Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Orchideje - Miltonia a Miltoniopsis

21. 03. 2011 | Zahrádka
Orchidejí je moc a moc druhů, jak přírodních, tak i kultivary. Tolik se rozšířily, že dnes je vidíte všude, fota, články a za každým oknem se  nějaká pyšní. Až je toho skoro moc, i když jsou překrásné.

Dnes se chci věnovat méně známým druhům, které mám nejsou tak časté a hůře se pěstují. Jako první bych uvedla Miltonii. Její květy vyrazí dech, takže všelijaké barevné variace vypadají jako buď umělé, či kýčovité. Kvůli tomu jsem si  ji jednou nekoupila, protože by si lidi mysleli, že je umělá, mám je za oknem na ulici.

Květem je podobná macešce, to jsem vyjekla v obchodě, když jsem ji viděla poprvé, pak jsem se dozvěděla, že jako vždy jsem zas nic nevynalezla nového, říká se jim tak...
Jejich nectností je, že se špatně pěstují. Alespoň mně...
Nerady vykvétají podruhé, mně se to podařilo u tří, po stěhování spáchaly sebevraždu úplně. Je pravda, že rostly, ale já tehdy ještě orchideje nepřihnojovala, takže to  byla asi moje chyba.
Osobně z nich mám na chalupě strach, že jim tu bude zima, ač jejich květy jsou opravdu "něco".

Pěstování: jsou totiž dva druhy, jsou odlišné květem Miltonia a Miltoniopsis, leč v obchodě najdete Miltonii a hotovo! Teď pátrejte, která to je....
 

Pochází z  Brazílie, mají rády vyšší teploty a  hodí se pro pěstování v bytě.  Spíš než druh Miltoniopsis jsou označovány pod jednotným názvem Miltonia, přičemž  Miltonie mají drobné květy podobné  Oncidiím, Miltoniopsis má květy větší  a podobné zmíněným Maceškám. Miltonie jsou odolnější než druh Miltoniopsis a nevadí jim i občasná nepéče. Po odkvětu stvol odstraníme. Kvetou od jara do podzimu.
Mají rády rozptýlené světlo, nikoliv však přímé slunce.
 
V létě milují teploty okolo 20 – 25 º C, ale v zimě chlad asi 18 º C, odpočívají. V zimě zaléváme velmi opatrně a málo, jen když mají opravdu sucho.
Mají rády vzdušnou vlhkost, ale nestříkejte listy, nebo na nich budou nepěkné skvrny. Dobré je postavit květník do misky s oblázky, které vlhčíme.
V době květu a růstu - v létě hnojíme jednou za měsíc a nikoliv (jako ostatně všechny květiny !) do suchého substrátu, ale prolijeme vodou a pak teprve přihnojit, jinak jim spálíte kořínky.

To bude asi zhruba vše důležité a tak ty další nechám na příště, abych jim mohla věnovat patřičnou pozornost.
Už teď jsem si jistá, že jak nějakou uvidím, stejně nevydržím, kde jsou moje zásady, i když v  poslední době je moc v obchodech nevidím, je to asi dobou klidu, vyčkáme na léto.

Roxana - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Orchideje - Miltonia a Miltoniopsis:

Orchideje - Miltonia a Miltoniopsis
Orchideje - Miltonia a Miltoniopsis
Orchideje - Miltonia a Miltoniopsis
Orchideje - Miltonia a Miltoniopsis
Orchideje - Miltonia a Miltoniopsis
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zdeni, to je nádhera. Nemám k tomu co dodat.
SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Díky, nejsem žádný odborník, tak to potěšíSmajlík Dnes jsem se bavila s jednou zkušenou květinářkou a s údivem jsme zjistily, že máme naprosto stejné zkušenosti s květinami (netradiční), ač se neznáme, ona je je vyučená, já akorát závislák na zeleném....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tvoje příspěvky si vždy a s chutí ráda přečtu.
Pro začínajícího pěstitele orchidejí jsou tvoje zkušenosti k nezaplacení. Díky
Obrázek uživatelky
profil
Miltonie mám raději než Phaly a kvetou mi spolehlivě každý rok,asi proto,že je nezapomínám hnojit Smajlík,nejlíp jim je se mnou v ložnici,kde nebývá teplo ani v zimě a jsou to orchideje,kterým listy nerosím a zalévám je jen sem tam,se vším v článku souhlasím a už se těším,až dáš něco o vandách,na ně si už dlouho brousím zuby.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles