Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Orel Deváté legie - Ztratí-li Orla, ztratí čest, ztratí-li čest, ztratí vše

20. 04. 2011 | Novinky

Na konci dubna vstupuje do kin dobrodružné drama z dob římského impéria OREL DEVÁTÉ LEGIE se stoupající hvězdou stříbrného plátna Channingem Tatumem v hlavní roli.Film Orel Deváté legie byl natočen podle stejnojmenného — velmi úspěšného — románu spisovatelky Rosemary Sutcliff, režie filmového zpracování byla svěřena Kevinu Macdonaldovi (Poslední skotský král).


V roce 140 n. l. se dva muži, římský voják Marcus Aquila (Tatum) a jeho otrok Esca (Jamie Bell), vydávají na nebezpečnou cestu na sever za hranice dosud známého světa. Dvacet let před Markovou výpravou se římská Devátá legie pod vedením Flavia Aquily, Markova otce, vydala dobývat divoký sever. Žádný z pěti tisíc vojáků slavné legie se z válečné výpravy nevrátil.


filmSpolu s nimi se ztratil i zlatý Orel, jejich emblém a odznak síly. Nyní se začíná proslýchat, že Orel Deváté legie byl spatřen v divošské svatyni daleko na severu. Marcus neváhá a v doprovodu Esky vyráží do rozlehlých a neprobádaných končin kaledonských hor (dnešní Skotsko) s jasným cílem: postavit se divokým severským kmenům, obnovit čest zmizelého otce a získat nazpět posvátného Orla.Těm, kteří ve škole nesekali latinu, připomínáme, že aquila je latinský výraz pro orla.


ZAJÍMAVOSTI K FILMU


Aby odlišili Římany od obyvatel Británie, rozhodli se tvůrci obsadit do rolí Římanů americké herce, Brity naopak hrají výhradně Britové. „Toto rozdělení bylo základem koncepce celého filmu. Vidím v něm analogii mezi římským imperialismem a rozpínavostí americké vojenské moci. Rozdíl dvou kultur jsme chtěli vyjádřit odlišnými přízvuky herců,“ vysvětluje scénárista Jeremy Brock.


Do hlavních rolí byli obsazeni Channing Tatum (Milý Johne) a Jamie Bell (Billy Elliot). Tvůrci byli nadšeni z jejich přístupu k nácviku bojových scén, oba rychle zvládli techniku boje, jízdu na koni a dokonce i sjíždění vodopádů. Ve výsledku skoro nepotřebovali kaskadéry, téměř všechny náročné scény zahráli sami.


Když přišlo na vybírání lokací, režisér Macdonald prohlásil, že skotská příroda je nenahraditelná a trval na natáčení přímo ve Skotsku. „Nejméně polovina filmu se odehrává ve skotských horách, tyto scény jsme skutečně natáčeli na Skotské vysočině. Anglický venkov ale nebyl vhodný pro natáčení, anglických částí filmu, vydali jsme se tedy hledat vhodné lokace do zahraničí.


Vybírali jsme mezi Rumunskem, Polskem, Českou republikou, Srbskem a Černou Horou. Nakonec jsme zvolili Maďarsko — je tam filmdobrá infrastruktura, vhodný terén a kvalitní profesionálové. Scény z okolí Hadriánova valu byly natočeny v krajině kolem Budapešti,“ dodává Macdonald a ještě přibližuje svoji fascinaci skotskou přírodou: „Na podzim je Skotsko působivější než v létě, kdy je příroda až příliš svěží a zelená. Když začnou opadávat listy a krajina začne hnědnout, krásně vyniknou mechy, kameny a bažiny a kamera je může lépe zachytit.“


S barvami si vyhrál i kameraman Antény Dod Mantle, který měl na kostyméry speciální požadavek: „Anthony pracoval s utlumenými barvami v kontrastu s lesklými drobnostmi, které odráží světlo. Dožadoval se například, aby divošské kmeny měly v kostýmu zakomponované zrcátko nebo něco obdobného. Vyřešili jsme to vyleštěnými lasturami na náhrdelnících a v účesech severských bojovníků. Má to skvělý efekt,“ říká kostymér O'Conner.


Tvůrci chytře využili zvláštností maďarské krajiny pro natáčení obléhání pevnosti. „První bojová scéna filmu, ve které útočí britští vojáci na římskou pevnost, těžila z umístění pevnosti na kopci s kruhovým rozhledem — takových míst je v Maďarsku mnoho. Tuto sekvenci jsme točili pět dní a tři noci se třemi sty komparzisty, padesáti kaskadéry a dvanácti válečnými vozy,“ vzpomíná Macdonald.


Premiéru má film Orel Deváté legie 21. dubna 2011


Zdroj: Hollywood Classic Entertainment


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Orel Deváté legie - Ztratí-li Orla, ztratí čest, ztratí-li čest, ztratí vše:

Orel Deváté legie - Ztratí-li Orla, ztratí čest, ztratí-li čest, ztratí vše
Orel Deváté legie - Ztratí-li Orla, ztratí čest, ztratí-li čest, ztratí vše
Orel Deváté legie - Ztratí-li Orla, ztratí čest, ztratí-li čest, ztratí vše
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !