuje Doc. MUDr. Norbert Pauk, Ph.D., přednosta Kliniky pneumologie a hrudní chirurgie Nemocnice Na Bulovce.

Ochrana celé rodiny


„Je důležité zajistit, aby senioři, ale i jejich nejbližší rodina, která může ovlivňovat jejich zdraví, chápali závažnost pneumokokových onemocnění a to, že mohou mít dlouhodobé až fatální následky, i to, že tato onemocnění mohou postihnout prakticky kohokoliv, dokonce i ty, kteří o sebe pečují a žijí zdravým způsobem,“ doplňuje primářka Roháčová. „Zotavení může trvat i několik měsíců po hospitalizaci a nemoc může mít dlouhodobý dopad na práci, společenský život a nezávislost,“ uzavírá Roháčová.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
V pátek jsem nechala naočkovat mojí 86-letou maminku proti pneumotoku a proti chřipce před 3 týdny.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka