Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Onkojóga, moderní řešení nemoci

4. 08. 2020 | Nemoci
Strach, obava a rezignace… To jsou pocity, které má zprvu každý pacient, kterému je sdělena diagnóza této dnes velmi rozšířené nemoci. Řeč je o rakovině. Počáteční šok je vystřídán odhodláním s nemocí bojovat, v horším případě trvalou rezignací.

Jedním ze způsobů, jak se s nemocí vyrovnat a zároveň prospět psychice i tělu bojovat a nemoci se nepoddávat, je tzv. onkojóga. Díky lekcím onkojógy se nemocný může začít cítit nejen psychicky a fyzicky lépe, ale v kurzu se setká i s úzkým okruhem lidí, kteří procházejí podobným životním obdobím, což mu může dodat potřebnou sílu a odvahu se nevzdat.

 

Jóga obecně svědčí tělu i duši. Lekce jógy pro onkologické pacienty mohou být přínosnou součástí podpůrné péče. Vysoká úspěšnost je zejména u žen s rakovinou prsu.

 

OnkojogaJóga propojuje fyzické pozice s dýcháním a meditací, a má tak blahodárný vliv na tělesnou schránku a psychiku i ve zvláště těžkých chvílích. V diskuzních skupinách na sociálních sítích i v průzkumech se potvrzuje, že nezklame ani u onkologických pacientů.

Onemocnění rakovinou přináší těžko popsatelný pocit úzkosti i tělesné projevy spojené s vyčerpávající únavou. V průběhu léčby se střídá období vyčerpanosti a rezignace s úlevou a zlepšením stavu. To je pro pacienta velmi energeticky vyčerpávající na fyzické i mentální úrovni. Je logické, že člověk v této situaci chce pocítit úlevu a má potřebu být fyzicky aktivní, i když je energeticky na nule. Během lekcí onkojógy se mu tuto touhu daří naplnit. Pacient se při lekcích onkojógy naučí vnímat vlastní tělo, jeho potřeby a vypořádat se s psychickými problémy.

Přínos onkojógy je v lepším poznání vlastního těla, umění relaxovat, znovunalezení radosti a pochopení ze strany druhých. Onkojóga spočívá v pomoci navést pacienta do maximální míry uvolnění těla a relaxace mysli, jaké je aktuálně schopný. Pokud tělo i mysl pocítí úlevu, zvyšuje se možnost uzdravení. Uvolnění mysli pomůže k odosobnění se od choroby, dokonce i ke snížení symptomů léčby samotné, jako jsou únava, bolest, vyčerpání, problémy se spánkem, emoční labilita a další. Minimálně dokáže zvednout náladu a celkovou pohodu.

 

Relaxace, meditace, citlivá práce s tělem a dechem – to je při léčbě onkologických onemocnění pomoc, kterou oceňují i lékaři. Skutečnost, že zlepšení psychického stavu a uvolnění napětí může přispět ke zdárné léčbě onemocnění i zlepšení kondice, potvrzuje nejeden specialista.

 

A nejen pro samotného pacienta může být speciální jóga prospěšná. Pomáhá také lidem, kteří o své blízké pečují. Jestliže se praktikování jógy věnují spolu s nemocným, mohou se vzájemně motivovat a sdílet spolu čas i pocity.

 

Hlavním cílem onkojógy jsou koncentrace na fyzické možnosti těla spojené s dechem a získání celkové rovnováhy, poskytnutí správného vedení dýchání, a tím zvýšení vitální kapacity plic, zpevnění ochablého svalstva, postury a flexibility, obnovení energie a odolnosti či vytrvalosti pro další léčbu a vytváření pozitivních návyků k aktivnímu stylu života. Důležitou součástí jsou dechová cvičení a relaxace. Fyzická praxe je jemná, nenáročná, vsedě nebo vleže, případně s pomůckami. Pokud má pacient např. po operaci s cvikem problémy, vynechá ho a do ničeho se nenutí. Jde především o procítění energie uvnitř těla, nikoli o náročné fyzické cvičení.

 

Onkojóga jako taková se cvičí ve velmi malé skupině, proto má instruktorka možnost pracovat s každým téměř individuálně. Jen tak přinese cvičení kýžený efekt a neublíží.

 

Pokud procházíte touto náročnou nemocí, neváhejte se svěřit do rukou skutečnému odborníkovi. S ním také konzultujte případné problémy a nepříjemné pocity.  Jen v takovém případě cvičení pomůže a vy si z něj budete odnášet jen příjemné pocity.

Nejdůležitější je se s nemocí neschovávat a podělit se o své pocity s ostatními pacienty, kteří s nemocí bojují stejně, jako vy.

A věřit v uzdravení!


čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !