Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Odhalte skrytá tajemství nejsušších míst světa

22. 06. 2017 | Výstavy
Trojská botanická zahrada představí kaktusy a sukulenty Ameriky

Letošní výstava kaktusů a sukulentů v Botanické zahradě hl. m. Prahy představí botanicky nejzajímavější oblasti Ameriky. Vydejte se po stopách lovců kaktusů, objevíte rostliny ztracených údolí Mexika, seznámíte se s tajemstvím pouště Atakama a navštívíte velikány Sonorské pouště. Výstavu si můžete prohlédnout ve výstavním fóliovníku v severní části botanické zahrady a to od 17. června do 16. července 2017 denně od 9 do 19 hodin. O víkendech je od 14 do 18 hodin k dispozici průvodcovská služba. Chybět nebude ani doprovodný prodej s širokou nabídkou rostlin. Přítomní odborníci vám poradí s výběrem i jejich pěstováním. Obdivujte trnitou krásu v Troji!

„Celý letošní rok jsme v naší botanické zahradě věnovali rostlinám z amerického kontinentu. Výjimkou samozřejmě není ani výstava kaktusů a sukulentů. Ve výstavním fóliovníku se představí nejvýznamnější oblasti Ameriky, mezi kterými nebudou chybět nejsušší oblasti Mexika, Chile, Bolívie či Kuby. Výstavní expozice jsme vytvořili po vzoru přírody a návštěvníkům tak přiblížíme, jaké rostliny dokáží přežít v těchto extrémních podmínkách,“
zve na oblíbenou výstavu Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy. Čestnou záštitu nad výstavou převzalo Americké velvyslanectví v Praze a primátorka hlavního města Prahy.


Botanická zahradaKaktusy jsou pro mnohé vášní na celý život a kontrast mezi ostrými trny a často překrásnými květy fascinuje odnepaměti malé i velké pěstitele. Každý, kdo někdy podlehl kouzlu westernových příběhů Karla Maye, jistě zná pro Mexiko typická saguara, kaktusy druhu Carnegiea gigantea. „Jedná se o nejvyšší kaktusy světa, které dorůstají až do výšky 24 metrů. V extrémním prostředí Sonorské pouště rostou tyto rostliny velmi pomalu a zároveň se dožívají úctyhodného stáří až 200 let,“ přibližuje spoluautor výstavy Eduard Chvosta a pokračuje: „Na výstavě představíme největšího jedince tohoto druhu pěstovaného v České republice.
Naše rostlina je zatím sice jen metr a půl vysoká, ale její stáří odhadujeme již na zhruba 20 let.“
Na její bílé květy si ale návštěvníci budou muset počkat, saguara totiž začínají kvést až ve věku šedesáti let.

Kdo by neznal oblíbené nápoje tequila

či mezcal? Víte ale, jak a z čeho se vyrábějí? „Výroba těchto lihovin je poměrně složitou záležitostí. Základem jsou rostliny rodu Agave. Tequila se vyrábí z rostlin druhu Agave tequilana a mezcal nečastěji z druhu Agave angustifolia,“ vysvětluje spoluautorka výstavy Eva Smržová. Na výstavě se seznámíte nejen s kaktusy, ale i s mnohými zajímavými druhy sukulentních rostlin Ameriky.

Po prohlídce kaktusů a sukulentů se vydejte za dalšími americkými rostlinami. Těšit se můžete na rozkvetlý záhon v expozici Severoamerické prérie, který letos v rámci Amerického léta obohatily nové druhy letniček, trvalek a skalniček.

Za návštěvu stojí i ukázkové pole s plodinami Nového světa. Seznámíte se zde například
s  u nás zcela neznámou indiánskou luskovinou kanaválií, s pálivými papričkami, vonnými merlíky či sladkou stévií. Nechybí ani dnes velmi oblíbená šalvěj hispánská plodící známá semínka chia nebo merlík chilský čili quinoa, která se postupně prosazuje jako náhrada rýže. Prostřednictvím ukázky široké škály těchto užitkových rostlin poznáte pestrost rostlinné říše. Na informačních panelech se dozvíte zajímavosti o zemědělství amerických indiánů i o vystavených plodinách.

Zdroj, foto: Botanická zahrada


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Odhalte skrytá tajemství nejsušších míst světa:

Odhalte skrytá tajemství nejsušších míst světa
Odhalte skrytá tajemství nejsušších míst světa
Odhalte skrytá tajemství nejsušších míst světa
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles