Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Opatovický kanál

12. 07. 2017 | Česká republika
Krajina posetá zrcátky rybníků, ševelící rákosí, důmyslné vodohospodářské stavby, jezy, kanály a akvadukty. Možná vás to překvapí, ale nejde o popis jihočeské krajiny nýbrž o Pardubicko. Tedy abych byla přesná, Pardubicko na přelomu 15. a 16. století.

Podobně jako Štěpánek Netolický a Jakub Krčín patřili k nejvýznamnějším stavitelům rybniční soustavy v jižních Čechách, na Pardubicku v pernštejnských dobách projektoval významná vodní díla rytíř Kunát mladší z Dobřenic. Tento kolínský rybníkář původně působil na Poděbradsku a zajížděl i do jižních Čech,
právě zmiňovaný Štěpánek Netolický byl jeho nadaným žákem.
Koncem 15. století byl vybudován rybník Čeperka - údajně největší rybník, jaký kdy v Čechách existoval. Byl dokonce větší než současný největší rybník Rožmberk, ale na rozdíl od něj se do dnešních dnů nedochoval, byl vysušen a přeměněn na pole.


Opatovický kanálI další východočeské rybníky postupně zanikly, ale krajina i po staletích vydává jasné signály o vlivu člověka. Dochovaly se místní názvy, některé cesty vedou po bývalých hrázích rybníků. Není divu, že jde o krajinu vhodnou pro cykloturistiku. Co nás však do této oblasti láká nejvíce, je propracovaná síť uměle vybudovaných stok a struh, které zabezpečovaly rybníkům dostatečný přívod vody po celý rok a také poháněly několik mlýnů a pil. Známe ji pod názvem Opatovický kanál.
Začíná zhruba 2 km východně od Opatovic a do Labe se vrací u obce Semín nedaleko Přelouče. 

Pojem „kanál“ v nás může evokovat představu nelibé stoky odvádějící splašky nebo alespoň umělého betonového koryta. To rozhodně neplatí v případě Opatovického kanálu; přestože ho vybudovaly lidské ruce, je tak přirozeně začleněn do krajiny, že v některých úsecích vypadá jako říčka nebo potok zvolna tekoucí lesem. Teprve při bližším pohledu si všimneme, že je místy vedený nad krajinou. Stavitelé, aby se vyrovnali s terénními nerovnostmi a zachovali nutný minimální spád, museli vybudovat násep, a koryto vést po jeho vrcholu. Pokud se trasa výše položeného kanálu zkřížila s níže položenými toky, byla tato křižovatka vyřešena pomocí akvaduktů
Dalšími vychytávkami byly dubové prahy k dosažení podélného sklonu a použití dovezeného jílu v místech, kde písčité podloží prosakovalo. Když si uvědomíme, jak jednoduché pomůcky měli stavitelé a zeměměřiči k dispozici, a jejich dílo funguje již pět století!
Mám ráda technické památky všeho druhu a akvadukty se drží v pomyslném žebříčku na předních místech. Asi proto, že jsou krásnou ukázkou technické dovednosti našich předků a ne vždy se k nim dá pohodlně dostat. V případě Opatovického kanálu nám ale žádný boj s komáry, bahnem a houštím kopřiv nehrozí.

První akvadukt na Opatovickém kanálu, který jsme navštívili v zimě, leží u obce Neratov. Přijíždíme-li ve směru od Přelouče, hned za prvními domky a mostkem s kovovým zábradlím odbočíme vpravo. Po 150 metrech jsme na místě. Vzhledem k roční době je horní tok (voda „na mostě“) zamrzlý a na zasněženém ledu jsou patrné četné stopy zdejších obyvatel.
Součástí sítě Opatovického kanálu je i kanál Sopřečský. Má délku 3 km a lze na něm nalézt dva akvadukty. Popojedeme tedy do nedaleké vesnice Břehy. Parkoviště je u restaurace Cikánka na břehu rybníka Buňkov. Žlutá turistická značka nás brzy přivede lesem ke Sopřečskému kanálu a po jeho březích můžeme dojít až k rybníku Černý Nadýmač.

Za dalším akvaduktem Opatovického kanálu jsme se vydali až na jaře, po návštěvě kladrubského hřebčína. Leží u obce Semín, z hlavní silnice je k němu vyznačena nevýrazná odbočka (hnědá cedulka se šipkou) event. sem můžete přijít po opačném břehu po červené turistické značce.
Semínský akvadukt byl vzorně opraven a je krásnou ukázkou mimoúrovňového křížení vodních toků. Nechybí zde posezení a informační tabule. Při nižším stavu vody lze projít spodním tokem (Sopřečský potok) na druhý břeh. Budete v suchu, přestože vám nad hlavou poteče voda Opatovického kanálu.
Ještě dodám, že v obci Semín se narodil známý český architekt Josef Gočár, s jehož dílem jsme se setkali například v nedalekých Lázních Bohdaneč.
Už se těším, až znovu vyrazíme na Pardubicko (nejen) za dalšími akvadukty. 

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Opatovický kanál:

Opatovický kanál
Opatovický kanál
Opatovický kanál
Opatovický kanál
Opatovický kanál
Opatovický kanál
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
stojí za návštěvu Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles