Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Opožděné lety

14. 08. 2010 | Praktické rady

Evropský soudní tribunál rozhodl, že cestující, jejichž let se opozdí o tři a více hodin mají nárok na získání odškodného ze strany letecké společnosti, leda že by toto zpoždění bylo způsobeno výjimečnými okolnostmi.

 

Obecně platná norma ustanovuje, že v případě zrušení letu mohou pasažéři dostat náhradu ve výši 6500 až 15600 Kč (250-600 eur), jejíž konkrétní výše závisí na délce předpokládané cestovní trasy. V tomto nařízení se však explicitně nehovoří o náhradách pro pasažéry z opožděných letů.

Rozsudek Evropského soudního tribunálu reaguje na různé otázky předložené rakouskou a německou justicí. Soudy v těchto zemích mají vynést rozhodnutí ohledně žádostí podaných cestujícími společností Cóndor a Air France. Ti v nich požadují po těchto společnostech zaplacení odškodnění stanoveného pro zrušení letů, protože v jejich případech došlo ke zpoždění o 22 a 25 hodin od udané doby příletu.

Evropský soudní tribunál jim dává za pravdu a zdůrazňuje, že cestující na opožděných letech jsou vystaveni stejným újmám jako cestující, jejichž lety byly zrušeny zcela. Tato újma se specifikuje jako ztráta čas, čím se jedni i druzí dostávají do stejné situace.

V souladu s obecně platnou normou mají cestující, jejichž let byl zrušen krátkou dobu před odletem, nárok na odškodné, a to i v případě, že jim společnost nabídne náhradní let, pokud čekají tři a více hodin od původní doby odletu. Na toto se odvolává také nový rozsudek.

Z toho důvodu také Evropský soudní tribunál uvádí, že by nebylo spravedlivé, aby se s cestujícími z opožděných letů jednalo jiným způsobem, pokud i oni dorazí do svého cíle o tři nebo více hodin později, než bylo původně stanoveno.

Zpoždění ovšem nedává nárok na odškodné v případě, že letecká společnost může dokázat, že toto vzniklo vinou výjimečných okolností, které se vymykají její účinné kontrole a kterým nebylo lze se vyhnout, i kdyby byly použity všechny správné prostředky.

S ohledem na výše řečené Evropský soudní tribunál připomíná, že technická závada na letadle nemůže být považována za výjimečnou okolnost, leda že by tento problém vznikl na základě skutečností, jež, ať už svou povahou nebo svým původem, nejsou úzce spjaty s normálním výkonem aktivit letecké společnosti, o kterou jde, a vymykají se účinné kontrole ze strany řečené společnosti.

 

Zdroj: SOS

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
stalo sa mi to raz pri navrate z dovolenky
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles