Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ondřej Vetchý – rozhovor k filmu Nevinnost

19. 01. 2011 | Úspěšní lidé

Ondřej Vetchý - Absolvent pražské konzervatoře je prakticky od studií členem Činoherním klubu v Praze. Má za sebou řadu divadelních, televizních a filmových rolí. Je držitelem mnoha hereckých cen, které získal v ČR i v zahraničí. Například za herecký výkon ve filmu Dům pro dva byl v roce 1988 nominován na Evropskou filmovou cenu. Často spolupracuje s režisérem Janem Svěrákem, který ho obsadil i do hlavní role filmu Tmavomodrý svět, za niž získal svou čtvrtou nominaci na Českého lva.

 

Ve filmu Nevinnost hraje Tomáše, uznávaného lékaře obviněného svou mladou pacientkou z pohlavního zneužívání.

 

„Kolem postavy Tomáše se všechno točí, o jeho vinu jde. Přesto tam má méně prostoru než ostatní a v mnoha scénách vlastně jenom poslouchá nebo reaguje. A to není jednoduché hrát, zvlášť ve filmu, kde je vám vidět do očí. Věděl jsem proto, že budu potřebovat herce, který je nejen prvotřídní, ale který svým charismatem i známostí udrží pozornost publika. Byl jsem rád, že Ondřej, s nímž jsem do té doby nepracoval, do toho šel. On má to požehnání, že může hrát cokoliv, zamindrákovaného blba, idola, světce i darebáka,“ popisuje Jan Hřebejk. 

 

Jak jste se k filmu dostal?

Tak, že mi zavolala Mirka Hyžíková z castingovky a ptala se mě, co bych tomu řekl, kdybych hrál u Hřebejka. Na to jsem jí odpověděl, že Hřebejk asi na tom musí být hodně špatně, když mě chce obsadit. Nikdy jsme se spolu v životě totiž ani nebavili natož pracovali. Když jsem šel na kamerovky, vnímal jsem to tak, že se aspoň potkáme a seznámíme se.

 

Jak pak spolupráce s Janem Hřebejkem probíhala?

Dopředu jsme se s Honzou domluvili, kam budeme mojí postavu směřovat, a našli jsme takové konsensuální řešení, které nás oba zajímalo. Během natáčení jsme o něj bojovali a přitom se učili spolu komunikovat. Což bylo pozoruhodné a myslím, že to něco přineslo nám oběma.

 

Co nového film přinesl Vám?

Bylo velmi příjemné pracovat s lidmi, s nimiž jsem nikdy nedělal, se štábem, o kterém jsem nevěděl, že vůbec existuje, protože jsem dvacet let točil s úplně jinými lidmi. Znal jsem se jen s panem Munzarem a s Hynkem Čermákem. Jinak jsem byl v prostředí, které pro mě nebylo úplně známé. Později mi došlo, že Honza na tom byl podobně, také byl obklopený herci, s nimiž dosud nepracoval, a že jsme všichni vykročili jinam, dál za určité stereotypy, s nimiž jsme se doposud opakovaně setkávali. Jak pro herce, tak pro Honzu to byla velmi zajímavá zkušenost a myslím, že nás to všechny posunulo dál.

 

Vadilo Vám, že se scénář měnil i během realizace?

Naopak, to bylo skvělé. Honza mě potěšil tím, jak je schopen být flexibilní a operativní a řešit věci až do poslední chvíle, aby byly zajímavější, dramatičtější a aby vše směřovalo k nejlepšímu výsledku.

 

Jak byste popsal svou postavu, doktora obviněného ze sexuálního zneužívání?

Je to normální chlap, který táhne celou rodinu a který v životě udělal možná jedinou chybu, za kterou na konci přijme odpovědnost. Jeho interpretace může být dvojlomná a taky asi bude, ale on dvojlomný není. Je to konsistentní postava, utažená, disciplinovaná, expresivní jen, když je potřeba. Film je sice o ní, ale často prostřednictvím jiných lidí.

Psalo a píše se, že jsem hrál kladné hrdiny. Ale téměř vždycky to byly postavy kontroverzní. Jen jsem se pokusil udělal všechno proto, abych je obhájil. Do tohoto filmu jsem šel s tím, že Tomáše také obhájím, že nějakým způsobem zprostředkuji divákům náhled do okolností jeho života, aby byli schopní přinejmenším pokusit se pochopit jeho konání. Předivo těch vztahů je tak jemné a složité, že divák musí dostat co nejvíc informací, aby se v něm zorientoval a mohl je chápat.

 

O čem podle Vás Nevinnost je?

O tom, že máme odpovědnost za každou vteřinu svého života. Nic nás nevyvazuje a nezbavuje viny a odpovědnosti za to, co jsme kdy udělali, i když to bylo kdysi dávno a i když jsme byli třeba mladí a nebyli jsme schopní dohlédnout důsledky. Za všechno musíme zaplatit. V životě mohou nastat situace, při kterých nejde o život, navíc jsou zcela přirozené a prostoupené láskou. Přesto mohou mít tragické důsledky a životy druhých mohou trvale a nevratně změnit.

 

Jak jako divák vnímáte filmy, v nichž sám hrajete?

Když film funguje, když nevnímám jednotlivosti, tak je mi úplně jedno, jestli v něm hraju nebo ne a užiju si ho. Myslím, že tenhle film je zajímavý a pozoruhodný, nejen v kontextu českých filmů, ale i v kontextu Honzovy tvorby. Myslím, že když někdo Nevinnost uvidí a nenechá si ji zkazit svými předsudky, očekáváním nebo svými projekcemi, čeká ho komplexní zážitek. Je sice docela drsný, ale bohužel asi odráží reálný život a svět, ve kterém žijeme.

 

Zdroj: Bontonfilm.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hráva výborné role
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles