Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Odborníci radí, jak si během spánku skutečně odpočinout

24. 03. 2015 | Péče o tělo

Základem je kvalitní matrace, vhodně zvolený polštář a ložnice bez roztočů


Kvalitní spánek je důležitý pro zdravý a spokojený život, obzvláště v dnešní uspěchané době. Pokud se i po dlouhém spánku probouzíte unavení a rozlámaní, zamyslete se, zda není na vině především špatná matrace či nevhodný polštář. Dobrá matrace je totiž základem kvalitního odpočinku během spánku, protože se perfektně přizpůsobí tělu, dokonale rozloží jeho hmotnost, čímž zajistí anatomicky ideální polohu páteře pro uvolnění svalů, šlach i kloubů. Člověka přirozeně uvolní a usnadní přechod do hlubokého spánku, který má zásadní význam pro relaxaci těla a duševní odpočinek.

kvalitní spánek

Podle čeho vybírat novou matraci a proč je důležitá její správná tvrdost?

Čistě pérové matrace z hlediska své odbornosti musím zavrhnout. Péra totiž nevytvářejí jednolitý odpor a tak každá část těla odpočívá jinak. Matrace vyráběné z moderních materiálů nelze odsuzovat, poskytují řadu výhod, především schopnost přizpůsobit se konkrétnímu tělu svou „plasticitou“. Přírodní materiál však bude vždy reagovat s lidským organismem fyziologičtěji, než jakákoliv supermoderní „umělina“. Při výběru matrace je pak dobré věnovat pozornost nejen materiálu, z něhož je vyrobena, ale také její tvrdosti. Pokud je matrace příliš tvrdá, nebude se moci přizpůsobit tvaru těla, což vede ke špatné poloze páteře a následně i možným bolestem. Když je matrace naopak příliš měkká, tělo zase nemá dostatečnou oporu pro dobrý odpočinek.

Kvalitu spánku a zdravá záda ovlivňuje také vhodně zvolený polštář. Víte, podle čeho jej vybírat?

K zásadám zdravého spánku patří rovněž výběr odpovídajícího polštáře. Ten slouží jako opora krční páteře, zabraňuje jejímu neúměrnému prohnutí a fixuje ji co nejvíce do roviny. Pokud spíte rádi na břiše, vyberte si měkčí a nižší polštář, aby se vaše páteř příliš nenamáhala. Jestliže preferuje spánek spíše na boku či na zádech, je dobré si pořídit vyšší, středně měkký nebo tvrdší polštář. Patříte-li k lidem, kteří během spánku často střídají polohy, zvolte přizpůsobivý polštář s pružnou náplní. Ať už budete zkoušet jakýkoli polštář nebo matraci, musíte se cítit především pohodlně a příjemně.


Špatně se vám dýchá a nemůžete usnout?

Na vině může být alergie na roztoče.

Alergické reakce vyvolávají především exkrementy roztočů. V průběhu svého života jsou jich schopni vyprodukovat množství, které odpovídá až dvě stě násobku jejich váhy. Libují si v teple, vlhku a tmě, proto se v domácnosti vyskytují především v lůžku, kobercích, sedačkách a dalších textiliích. Pokud kvůli alergii nemůžete spát, zautomatizujte si základní návyky, které množství roztočů eliminují. Lůžkoviny, které používáte, je dobré nechat vždy půl hodiny před spaním vyvětrat, a pokud to jde, vůbec nezastýlat. Přesně to totiž brání roztočům v jejich dalším vývoji a přežití. Povlečení perte nad 60 °C a měňte ho nejméně jednou za čtrnáct dnů, přikrývky a polštáře je dobré měnit jednou za tři měsíce



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dobrý den,

no naprosto souhlasím s tím, že základ kvalitního spánku je kvalitní matrace. Řešila jsem to nedávno když jsme kupovali nové matrace. Celkem mi u toho pomohl konfigurátor matrací - http://www.drsleep.cz/cs ... k výběru matrace se řeší i výška a váha člověka což málokdo řekne.. hlavně s tou váhou..
Obrázek uživatelky
profil
Prát povlečení nad 60°C - to mě vážně pobavilo. Dokonce i na 100% bavlněných utěrkách, které moje babička poctivě vyvářela, je dneska na cedulce pouhá čtyřicítka. Teď už má málokdo čistě bílé cíchy; barevné jsou hezčí a praktičtější, ale na některých je dokonce jenom třicítka. Takže poslechnout dobrou radu, nebo dodržet doporučení výrobce?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Zajíc