Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Odrážecí kola pro děti

20. 05. 2011 | Zajímavosti

Odrážecí kola neboli kola bez šlapek je skvělým pomocníkem, aby se dítě naučilo držet rovnováhu. Když to už s přehledem zvládá, snadno osedlá kolo se šlapkami. I když rodiče vybírají odrážecí kola spíše podle designu, hlavní roli by měly hrát prvky praktické.
 

Hmotnost
Čím lehčí odrážecí kola, tím lépe pro dítě a hůře pro rodičovskou peněženku (použité dražší materiály). Čím těžší odrážecí kola, tím hůře pro dítě (po „zaparkování“ musí „stroj“ zvedat) a také pro rodiče (nechce-li dítě jezdit, musí sami kolo nést).
 

odrazedla-pro-detiBrzda
Pro velmi malé děti (kolem cca 2 let) není příliš vhodná. K brzdění intuitivně používají nohy. Při jízdě se soustřeďují na řízení a udržení rovnováhy, brzdit rukou by pro ně mohlo být problémem (síla nutná pro zmáčknutí brzdové páky, navíc odvedení pozornosti od řízení). U větších dětí je již brzda nutností, aby si na ni zvykly, naučily se ji používat a spolehly se na ni. Páka brzdy musí být konstruována tak, aby ji dítě mohlo ovládat. Výhodou jsou brzdy s regulací pomocí seřizovacího šroubu („dávkování“ potřebné síly ke zmáčknutí páky).
 

Pneumatiky
Doporučujeme raději vybírat odrážecí kola s nafukovacími pneumatikami; oproti plným pneumatikám mají zpravidla lepší jízdní vlastnosti.
 

Sedlovka
Vybírejte výrobky s nastavitelnou sedlovkou. Jak dítě poroste, musí se mu přizpůsobovat výška sedla.

Při výběru odrážecího kola je zapotřebí sledovat i prvky bezpečnosti:

•Informace o maximálním dovoleném zatížení a o věkové skupině musí být uvedeny na výrobku, jeho obalu či v návodu.
•Ostré hrany, hroty či dráty se nesmí na výrobku vyskytovat.
•Vyčnívající trubky a tuhé součásti musí být zakrytovány.
•Části, které se pohybují proti sobě (tj. vykonávají střižný pohyb), musí mít mezi sebou bezpečnou mezeru nejméně 12 mm.
•Mezery mezi koly a ostatními částmi výrobku musí být maximálně 5 mm nebo minimálně 12 mm.


NEZAPOMEŇTE!
K cyklistovi patří cyklistická přilba a také cyklistické rukavice, které při pádech ochrání dlaně (jsou k dostání i pro velmi malé ručky). Smiřte se s tím, že trpět bude obuv, neboť dítě bude frajeřit a bude brzdit špičkami. Vyplatí se pevná obuv s gumovou obsázkou špičky nebo koupě chráničů.

Hanka
ChytráŽena.cz

Zdroj: DTEST



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
děti jezdí na odrážedlech rády...helma je správný návyk už od malaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
myslím že je to jen módní tahák na peníze, za nás to nebylo a taky jsme se na kole naučili. Naše malá jezdila na normálním kole s kolečkama od dvou let a tohle odrážedlo jsme vůbec nepotřebovali.
Obrázek uživatelky
profil
Diky za clanek! zrovna mi prisel vhod, vybiram odrazeci kolo pro synovce k narozeninam. ted budu vedet, na co mam dat pozorSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice