Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Odhalte nejčastější dětskou potravinovou alergii včas

20. 02. 2015 | Výživa
Ani lepek, ani ořechy. Nejčastější potravinovou alergií nejmenších dětí je alergie na bílkovinu kravského mléka. Postihne až 3 % kojenců. Neléčená alergie může vážně poškodit trávicí ústrojí dítěte.

Alergie na bílkovinu kravského mléka se u většiny dětí projeví již do 3. měsíce, vzácněji i později, v závislosti na době, kdy se dítě s bílkovinou kravského mléka setkalo. Současná medicína nezná zcela zaručený způsob, jak této alergii předcházet. Existují pouze doporučení, která mohou riziko snížit.

Pro úspěšnou léčbu alergie na bílkovinu kravského mléka je naprosto zásadní její včasné odhalení a řešení. Až u 80 % dětí se alergie projevuje častými průjmy, zvracením a hlenem nebo i krví ve stolici. Méně častými projevy jsou ekzémy, v některých případech se mohou objevit dýchací potíže.

Rodiče mohou mít pouze podezření. O alergii rozhodne lékař

Ne vždy musí být uvedené příznaky způsobeny alergií na bílkovinu kravského mléka. „Rodiče mohou mít na alergii pouze podezření. Aby získali jistotu, měli by příznaky co nejdříve konzultovat s pediatrem. Jedině lékař dokáže rozhodnout, zda se jedná skutečně o alergii nebo například o pouhou střevní infekci,“ vysvětluje profesor Jiří Nevoral, gastroenterolog z Pediatrické kliniky 2. LF a FN Motol.

Odhalte nejčastější dětskou potravinovou alergii včasEliminační dieta pomůže

K diagnostice využívají lékaři tzv. eliminační dietu. Pokud se příznaky alergie projeví u kojeného dítě, lékař matce doporučí vynechat ze stravy mléčné výrobky. Pokud se symptomy objeví u dítěte dokrmovaného náhradní kojeneckou mléčnou výživou, lékař ji doporučí nahradit speciální mléčnou výživou. Speciální mléka pro léčbu alergií obsahují bílkovinu upravenou způsobem, který zaručuje, že mléko již nemá schopnost vyvolávat alergickou reakci (mléčná bílkovina je vysoce rozštěpena). Po zavedení speciálního mléka se stav dítěte zlepší nejpozději do 1 měsíce. Obvykle se však dětem uleví bezprostředně po zavedení speciálního mléka.

Ve výjimečných případech se může stát, že i po použití léčebného mléka s vysoce rozštěpenou bílkovinou příznaky částečně přetrvávají. Pak musí lékař sáhnout po preparátech, ve kterých je bílkovina nahrazena směsí aminokyselin; tady už je alergická reakce naprosto vyloučena.

Návrat k obyčejnému kojeneckému mléku

Pokud po zavedení speciálního mléka projevy alergie vymizí, lékař si vás pravděpodobně zhruba po měsíci eliminační diety pozve na kontrolu a vysvětlí vám, jak postupně převádět dítě zpět na klasickou mléčnou výživu (expoziční test). „Neobjeví-li se příznaky znovu, nejednalo se o alergii a dítě se vrátí k běžné výživě,“ říká profesor Nevoral. „Pokud se původní projevy znovu objeví, je diagnóza alergie na bílkovinu kravského mléka potvrzena a dítě dále léčíme speciálním mlékem s vysoce rozštěpenou bílkovinou, případně mlékem obsahujícím pouze aminokyseliny,“ vysvětluje profesor Nevoral. Kolem prvních narozenin dítěte se stav znovu zhodnotí. Pod vedením lékaře opět provedete expoziční test, zda alergie na bílkovinu kravského mléka trvá. Polovina dětí se alergie na bílkovinu kravského mléka zbaví právě do prvních narozenin, u 90 % dětí pak vymizí do šesti let věku.

Nesnažte se dítě léčit sami

Základem úspěšné léčby alergie je včasná diagnostika a okamžité použití speciálních léčebných přípravků. Řešení rozhodně nepředstavují alternativy vyráběné z rostlinných surovin a nesprávně pojmenované  jako „mléka“ – sójová, mandlová, kokosová, kaštanová – která mohou také vyvolat alergickou reakci nebo nekryjí nutriční potřeby kojenců. Stejně tak jsou nevhodná mléka jiných savců, jako například kozí nebo ovčí. „Bílkoviny těchto mlék jsou velmi podobné té kravské. Mohou způsobit zkříženou reakci. Rodiče by rozhodně neměli s mléky experimentovat a v případě podezření na alergii raději navštívit svého dětského lékaře, který jim poradí jak dále postupovat,“ upozorňuje profesor Nevoral.






Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mé dvě děti mají silnou alergii na kravské mléko
přišli jsme na to až ve dvou letech doté doby to byla hrůza děti velice nemocné
alergie jsme se nezbavili ani v pubertě
nejhorší byla reakce starých lidí kdy se na vás dívali jak na blázna nebo oni přece jsou odchováni na kravském mléku a nic jim není
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles