Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Orchideje - Cymbidium

15. 03. 2011 | Zahrádka
Popsala jsem pěstování několika druhů orchidejí  a po namáhavé soutěži a Vánocích, chci dílko několika nejznámějšími druhy dokončit.
Dnes to bude překrásný druh veliké orchideje, s názvem Cymbidium.


Cymbidium má poměrně krátkou dobu klidu v zimě. Kvete nádhernými velikými, jakoby voskovými květy. Má ráda stálejší teplotu kolem 18°C, ale pokud již  dlouho nekvetla, můžeme teplotu snížit na asi  12°C, aby mohla stimulovat květenství. Obecně platí, že kde se daří Cymbidiu, nedaří se Phalaneopsisům a opačně. Přesvědčila jsem se, že je to tak,  po stěhování jsem  trpěla nedostatkem místa a měly stejné podmínky. Byly dvě a jedna uhynula, druhá přežila, ale nějak se z toho nemohla dostat, Phaly mají rády teplo po celý rok vyšší.

Zalévejte ji častěji než jiné orchideje vlažnou vodou po celý rok.
Umístění je nejvhodnější na  osvědčené místo a má ráda i umělé přisvětlení. Jakmile začnou listy schnout, šup s ní jinam, není to pravé co chtěla!
Při přesazováni velice opatrně zacházejte s kořeny, jsou velice křehké  a lámou se. Jejich poranění může způsobit i  uhnití, doporučuji ranky ošetřit dřevěným uhlím... Po přesazení několik dnů vůbec nezalévejte! Rostlinu je možné rozmnožit, ale každá část musí mít vlastní kořeny.

Přesazujeme zjara nebo  po odkvětu. Sázíme do směsí pro Orchideje, má ale ráda spíš zásaditý substrát. Proto si můžete sami substrát připravit ze směsi rašeliny, opadaných listů, jedlové kůry a  dřevěného uhlí, přimíchat dolomitní a vápennou moučku cca do 10 g na 1 litr směsi.

Cymbidium je poměrně  vytrvalé, takže se o jeho pěstování může pokusit i začátečník. V létě je dobré dát ho ven, ovšem do stínu a má rádo chladné noci. Přihnojování opatrně, jako u jiných druhů.
Konečně jsem vyzkoušela hnojivo na list, ač moje květinářka ho nemá ráda, já jsem pozorovala, že se jim to docela líbilo a pěkně rostly. Ale všeho s mírou! Nepoužívejte obě hnojiva najednou, jak listové, tak kořenové.

Znám paní, která milou rostlinu pověsí na hustě obrostlou jabloň, pokud nejsou extrémní lijáky či vedra měsíc, si jí krom zálivky ani nevšimne a ty květy v zimě byste měli vidět.


Roxana - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý článek, pěkné fotky orchidejí.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles