Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Opruzeniny - Pomoc, už je zase opruzený!

30. 04. 2012 | Dětské nemoci

Opruzeniny. Asi nejčastější problém maminek malých dětí. Děláte, co můžete, ale mrňous se jednoho krásného rána vzbudí a zadeček se mu červená víc, než rajské jablíčko. Co s tím?

Opruzeniny u malých dětí se mohou vyskytnout téměř po celém těle, protože jejich kůžička je tenká a jemná a je na ní mnohem víc záhybů, než u dospělého. Ale nejčastěji se objevuje na zadečku miminka díky působení moči a stolice.

Někdy si opruzeninu můžeme splést s alergickou reakcí. Tady je důležité zaměřit se hlavně na místa výskytu.  Alergie na prací prášek se obvykle projeví na bříšku, alergie na potraviny kolem úst, apod.

Pomoc, už je zase opruzený!Nejčastějším druhem plenkového zánětu (opruzeniny) je tzv. suchá zapářka. Poznáme ji podle jasně červené, lesklé barvy. Vlhká opruzenina – nejčastěji ve formě mokvavých puchýřků-je bolestivější a také obtížněji léčitelná. Musíme jí věnovat více pozornosti.

Opruzeniny - Co dělat, když se miminko oprudí?

Prvním krokem by mělo být vynechání vlhkých ubrousků. K očistě zadečku bohatě postačí teplá voda. Vyhněte se pokušení a nepřidávejte do ní ani mýdlo, to totiž dětskou pokožku vysušuje a opruzenina se bude hojit déle. Použijte raději kvalitní rostlinný olej. Pokožku nevysoušejte třením ručníku, ale raději jemným poklepáváním. Nebojte, nezabere to o tolik víc času, jak si možná myslíte.

Opruzená místa je dobré potírat vymáchaným pytlíčkem černého čaje nebo mateřským mlékem a nechat na vzduchu zaschnout. Větším miminkům mohou prospět i sedací koupele z dubové kůry nebo slézu (poptejte se v lékárnách). Pozor! Sedací koupel je určená jen pro postižená místa, není dobré v ní koupat celé tělíčko.

Pokud věříte spíše lékárnám, poohlédněte se po zinkové masti. Při větším opruzení se lékárnice zeptejte i na volně prodejné protiplísňové přípravky. Pokud opruzenina do tří dnů nezmizí, je dobré zajít k pediatrovi, který může předepsat i antibiotickou mast.

Kojící maminky by měly pro jistotu vyřadit z jídelníčku příliš dráždivá jídla, kyselé šťávy a cukr. Bolístka se pak bude hojit rychleji.

Opruzeniny - Dobrá rada na závěr

Snažte se vlhké ubrousky používat jen tam, kde není tekoucí voda. Jsou sice pohodlné, ale ani antialergické složení vám nezajistí 100% zklidněnou pokožku. Doma sáhněte po již zmíněné vodě a oleji. Do plenek zabalujte vždy jen pěkně suchý zadeček. A ani malou opruzeninu není dobré zanedbat. Během několika hodin se z ní může vyvinout závažný problém.

Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Ahoj všem.
Smajlík
U nás se osvědčila nová Rybilka NeoSmajlíkKoukala jsem,že má nové složení a už nepáchne,ale naopak příjemně voní,zaujalo mě,že je bez parabenů a konzervantů,naopak s rybím,mandlovým olejem,panthenolem a vitamínem ESmajlíkJsem na české produkty a tak mě Rybilka potěšila a zjistila jsem,že má i vlhčené ubrousky Neo Plus právě také s tím panthenolem,takže je to komplet péče a za dobrý penízSmajlík
Takže já doporučuju vyzkoušetSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Kupuji kvalitní plíny od Pampers a i přesto se malý několikrát škaredě oprudil. Většinou tedy v létě nebo při zoubcích, když měl průjem. V lékárně mi doporučili robátko na opruzeniny, je to z konopného oleje a na opruzeniny fakt zabírá téměř okamžitě.
Obrázek uživatelky
profil
Mé zkušenosti jsou takové, že každému pomáhá něco jiného. Náš malý má čas od času opruzeniny, když byl maličky trpěl na ně hodně. Ptala jsem se setřičky u doktorky, ona co používáte, já že Bepanthen, ona to je to nejlepší a to bylo vše, ale tomu našemu to spíš zhoršovalo. Používám osvědčené plínky a ubrousky, jiné mít nemůže. Trochu nám pomohl Hipp nebo johnson's baby, více sudocrem, ale nejlepší je pro nás koupel v řepíkovém odvaru. Někdo maže při každém přebalení, já pouze při opruzení, je to tak lepší.
Obrázek uživatelky
profil
Nám pan doktor předepsal Pevaryl a za dva dny jsme měli pokoj. Vřele doporučuji
Obrázek uživatelky
profil
ráda jsem se poučilaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles