Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Oheň a dým

26. 07. 2020 | Knižní tipy
Název: Oheň a dým
Autor: Hugo Hromas
Nakladatelství: Esence
Datum vydání: 7 / 2020
Formát: 203 × 257 mm
Vazba:  Pevná
Počet stran: 280
Cena: 319 Kč

Originální kuchař Michal Hugo Hromas připravuje všechna jídla na ohni, ať už na roštu, v kotlíku či tažínu nebo jinými technikami. Ve své první autorské kuchařce Oheň a dým seznámí čtenáře s taji kolem zakládání ohně, s jednotlivými technikami vaření na ohni, s vybavením, které používá, a které láskyplně nazývá „můj plechovej cirkus“.

Oheň a dýmNa ohni připravuje nejen pořádné kusy masa, ale také vynikající zeleninové pokrmy, peče chleba a dokonce i dezerty. Vaření na venkovním ohni je nejnovějším trendem světové gastronomie a Michal Hromas patří mezi přední mistry tohoto stylu. Velká, krásná, graficky originální kuchařka, ze které od první stránky sálá oheň a stoupá kouř, patří i do kategorie „coffee table“ kuchařek, tedy kuchařek, ze kterých budete nejen vařit, ale také si v nich číst a s potěšením si je prohlížet.


Ukázka z knihy Oheň a dým:


„I když se díky vývoji obejdeme bez otevřeného ohně a všechno jde tiše, rychle a čistě vyřešit elektřinou nebo plynem, je znát, že kouzlu plamenů podléháme stále. I proto si leckterý z nás nechává doma stavět krb, nebo na chalupě využívá kamna, sporák na tuhá paliva, či dokonce poctivou pec. A to víte, že nám to nedá, a místo abychom si o víkendu dali pečené kuře z naší nové horkovzdušné trouby s párou a dotykovým displejem, raději rozpálíme kouřící uhlí a grilovací brikety a studujeme návody, jak si nachystat jídlo nějakým rurálním způsobem. Asi máme pocit, že v tu chvíli žijeme nějak víc doopravdy, nebo co.

Jakmile si osvojíte základy přípravy jídla na otevřeném ohni, už se vám nejspíš nebude moc chtít zpátky. Přestože oheň má několik nepříjemných vlastností, jídlo z něj přeci jen chutná jinak, jeho teplo je konejšivější než hučení elektrického přímotopu a u jeho světla se usíná o chlup příjemněji než u lampičky. Nicméně budu upřímný a řeknu vám i ty škaredý věci, aby vás snad u prvních pokusů neblahé vlastnosti ohně nezaskočily."

O autorovi knihy Oheň a dým:


Hugo Hromas (*1976) vaří na ohni pod širým nebem v rámci vlastního projektu Nomadis. Jako kuchař pracoval v několika známých restauracích – např. Dahab Mezze restaurant, Dům vína U Závoje, Plzeňská restaurace Obecního domu nebo  Aromi.

Všechno pak změnil pobyt na Sahaře, kde v roce 2007 vařil pro štáb Václava Marhoula při natáčení filmu Tobruk. Od té doby vaří pod širým nebem na otevřeném ohni. Byl to právě on, kdo stál u zrodu prvních street food festivalů v Praze. V roce 2016 vydal Kuchařku ze dvora (2016) s tradičními i méně obvyklými recepty venkovské kuchyně.

Hugo Hromas je nejen kuchařem, ale i velkým znalcem multikulturních kuchyní a pouličních způsobů stravování. Inspiruje ho kuchyně Balkánu, Levanty a hlavně milovaného Španělska – baví ho, když se v jídle prolínají kultury i gastronomické tradice a navzájem se obohacují.


Knihu Oheň a dým koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Knižní klub nebo na eshopu Luxor.cz.


Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !