Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Oříšky a semínka pro zdraví

23. 06. 2016 | Fitness
Počasí je sportu nakloněno a proto máme správný čas pro nastartování našeho organismu. A jak jinak ho lépe nastartovat než a zdravým jídlem? Dnes pro Vás máme článek o oříšcích a semínkách. Jak nám prospívají, jak škodí a proč bychom je vlastně měli zařazovat, když obsahují spoustu toho „tuku“.

Takže napřed, oříšky obsahují spoustu tuku, to víme všichni. Ale obsahují spoustu toho zdravého tuku, tj. mono a polynenasycených mastných kyselin. Tyto kyselin snižují obsah LDL cholesterolu v krvi (ano to je ten špatný).

Trenér fitness říká: "Ořechy a semínka mají i spoustu bílkovin, vlákniny a různé druhy mají různé typy minerálů a vitamínů.  Co má většina ořechů společné je velké množství vitamínu E, kterého má většina z nás nedostatek.  Jedná se o velmi účinný antioxidant, který ničí volné radikály a chrání tak zdravé buňky našeho organismu."
Dále mají ořechy hojné protizánětlivé účinky, velký obsah hořčíků (reguluje krevní tlak), a takto bychom mohli pokračovat do nekonečna. Podíváme se raději na ty nejznámější druhy a na to co nám dávají, i berou.

oříšky a semínka pro zdravíVlašské ořechy

Při pravidelné a dlouhodobé konzumaci cca 8 jader denně příznivě působí na odstranění srdečně-cévních chorob, snižují hladinu "zlého" cholesterolu, podporují činnost mozku, snižují hustotu krve a mají protizánětlivé účinky. Jsou také zaručeným zdrojem zinku, který je důležitý pro enzymatické reakce, pro zdravé vlasy, pokožku, nehty, sexuální potenci a mnohé další biochemické pochody.
Dále obsahují spoustu draslíku, fosforu, železa, hořčíku a z vitamínu hlavně E a vitamíny skupiny B.

Mandle

Mandle jsou velmi bohaté na hořčík, který v kombinaci s vápníkem našemu tělu zaručuje pevnost nehtů, vlasů a zdravou pokožku. Dále je hořčík potřeba pro správnou činnost srdce a nervové soustavy, proto je konzumace mandlí často doporučována při nejrůznějších psychických poruchách. Mandle jsou také bohaté na proteiny, vitamin B1, B6 a E. Navíc obsahují nejvíce vlákniny ze všech ořechů, tudíž působí dobře na naše střeva. Pravidelná konzumace mandlí příznivě působí proti demineralizaci kostí nebo osteoporóze, dodává kostem a svalům pevnost a pomáhá překonávat únavu a deprese.

Kešu ořechy

Obsahují rostlinné tuky a velké množství nenasycených mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu v krvi. Jsou jedním z nejbohatších zdrojů hořčíku, jehož nedostatek může způsobovat nejen nervozitu a podrážděnost, ale také křeče a záchvaty. Doporučuje se jedna hrstka denně v případech deprese, slabosti, bolestivé menstruace ale slouží i jako prevence infarktových onemocnění.

Pistácie

Pistácie jsou zdrojem bílkovin, proteinů, sacharidů, uhlohydrátů, vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu a železa. Doporučuje se konzumace v kombinaci s ovocem a zeleninou bohatou na vitamín C, který zvyšuje absorpci železa ve střevech. Pistácie jsou velmi významnými pomocníky pro ty, kdo trpí anémií způsobenou nedostatkem železa, ale také pomáhají k úpravě krevního tlaku, redukují nadměrné množství LDL cholesterolu v krvi, a chrání před vysokým krevním tlakem.

Lískové ořechy

Lískové oříšky jsou značně výživné a rychle působí jako zdroj energie a zároveň jsou snáze stravitelné než například mandle. Obsahují i velké množství vitamínů. Především vitamín E, B3 a B6. Dále obsahují hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo, měď, bor, mangan a další.  Jejich konzumace se doporučuje zejména při cukrovce, zvýšené spotřebě energie nebo u ledvinových kamenů.

Chia semínka

Jsou nejbohatším zdrojem Omega-3 mastných kyselin na naší planetě a aktivně snižují LDL cholesterol. Obsahují více antioxidantů než borůvky a navíc ještě 9 aminokyselin. Jsou vydatným zdrojem hořčíku a železa a jsou také vhodné pro lidi alergické na lepek. Mají schopnost vstřebávat vodu a tvořit gelovitou konzistenci čímž zamezí jejich konzumace pocitu hladu a pomáhá tak při redukčních dietách. Přidat si je můžete do müsli, jogurtů či smoothie.

Lněná semínka

Je známé především jako regulátor trávení s velmi příznivými účinky. Obsahuje velké množství vlákniny, omega 3 mastné kyseliny, bílkoviny a široké spektrum vitamínů a minerálních látek, např. vitamíny B, C, E či železo, draslík, vápník a hořčík.  Len pomůže zejména se žaludečními a trávícími problémy, ale působí také preventivně proti virovým onemocněním. Jeho užívání zvyšuje pružnost šlach a odolnost kloubů, snižuje vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol. Kromě toho, že působí také, jako prevence proti rakovině se jeho užívání doporučuje během těhotenství - usnadňuje porod a podporuje správnou tvorbu mateřského mléka. Doporučené denní množství jsou 2-3 čajové lžičky.

Konopná semínka

Pochází z tzv. technického konopí. Technické konopí je odrůda rostliny Cannabis L Sativa, pochází z Asie, kde byla odedávna důležitou součástí jídelníčku. Z Asie přišla do Evropy, kde se rovněž její semínka staly součástí jídelníčku, ale bylo také využíváno v průmyslu pro technické účely.  Konopné semínko obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a nepostradatelné mastné kyseliny v poměru vhodném pro lidský organismus. Je cenné svým obsahem vlákniny a dobrým zdrojem vápníku a železa, fosforu, hořčíku, zinku, mědi a manganu.

Z tohoto všeho nám vyplívá, že oříšky a semínka ano. Ale proto, aby měli příznivý vliv na naše zdraví, musíme je konzumovat v přiměřeném množství.

Autor článku:
Monika Šveňhová, osobní trenér


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !