Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Odstraňování grafomotorických disfunkcí

20. 09. 2015 | Zajímavosti
Odborníci se shodují, že mezi předškoláky a školáky je řada dětí, které mají nepěkný rukopis, těžkopádné písmo nebo nerady kreslí a malují. Nezřídka mohou být příčinou tzv. grafomotorické obtíže, které mimo jiné vyplývají z nesprávného držení psacího náčiní. Proto už těm nejmenším dětem je vhodné nabízet tužky, pastelky a štětce, které mají ergonomický (trojúhelníkový) tvar a podněcují tak k lepšímu úchopu.

Na správné držení psacího náčiní je nutné se zaměřit hned, když dítě začíná malovat a kreslit, jakmile začíná brát psací či kreslicí nástroj do ruky (obvykle mezi 2. – 4. rokem života). Na tom, jak drží dítě tužku, se velkou měrou podílí i nápodoba okolí – úchop rodiče, sourozence, učitele, nejlepšího kamaráda... Pokud má prvňáček zafixován nesprávný úchop, je jeho náprava již podstatně náročnější.

Rodiče by tedy měli sledovat způsob, jakým děti drží psací náčiní, jakmile začínají kreslit nebo psát.

Odstraňování grafomotorických disfunkcíJak vypadá správný úchop

Tužku drží zespoda první článek prostředníku, špička palce ji přidržuje ze strany. Ukazovák je seshora jen položený. Úplně volně, aby jím bylo možné poťukat.  Dítě by mělo být schopno psát i bez ukazováku. Ruka by měla být uvolněná, protože křečovité držení zabraňuje plynulým pohybům. Napětí a příliš silný stisk jsou pro ruku velmi únavné.

Pokud má vaše dítě se psaním přece jen problémy, nezoufejte, všechno se dá napravit. Pro předškoláky i školáky jsou organizovány kurzy nápravy grafomotorických obtíží, kde se svých potíží pod vedením odborníků zbaví. Jde v podstatě o rehabilitační cvičení pro uvolnění ruky, odstranění špatného křečovitého držení psacího náčiní a přílišného tlaku na podložku. Dítě nejprve uvolňuje velké klouby ruky, obtahuje různé tvary – od jednodušších, přechází později k složitějším grafickým prvkům.

Ruku má přitom nataženou a pohyb vychází z celé paže
na papír velkého formátu, později přechází k nácviku kreslení motivů vkleče. Používají se různé psací materiály (houba, špejle s vatou a tuší, progresso). Po zvládnutí tvarů na velkém formátu a uvolnění velkých svalů ruky, začíná dítě znovu fixovat správné držení psacího náčiní – ergonomicky tvarované pastelky, tužky či pero – a učí se kreslit či psát jednotlivá písmena.


Zdroj, foto: Stabilo


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !