Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Opatrně se zábavní pyrotechnikou!

31. 12. 2008 | Technika
S přicházejícím koncem roku SOS upozorňuje spotřebitele, aby kupovali bezpečnou zábavní pyrotechniku v ověřených obchodech a v nepoškozených obalech. Zboží musí obsahovat také návod k použití. Ten si musejí spotřebitelé řádně přečíst, aby nedocházelo ke zbytečným zraněním a požárům. SOS připomíná spotřebitelům, aby si vždy zkontrolovali na obalu výrobku, zda je uvedeno datum, do kdy má být pyrotechnika použita a nikdy ji nepoužívali po uplynutí tohoto data. Zábavní pyrotechnika nepatří do rukou dětem a podnapilým osobám.  

Silvestrovská pyrotechnika je běžným spotřebním zbožím, a pokud je skladována a používána v souladu s návodem, vztahuje se na ni zákonná 24 měsíční záruční doba a lze na ni vztáhnout veškerá ujednání občanského zákoníku k uplatnění práva z odpovědnosti za vady. „V případě, že vám pyrotechnika selže, zabezpečte ji podle návodu a pokud se ji rozhodnete reklamovat, měl by prodejce postupovat a reklamaci vyřídit obdobně, jako u jakéhokoliv jiného spotřebního zboží,“ říká Jan Mišurec z SOS.

zábavná pyrotechnikaTřídy nebezpečnosti


Výrobky třídy I. (např.  prskavky, pistolové kapsle, třaskavé bonbony a proužky, malé tyčinky s barevnými plameny, ohňopády, blikavky, malá ohnivá kola a fontány, létající motýli, bouchací kuličky a vystřelovací konfety) lze prodávat stánkovým prodejem bez omezení věku. Věkovou hranici pro nabývání výrobků třídy I. může stanovit dovozce nebo výrobce. Potom by měl prodejce k tomuto omezení přihlížet a důsledně jej dodržovat. Pro klidný Silvestr rodičů se doporučuje při nákupu a použití těchto výrobků přítomnost osoby starší 18 let.

Výrobky třídy II. (např. římské svíce, fontány, gejzíry, petardy, minivýbušky, vystřelovací pouzdra, rakety s náplní barevných světlic nebo výbuškové slože, barevné dýmy a bengálské ohně)  nelze prodávat stánkovým prodejem, pouze v objektech k tomu schválených. Věková hranice pro nabývání výrobků třídy II. je stanovena nad 18 let. Výroky se nemají nepoužívat pod vlivem alkoholu, omamných látek nebo léků snižujících pozornost. Dále se doporučuje dodržovat návody na použití a zvážit vhodnost místa použití (dopad zbytků, např. stabilizačních nosníků raket).

Výrobky třídy III. (např. malé italské pumy, dělové rány, ohňopády, různé druhy raket a vystřelovaných efektů, velké japonské slunce)  nelze prodávat stánkovým prodejem, pouze v objektech k tomu schválených. Prodej je podmíněn osobám vlastnícím platný průkaz odpalovače ohňostrojů.

Výrobky třídy IV. nelze prodávat stánkovým prodejem, pouze v objektech k tomu schválených. Prodej je podmíněn osobám vlastnícím platný průkaz odpalovače ohňostrojů spolu s platným odběrným povolením vydaným Českým báňským úřadem. Výrobky třídy IV. lze nakupovat pouze v odběrných skladech dovozců nebo výrobců. Použití těchto výrobků je dále podmíněno schváleným technologickým postupem pro ohňostrojné práce. Schválení technologického postupu a případného dohledu je v pravomoci Českého báňského úřadu.


Některé zásady pro bezpečné zacházení

se zábavní pyrotechnikou:

o Nakupovat pouze tu zábavní pyrotechniku, která je uvedena legálně do oběhu: tedy opatřena návodem výrobce v českém jazyce, který informuje jak tyto výrobky bezpečně skladovat a používat. Tento návod by měl pak každý při manipulaci s pyrotechnikou ve vlastním zájmu striktně dodržovat. Veškerá zábavní pyrotechnika musí být označena certifikační značkou českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva.
o Pokud si pyrotechniku pořídíte, je třeba ji bezpečně uskladnit. Rozhodně není vhodné přechovávat pyrotechniku v blízkosti kamen, krbů, otevřených ohňů a zapálených svíček. Pozor také na to, aby pyrotechnika nenavlhla.
o Zábavní pyrotechniku používat tak, abyste neohrozili zdraví či majetek svůj nebo někoho dalšího: s pyrotechnikou manipulovat zásadně na volném prostranství, v dostatečné vzdálenosti od dalších objektů, aby nemohlo dojít např. k vniknutí výbušnin do oken či zapálení střechy. Obzvláště rizikové jsou pak prostory blízko zdravotnických či školských zařízení. S pyrotechnikou se samozřejmě nesmí mířit na lidi.
o Pyrotechnické předměty vyšších tříd nebezpečnosti (třídy II a III a podtřídy 1) se dle příslušné vyhlášky nesmí používat v uzavřených prostorách (místnosti, dopravní prostředky apod.), v blízkosti kostelů, nemocnic, dětských zařízení, domovů důchodců, škol, ozdravoven a při sportovních akcích.
o Nebezpečné je odpalovat pyrotechniku zasazenou do skleněné láhve.
o S pyrotechnikou by neměly nemanipulovat děti. Zábavní pyrotechnika, zejména ta nebezpečnější, by měla být vždy uskladněna mimo dosah dětí. Doporučuje se poučit děti, aby nesbíraly již použitou nebo i nevybuchlou pyrotechniku.
o Neodpalovat pyrotechniku, která již jednou selhala.
o Dát si pozor na mohutné zvukové efekty, které doprovázejí odpalování některých předmětů zábavní   pyrotechniky - např. petard a dělobuchů, které mohou při nevhodném odpálení poškodit sluch.
o Pokud si chceme udělat radost něčím větším, např. ohňostrojem, mějte na paměti, že tak může učinit jen odborně způsobilá osoba.


Zdroj: SOS


ZUZI
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tam je bezpečnosť vždy na mieste
Obrázek uživatelky
profil
ja pyrotechniku nepoužívam a vždy trpnem ked vidím ako moji blízki zapalujú petardy.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles