Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Olbernhau a skanzen Saigerhütte

29. 06. 2017 | Evropa

Tentokrát jsme se vydali do Krušných hor a německého příhraničí. Vybrali jsme si městečko Olbernhau. Olbernhau je město v zemském okrese Erzgebirgs (Krušné hory) v Sasku. Tzv. „město sedmi údolí“ je poprvé zmiňováno v roce 1434. Nejlepší přístup do Olbernhau  je z našeho Brandova. Autem se dá dojet až přímo do městečka Olbernhau, ale my jsme auto nechali na české straně u benzinové pumpy a přešli jsme jen můstek přes říčku a hned jsme se mohli kochat.  Hned za hranicí totiž začíná to, proč jsme sem jeli.

Poznávacím znamením města je je slavná „Saigrova huť Olbernhau“, ve které se v 16. až  18.století získávalo z rud stříbro a měď. Olbernhau není známo jen svojí hornickou tradicí, ale je považováno i za bránu do „krušnohorské země hraček“. Provozování této staleté tradice se odráží v mnoha řemeslných dílnách, které se zabývají uměleckým řezbářstvím, stejně jako v postavách, které jsou symboly města – husar, žena z perníku a louskáček. Dřevěné hračky tu potkáte na každém kroku. Podle chodníku, před domy i obchody, za okny… Areál Saigerhütte leží hned za českou hranicí. Tento památkový komplex obehnaný pozůstatky opevněných hradeb je připomínkou hutnické historie Krušných hor. Areál zahrnuje celkem 22 dochovaných budov, také hotel, dům s ukázkami řemesel nebo dětské centrum. Od roku 1537 byla v Olbernhau významná evropská huť, kde se zpracovávaly barevné kovy... Komplex zahrnoval čtyři hamry a první válcovna pracovala od roku 1847.


Muzeum Saigerhütte s měděným hamrem leží nejblíže české hranici. Dům se střechou až k zemi skrývá funkční vodní hamr na zpracování mědi a na vlastní uši se můžete přesvědčit, co umí nejtěžší kladivo Krušných hor. Na místě můžete dostat tištěného průvodce v češtině, anebo  my byli na prohlídce sami, tak nám pán v pokladně pustil  výklad v češtině. Uvnitř areálu skanzenu je volně přístupné muzeum pod širým nebem,  tzv. Dlouhá huť, což jsou různé výrobní prostory hutě. V bývalém měděném skladu je výstava, která taktéž dokumentuje historii hutnictví v Olbernhau.    V dalších budovách areálu je expozice věnována lidovým řemeslům Krušnohoří – třeba tkalcovství, hrnčířské výrobě, řezbářství, ražbě mincí. Ukázky řemesel jsou připraveny v Hüttenschule, která představuje způsob života zdejších rodin kolem roku 1900.

Stockhausen neboli Živá země hraček je součástí areálu a je určena dětem. Tři patra budovy  nabízí prostor pro hry. Dominantou obří herny je desetimetrová skluzavka. V přízemí je malé občerstvení a tvořivá dílna.

Ale za podívání stojí určitě i samotné centrum města. Je vzdálené asi 1 – 1,5 km od tohoto komplexu.  V centru je hezké malé náměstí s kostelem. Dokonce pán, který kolem kostela sekal trávu, nám nabídl, jestli se nechceme podívat dovnitř. Odemkl nám zadní vchod a pustil nás nahoru až k varhanám.

Olbernhau je klidné a  upravené německé městečko, které stojí za prohlédnutí.


Oliik - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Olbernhau a skanzen Saigerhütte:

Olbernhau a skanzen Saigerhütte
Olbernhau a skanzen Saigerhütte
Olbernhau a skanzen Saigerhütte
Olbernhau a skanzen Saigerhütte
Olbernhau a skanzen Saigerhütte
Olbernhau a skanzen Saigerhütte
Olbernhau a skanzen Saigerhütte
Olbernhau a skanzen Saigerhütte
Olbernhau a skanzen Saigerhütte
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezké putováníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Máte to tak blízko! Německá města a městečka jsou hezky upravená a udržovaná. Tu čistotu a pořádek bychom jim ale neměli závidět, ale raději si jej sami pěstovat.
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles