Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Opomíjený Osek

11. 08. 2015 | Česká republika

V Ústeckém kraji, v podhůří Krušných hor leží malé, turisty stále příliš nedotčené městečko Osek. Jeho historie sahá k počátku 13. století – do doby, kdy tu byl založen cisterciácký klášter. My jsme jeho nedávnou návštěvu (první, ale určitě ne poslední) spojili s výletem do nedalekého Duchcova.

Osek je městečko s necelými pěti tisíci obyvateli, známé především díky klášteru, který má více než 800 let dlouhou historii. Jeho základní kámen byl položen v roce 1206 a klášter začal rychle vzkvétat, rozrůstal se o nové budovy a získával nové majetky. Ve 30. letech 13. století zažíval jedno ze svých nejlepších období, bohužel od 40. let pro klášter nastala léta úpadku. Začalo to napadením vojsky Přemysla Otakara II. a od té doby ještě mnohokrát klášter musel bojovat o přežití. V roce 1278 ho vyplenili braniborští vojáci, v roce 1421 ho napadli husité a klášter vypálili. Mniši naštěstí klášter stihli včas opustit a odejít do jiného opatství. Klášterní majetek si postupně rozebral Zikmund Lucemburský. Další rána na sebe nenechala čekat dlouho: již v roce 1429 byl klášter znovu zničen a mniši byli tentokrát povražděni. V roce 1580 dal Rudolf II. osecké opatství zrušit a zbylý majetek připadl pražskému arcibiskupství. Naštěstí v roce v roce 1614 tehdejší papež Pavel V. zrušení kláštera anuloval. V roce 1626 byl klášter vrácen cisterciákům a mohl začít opět vzkvétat. Velkou zásluhu na tom měla důlní činnost v okolí, především těžba stříbra a cínu. Počátkem 18. století byl klášter přestavěn do podoby, v jaké ho můžete vidět dnes.

OsekPo skončení II. světové války museli cisterciáci klášter opustit; v roce 1946 je vystřídali salesiáni. Další osud kláštera byl podobný stovkám jiných: v roce 1950 klášterní komplex zabral stát a zřídil zde internační tábor pro řeholníky, kteří byli odtud odváženi na nucené práce, hlavně do dolů. O čtyři roky později tu byl zřízen charitativní domov pro tři stovky řeholních sester ze šesti různých řádů (pobývaly tu až do návratu do svých mateřských klášterů v roce 1993). Cisterciáci se mohli vrátit zpět do oseckého kláštera v roce 1989, oficiálně ale získali klášter zpět teprve v roce 1991.

Dnes klášter slouží jako kulturní a turistické centrum, kde mohou návštěvníci nahlédnout do historie od doby románské až po baroko. V současné době už tu není žádná mnišská komunita. Areál je památkově chráněný, v roce 1995 byl klášter vyhlášen Národní kulturní památkou. Žije ze státních dotací a z milodarů a o jeho chod se stará český Kruh přátel kláštera Osek, jehož členové pocházejí z celého světa a jejichž cílem je jediné: pomáhat klášteru, aby i další generace mohly obdivovat dílo, které přetrvalo věky.

Asi nejhezčí a nejzajímavější částí areálu oseckého kláštera je kostel Nanebevzetí Panny Marie. Je trojlodní, barokně přestavěný a bohatě vyzdobený. Boční lodě jsou výrazně nižší. Klenby kostela mají bohatou štukovou a malířskou výzdobu, která se v současné době restauruje. S kostelem sousedí konventní budovy kláštera s křížovou chodbou a kapitulní síní. Budovy konventu jsou rozděleny na Starý konvent a Nový konvent. Od května do září s výjimkou pondělků funguje v klášteře průvodcovská služba, prohlídky začínají každou celou hodinu mimo polední pauzy (12 – 12:30 h).

Kromě klášterního komplexu stojí za návštěvu nedaleká zřícenina gotického hradu Rýzmburk ze 13. století. Leží asi 2,5 km severozápadně od města, zavede vás sem červená turistická značka. V současné době ale není z bezpečnostních důvodů přístupný. Blízko vede také značená cyklotrasa. Na náměstíčku naproti klášteru můžete obdivovat několik barokních domů nebo secesní dům s dnešní lékárnou. Do náměstí vybíhá kaple sv. Kateřiny a Barbory, která je součástí klášterního komplexu. Ostatně Klášterní náměstí je nejlepším výchozím bodem. Z náměstí se můžete vydat také po naučné stezce „Přírodou a dějinami Oseka“ s několika zastaveními, lehkou náročností a délkou 8 km. I tato naučná stezka vás mimo jiné zavede na zříceninu Rýzmburk. Kromě toho nabízí krásné vyhlídky do kraje, procházku skalním městem, zastávku u nejstarší manufaktury v Čechách a další. My se sem rádi vrátíme, protože okolí Oseka toho nabízí opravdu hodně.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Opomíjený Osek:

Opomíjený Osek
Opomíjený Osek
Opomíjený Osek
Opomíjený Osek
Opomíjený Osek
Opomíjený Osek
Opomíjený Osek
Opomíjený Osek
Opomíjený Osek
Opomíjený Osek
Opomíjený Osek
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsané,mohu jen doporučit.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jistě zajímavé místo..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles