Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Odstávající uši? Co je potřeba vědět před přišitím uší svému potomkovi

5. 06. 2014 | Krása
Plastická operace ušních boltců (otoplastika) je jedním z mála zákroků estetické medicíny, které se doporučují provádět již v nízkém věku. Uši dospělých mají více nervových zakončení, která se v průběhu života vyvíjejí, a tudíž jsou mnohem citlivější. Otoplastika v pozdějším věku proto výrazně více bolí. Na druhou stranu nízký věk pacientů s sebou přináší také jistá úskalí.

Od dětí je především v pooperačním období vyžadována relativně velká míra spolupráce a jejich vyspělost tím pádem hraje zásadní roli. Odborníci se shodují, že děti, které vnímají postavení nebo tvar svých uší jako handicap, všeobecně lépe spolupracují a mají radost z výsledku operace. Je proto důležité, aby rodiče na zákroku netrvali, pokud dítě samo tuto změnu nechce.

K rozhodnutí, zda výkon podstoupit a v jakém věku, by se rodiče neměli nechat zmanipulovat médii a trendy. Odstávající uši řadě lidí nevadí. Uši jednoduše nejsou módní doplněk, jako kabelka, či boty.

Odstávající uši? Co je potřeba vědět před přišitím uší svému potomkoviZároveň není potřeba znepokojovat se vzhledem uší u malých dětí. U novorozeňat je odstátí boltců poměrně normální a následně se v kojeneckém věku samo upravuje. Uši jsou plně vyvinuty až u čtyřletých dětí. Otoplastika se proto nejčastěji provádí u dětí ve věku 5 - 10 let, do 10. roku věku je navíc zákrok hrazen ze zdravotního pojištění a lze jej běžně podstoupit na oddělení ORL.

Největší poptávka přitom je po úpravě postavení ušních boltců, tzv. přišívání uší, méně častější jsou úpravy tvaru částí nebo celých boltců. Přitažení ušních boltců trvá v průměru zhruba jednu hodinu a je prováděno jak v celkové anestezii, tak v lokální. U malých pacientů převažuje celkové uspání, po kterém většinou zůstávají do druhého dne v nemocnici.

Celkově se názory odborníků na operace uší u dětíznačně liší, vybírejte proto plastického chirurga, který prokazatelně dělá otoplastiku často. Pro jistotu si také nechte ukázat fotky výsledků práce daného lékaře.

Postup operace se liší podle toho, zda je zapotřebí odstranit část chrupavky. Někdy je dostačující ji pouze vybrousit a následně tvarovat. Pokud odstává pouze jedno ucho, velmi často se provádí operace na obou boltcích, aby byla zajištěna požadovaná symetrie. Jizva po operaci bývá malá a za ušním boltcem zůstává skrytá běžnému pohledu.

Po operaci je nutné zabránit ohnutí ucha, aby se jizvy mohly dostatečně zahojit. Pacientům je nejprve hlava obvázána elastickou bandáží vypodloženou vatou, která je po několika dnech nahrazena čelenkou. Obvazy je nutné udržovat v suchu, aby nedošlo k zanesení infekce.

Nejčastějším pooperačním projevem v několika prvních dnech je větší či menší bolení uší, které lze zmírnit tišícími léky. Uši také mohou otékat, a to někdy i jen na jedné straně. Otoky však obvykle vymizí do dvou týdnů.

Zpátky do školy se mohou děti navrátit po zhruba jednom týdnu od operace a to s alespoň jedno- až dvoutýdenním osvobozením od tělocviku a jiných aktivit, při kterých by mohlo dojít k ohnutí ušních boltců a tudíž opětovnému otevření rány. Dva týdny po operaci je také doporučováno úplně vynechat mytí vlasů, nebo o umytí zažádat na klinice při převazech.

Ideálním termínem pro operaci je jaro nebo podzim, kdy děti nebudou muset oželit prázdninové radovánky, ať už v podobě plavání nebo koulování či sáňkování.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Odstávající uši? Co je potřeba vědět před přišitím uší svému potomkovi:

Odstávající uši? Co je potřeba vědět před přišitím uší svému potomkovi
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Obě moje krásné vnučky měly dokonce dvakrát provedenou operaci při odstávání oušek. Teď jsou to krásné slečny.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles