Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Odhalte tajemství potravinových značek

18. 04. 2012 | Technika
Mnozí Češi už přišli na to, že za kvalitu si musí připlatit. Na trhu však máme i jiná vodítka, jak rozeznat kvalitní potraviny. Existuje několik programů, díky nimž se můžeme přímo z obalu potravin pomocí viditelného loga dozvědět základní údaje o jejich kvalitě a obsahu. Pokud ovšem máme znalosti o tom, co které logo znamená.

Užití některých značek garantuje stát prostřednictvím ministerstva zemědělství, jiné značky patří pod patronát Potravinářské komory České republiky, a další spravují třeba nestátní neziskové organizace, které mají k užití loga oprávnění.

Značení potravin má v Česku dlouhou tradici

„CZECH MADE“ je jedna z nejstarších značek kvality na našem českém trhu. Jejím záměrem je už téměř 20 let upozorňovat spotřebitele na kvalitní služby/produkty včetně potravin, vyrobených v České republice. Označené služby/produkty musí ve srovnání s těmi konkurenčními dosahovat rovnocenných či vyšších kvalit (což zhodnotí odborná komise), na trhu se prodávají alespoň tři roky a odpovídají požadavkům z pohledu ekologie.

KLASA „KLASA“ je další známou značkou, kterou uděluje od roku 2003 ministerstvo zemědělství a měla by garantovat nejkvalitnější potravinářské a zemědělské výrobky českých a moravských výrobců. Udělení značky závisí kromě jiného na posudku či rozboru z akreditované komise nebo na původu surovin. Přesná kritéria však ministerstvo neuvádí.

Značku „Regionální potravina“ uděluje rovněž ministerstvo zemědělství. Cílem loga je zvýšit spotřebitelské povědomí o potravinách z jednotlivých krajů naší republiky. Tím se podporuje prodej čerstvých potravin, které díky krátkým distribučním cestám mají většinou lepší chuť i cennější nutriční vlastnosti. Suroviny pro výrobu regionální potraviny by měly alespoň ze 70 % pocházet z daného regionu, v případě hlavní suroviny vyžadují kritéria 100% podíl regionálního původu. Co do kvality se výrobky posuzují ve vztahu ke konkurenci a musí být v některém aspektu jedinečné.

Značku „Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR“ uděluje logicky Potravinářská komora ČR. Je to jedna z nejmladších značek na tuzemském trhu. Nesleduje však kvalitu potravin, hlavní kritérium udělení je místo výroby produktu. Logo tak může získat i potravina ze zahraničních surovin, vyrobená však na českém území.

Vím, co jímZnačku „Vím, co jím“ včetně stejnojmenného loga uděluje obecně prospěšná společnost Vím, co jím a piju. Tento program vychází z mezinárodní iniciativy The Choices International Programme, jejímž cílem je co nejsnadněji upozornit nakupujícího na nutričně vyváženou potravinu. „Aby zákazník získal při nákupu přehled o výživové hodnotě výrobku, stráví spoustu času prohlížením informací na obalu, což zároveň vyžaduje i patřičné znalosti. Nyní se stačí pouze orientovat podle loga umístěného na přední straně obalu a hned víme, že potravina splňuje produktová kritéria, jež odpovídají mezinárodním výživovým doporučením podle předních světových odborníků na výživu ze Světové zdravotnické organizace (WHO),“ vysvětluje princip značení Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., ze Společnosti pro výživu.

Loga pro ekologické zemědělství
Mnozí také znají zeleně pruhované logo a hvězdičkový list v zeleném poli, které garantují splnění podmínek ekologického zemědělství a tím pádem i biopotravin, které patří na trhu stále více mezi žádané a vyhledávané. K získání značek je nutné splnění velmi přísných pravidel a podstoupení častých kontrol.

Zdroj, foto: Vím, co jím


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
uhliska, souhlasím s tebou
Obrázek uživatelky
profil
Škoda, že ani tyto značky nejsou zárukou kvality. I pod značkou Klasa se našly potraviny, jejichž původ nebyl v Česku. Škoda.
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles