Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Okno plné strachu

29. 09. 2008 | Knižní tipy
Název knihy: Okno plné strachu
Autorka: Petra Nachtmanová
Nakladatelství: Petra
Rok vydání: 2006
Počet stran:  126
Formát: 135 x 205 mm
Cena: 169 Kč
Vazba: Pevná bez přebalu lesklá


Šikana je problémem více jak čtyřiceti procent žáků základních škol. Setkává se s ní i dvanáctiletá Hanka Veličková. Není ani trochu jiná než ostatní a přece ji holky označily za "jiný" druh. Ze začátku se nevzdává a snaží se bojovat, ale trvá to již dlouho. Tlak násilí a nevybíravých slov ji dožene k myšlenkám na nejhorší, na smrt. Naštěstí má kolem sebe i všímavé lidi a svěří se, pomůže jí to však?


Ukázka z knihy Okno plné strachu:

1. kapitola
Středa, 30. března


Na malém náměstí si chladím obličej na vitrínovém skle obchodu s hračkami. S přilepeným nosem, čelem a tvářemi, si připadám jako reklama na vycpané plyšáky, obklopující mou uvzdychanou maličkost.
Okno plné strachuAno, jsem přesně takový vycpaný medvěd, žirafa, pes či kocour. Stojím za podívání cizích očí, ale vzhledem k vysoké ceně, mě nikdo nechce. Nikdo netouží po mé dlouhodobé návštěvě v království, říkajícím si kamarádský domov. Leda bych se prodala hluboko pod cenou a získala si přízeň většiny podvrhem.
Občas se i u někoho peníze najdou a chce si udělat drahou koupí radost. Ale místo mne si raději vybere dokonalejší věc. Můj plyšový povrch je totiž vycpaný divnou směsí. Hrozně zvláštním mixem, který dráždí srdce a city přítomných pozorovatelů. Kdo by stál o nedokonalost vysílající uhrančivé paprsky nervozity?
V poslední době se na skle svlažuji často. Stačí když, se někdo zaposlouchá a uslyší, jak setkání mojí horkosti se studeným povrchem zasyčí:
Sssss ssssss, psssssst!
Neřeknete to na mě? Svěřím se vám, i když neodpovídáte. Stačí o trochu víc škodlivého slunce a přehřeju se. Rozdrtím první sklenku, co bude po ruce a polepím se těmi neužitečnými střepy. Stanu se panenkou ve skle. Nepoužívanou křehkostí a budu moci zůstat mezi věcmi ve sklápěčce obývací stěny. Ukrytá jako cennost, co není na všední podívání. Kdo není denně viděn, nezprotiví se. Kdo je pečlivě strážen a ukryt, je zvláštní. Ostatní ho musí respektovat i v nepřítomnosti. Podobně jako když holka, doposud oblékaná do sekáčové módy, přijde ve značkovém oblečení Nike. Okamžitě ji propichují šťastné oči obdivovatelek a neexistuje, aby si bez ní mlely maso na oběd, příliš kořenily a na pánvičce úmyslně pálily.
Nevím proč mi stále přiklepávají ostré cizokrajné směsi. Vůbec jejich chuti nerozumím, protože ve skutečnosti chutnám jinak než mě připravili.
Bojím se.
Pssssssssst!
Zase to, prosím, nikde neříkejte. Mám strach po ránu otvírat školní šatnu a hlavně dveře třídy 6.B. Je plná dětí a přece prázdná. Osmnáct kluků, pět holek a já, Hana Veličková.
Holčičí rada se rozhodla, že jsem nebyla k žádnému lidskému druhu zařazena a přitom poslední zdravotní průzkum křičí: „Je zcela normální!“
Být normálen, tedy průměrným středem, ale není ono. Musím se hýbat nahoru nebo dolů a přelézt všednost. Vlastně nemohu, protože za mě rozhoduje nálada. Pššššš! Ticho našlapuje kolem a tajemství mi zavírá pusu.
Prozatím pomlčím, ve svém vlastním zájmu, promiňte....
Ptáte se stejně jako já? Může být někdo obyčejný pod cizím dotekem jiný? Ano. Asi jako okno. Zavřené a otevřené je odlišné. Zavřené dusí. Otevřené dýchá. Předevčírem jsem se dýchání z okna tolik bála, že se mi rozbušilo srdce. Prostě jsem chtěla vzít hadr, čistící prostředek na sklo a mezi fingovaným leštěním skočit dolů. Toužila jsem tragicky zahrát, jak jsem nešťastně spadla a zabila se. Přála jsem si být mrtvá, ale zároveň jsem nechtěla, aby o mém záměru někdo věděl. S hadrem by to nikdo nerozebíral. Uklouzla. Spadla. Šmitec.
Smuteční pochod na rozloučenou a několik ponurých melodií z poškrábaných desek. Mezi černotou zářivě bílá rakev s bílými růžemi a pomněnkami na rozloučenou.
Modravé pomněnky mám moc ráda. Milují každého a rozehrávají barvy v srdci. Říkám jim malé nebeské obláčky. Díky nim sním o krásných věcech. Jenže do léta, kdy porostou, je ještě daleko........


Více informací o knize Okno plné strachu a autorce Petře Nachtmanové se dozvíte na jejich oficiálních webových stránkách www.shaylen.epika.cz.


Další romány této spisovatelky: Podvedená láska, Prstýnkové mámení, Utajené polibky, Líbání ve větru.


Mangovka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !