Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Okrasný tabák - chlouba zahrádkářů

8. 06. 2011 | Zahrádka
Okrasný tabák je trvalka, pěstovaná u nás jako letnička. Má asi 60 známých druhů, pocházejících většinou z tropických oblastí. U nás se pěstuje od 15. století. Má krásné velké trubičkovité květy, zakončené pěticípou hvězdou v barvě bílé, růžové, červené, fialové a také světlé zelené.

Květy tabáku jsou krásně voňavé.  Jsou známé nižší kultivary dorůstající do výšky 50 cm a vyšší kultivary, které dorůstají za příznivých podmínek do 150 cm. Botanicky je tabák velmi blízký petúniím. Většina druhů tabáků uzavírá přes den své květy a otevírá je s příchodem večera. Květy opylují noční motýli, které tabák láká svou sladkou vůní. Jedná se o nenáročnou letničku.

Pěstování tabáku

Okrasný tabák si musíme předem předpěstovat. Semena tabáku vyséváme v březnu do truhlíčků, nebo skleníku. Výsev zasypeme jemnou vrstvou kvalitní zeminy nebo písku.  Během dvou týdnů semena vyklíčí. Když mají semenáčky alespoň dva pravé lístky, přepícháme je v pařeništi dál od sebe. Před výsadbou na venkovní stanoviště sazenice postupně otužujeme. Vysazujeme do kvalitní půdy na slunné a před větrem chráněné místečko až v druhé polovině května. Okrasný tabák potřebuje pravidelnou zálivku, přihnojování a také časté okopávání. Rostlinky na záhonu vsadíme do větší vzdálenosti a také je vyvážeme k opoře. Letnička kvete od července až do prvních mrazíků. Nejlépe se uplatní v menších skupinách ne příliš hustě vysázených.

Trvalka se pěstuje především k okrasným účelům. Nižší kultivary můžeme nasadit do truhlíčků, různých zahradních nádob, na skalku nebo záhon do společnosti jiný květin. Tato krásná a nenáročná letnička je chloubou každého zahrádkáře.



Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
krásná letničkaSmajlík

Marti,Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles