Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Odborníci varují před nekvalitně provedenými plastikami

26. 09. 2015 | Krása
Případů, kdy se sen o kráse proměnil v noční můru, přibývá. Špatně provedená plastická operace může skončit u soudu nebo dokonce u psychiatra. Pacienti by se měli předem podrobně informovat o daném zákroku, klinice a praxi chirurga, který bude operaci provádět, radí odborníci.

Dříve byly plastické operace výsadou celebrit. Zvětšení prsou či rtů bylo považováno za módní výstřelky hvězd showbyznysu. V posledních letech se ale tento trend zásadně změnil a plastické operace podstupuje stále vyšší procento žen i mužů. Se zvyšující se poptávkou samozřejmě stoupla i nabídka a během krátké doby vznikla celá řada nových pracovišť estetické chirurgie, která však často nedosahují potřebné odborné úrovně.

Čeští chirurgové jsou pro svou vysokou kvalifikaci a profesionalitu respektováni po celém světě, ale objevuje se stále více nezkušených operatérů, kteří plastické zákroky nabízejí za účelem snadného výdělku. Estetické zákroky tak někdy místo odborných plastických chirurgů provádějí jiní specialisté, kteří nemají dostatečnou praxi. Na ty by si pacienti určitě měli dát pozor. Špatně provedený rutinní zákrok se může proměnit v několikaměsíční utrpení.

Odborníci varují před nekvalitně provedenými plastikami„S reoperacemi nepodařených zákroků se setkávám poměrně často i na našem pracovišti. U některých typů operací je to až kolem 12 % zákroků, které na naší klinice provádím. Problémy těchto nepodařených zákroků jsou obvykle estetického charakteru, ale někdy se jedná o vážnější zdravotní potíže, které by mohly ovlivnit i zdravotní stav pacienta. Smutné je, že někteří lékaři či lékařská pracoviště již dále odmítají tyto problémy uznat a řešit.“ uvádí MUDr. Dušan Záruba.

Medicínská etika na prvním místě

Pokud člověk není spokojený se svým zevnějškem, plastická operace mu může pomoci po psychické stránce, zvýší si sebevědomí a vylepší tak kvalitu vlastního života. Někdy se ale může vášeň ve vlastní kráse a touha po dokonalém zevnějšku proměnit v poruchu vnímání vlastního těla tzv. dismorfobii nebo dokonce závislost na plastických operacích.

Příčinou nepodařených plastických operací ale nebývá jen nesprávně provedený zákrok, ale často je pacientkám nabízen zákrok, který pro řešení jejich problému není vhodný. Je to buď z nedostatku zkušeností a možností daného pracoviště, nebo s vidinou ekonomického zisku. Dobrý a zkušený lékař by měl umět pacientku odmítnout, má-li přehnané představy či nároky, nebo jí nabídnout jiné řešení i za cenu doporučení na jiné pracoviště.

Některé nepodařené zákroky se včasným reoperováním dají napravit. Ale jak se můžeme přesvědčit i u celebrit, jako je například Priscilla Presley, Mickey Rourke nebo Donatella Versace, někdy ani peníze nestačí a nepovedené plastiky mohou zanechat trvalé následky.

Jaké problémy mohou nastat?

Pokud není operace provedena odborníkem, komplikace můžou nastat při všech typech zákroků, ať už jde o víčka, nos, prsa, facelift nebo liposukci.

Jedním z nejrizikovějších zákroků je plastika nosu. Jedná se o viditelnou část těla, kterou neschováte. Zkušený chirurg musí dokázat dopředu odhadnout, jak se místo po zákroku v průběhu hojení bude měnit a vyvíjet, a jak bude vypadat výsledný efekt. Neprofesionálně odvedený zákrok může změnit výraz celého obličeje. S tím se pak pacienti špatně psychicky vyrovnávají a můžou skončit i na antidepresivech. Druhou problematickou oblastí často bývá augmentace prsou. Pokud operaci neprovádí zkušený chirurg, může dojít ke špatně zvolené velikosti implantátů či závažným infekčním komplikacím.

Na koho se obrátit o pomoc

Je-li pacient s výsledkem operace nespokojený a domnívá se, že ji lékař provedl nesprávně, může se obrátit na Českou lékařskou komoru a podat stížnost na neodborné či neetické jednání lékaře. Poškozený pacient má nárok na odškodnění za bolest i vynaložené náklady. Pokud je s rozhodnutím České lékařské komory nespokojen, může se obrátit i na soud.

Odborníci se shodují, že nejdůležitější je, zvolit si zkušeného chirurga, vše s ním předem důkladně zkonzultovat a dát na jeho rady. Neprofesionální estetické kliniky většinou nebývají ani cenově výhodnější. I kdyby ano, klienti utratí za nápravu nepodařených operací mnohem více, než kolik chtěli ušetřit. Důsledky špatného rozhodnutí si pacient může nést celý život.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !