Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Orchideje - Vanda

4. 05. 2011 | Zahrádka
Dostala jsem se k zlatému hřebu mezi pěstiteli orchidejí - VANDĚ. Vanda je nádherné jméno ještě krásnější staroindické bohyně krásy.

Vanda je orchidej, okolo které všichni pěstitelé chodí po špičkách a většího štěstí, než ji získat, neznají. Patřím mezi ně. Ale zapřisáhla jsem se, že si ji pořídím, až budu mít nějaké větší zkušenosti a vydržela jsem!
Předesílám, že patří mezi nejdražší druhy, na trhu se cena pohybuje od
 800 -1 200 Kč, někde ji měli dokonce v nějaké ozdobné nádobě za 2 500 Kč, musela jsem se opřít o sloup a rozdýchat to.

Pak jsem si ji koupila od soukromé osoby a s obavami a napětím čekala... Paní byla seriózní, poslala opravdu pěkný a zdravý kus, i v pletivovém květníku na zavěšení.

A jsme u pěstování.
Než si ji pořídíte, je dobře o ní něco vědět. Její způsob pěstování je naprosto odlišný od běžných druhů, které  jsou u nás běžně na trhu.
Je specifická tím, že se pěstuje zcela bez substrátu, nejlépe volně zavěšená v prostoru. Já jsem ji měla v krásně pleteném květníku z dřeva a drátů a zavěšenou celé léto na balkonku, kde je hodně  světla, dokonce snáší i přímé slunce, ale opatrně.

Poloha je vhodná na jih či jihovýchod.
Vandy vykvétají v průběhu celého roku. Z toho si lehce odvodíme, že ideálním stanovištěm je pro ně velké okno plné slunce a světla.

Kdo má  možnost letnění, je to ideální situace. Prospívá zavěšená v koruně stromů, stejně jako Cymbidia, strom poskytne ochranu před hodně ostrým sluníčkem.

Ven ji dáme v době, kdy noční teploty jsou  nad 16°C. Pochopitelně před žhavými letními paprsky Vandu přistíníme. Ideální teplota je něco přes 20 stupňů, venku snese více, ale potom rosit.

Horší je to s Vandou v zimě, kdy je krátký den, v tom případě se vyplatí jim přisvěcovat kolem 16. hodiny. Samozřejmě speciálními zářivkami, k tomu účelu určenými.

Zálivka se také liší, je třeba mít destilovanou, dešťovou či alespoň převařenou vodu. Poslední způsob jsem s úspěchem dělala já.
Ale bohužel mi v zimě zahynula a to díky právě zálivce, proto pozor! Já žila v domnění, že ji mám namočit na jeden den, dávala jsem ji na noc do vody. Dopadlo to tak, že uhnila a nebylo jí už pomoci.
Dnes vím, že stačí hodina!!! A máčet, pokud nejsou kořeny pěkně zelené, to má vody dost, až začnou blednout a bělat. Máčím jen kořeny.
Občas jsem ji rosila, většinou, když jsem se hnala na ostatní orchideje, v suchém prostředí jí to prospěje.
Hnojila jsem málo, přesto kvetla, asi jednou za dva týdny a to postřikem na list nebo Bialantolem.
Lze použít i hnojivo na list ve spreji.

Díky své blbosti a přejícnosti, jsem o první Vandu přišla, ale teď jsem se navnadila sama sebe, že se poohlédnu... bude léto.
Ať mám nad čím vzdychat a chodit si lepšit náladu, pro mne je bohyní.

Každoročně se např. v Praze - Tróji, i dalších městech konají výstavy, kde je i možnost nákupu.
            

Roxana – čtenářka
ChytráŽena.cz
    



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Orchideje - Vanda:

Orchideje - Vanda
Orchideje - Vanda
Orchideje - Vanda
Orchideje - Vanda
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Zdeni, nemám co dodat, obdivuji tě, jak to umíš kytičkama. Jsou nádherné...SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ordchidejí mám šest, stále nějaké kvete. Jsou to nenáročné a dlouhokvetoucí kráskySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
článek i VANDA....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
až květy odkvetou musí se stvoly ostříhat, prosím o radu
Obrázek uživatelky
profil
jsem měla dlouho dva metry od okna, kde je dost sluníčka, namáčela ji tak jednou týdně nebo za deset dní na půl hodiny do převařené vody a nekvetla mi. Loni jsem si koupila další a přesunula je všechny na okno, tedy v zimním období, kdy tak sluníčko není. Ty starší jsem přesadila a přihnojuji je tak jednou za měsíc. Jedna vykvetla a má 14 květů jedna má klas a pokvete brzo a další nasadila. Už se těším a snad je sluníčko nespálí. Mám radost.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles